OMÜ’DE KRİZ BÜYÜYOR!

OMÜ’DE KRİZ BÜYÜYOR!
Samsun’un en önemli markalarının başında gelen ve bölgenin lokomotifi konumunda bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) rektörlük atamasında kriz daha da büyüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 16 Ağustos 2024 Tarihli ve 32634 Sayılı Resmî Gazete yayımlanan atama kararıyla 13 üniversiteye rektör atandı. Atama yapılan üniversiteler arasında OMÜ’nün de beklenmesine karşın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YÖK’ün OMÜ için önerdiği ismi onaylamayarak atama gerçekleştirilmemişti.

‘OMÜ’ye ithal Rektör’ İddiası başlıklı haberimizde, rektörlük makamı için Erzincan Üniversitesi Biyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Kandemir’in isminin geçtiği ve OMÜ mensuplarının bu durumu şaşkınlıkla karşıladığı dile getirilmişti. OMÜ’ye atanması beklenen Prof. Dr. Ali Kandemir ile farklı ayrıntılara ulaşarak haberleştirmiştik.

Prof. Kandemir’e hemşerisi eski Üsküdar Belediye Başkanı referans oldu

Son edindiğimiz bilgilere göre; Prof. Dr. Ali Kandemir’in isminin ilk olarak Trabzon ili Şalpazarı ilçesinden hemşerisi Üsküdar eski Belediye Başkanı Av. Hilmi Türkmen tarafından YÖK’e iletildiği iddia ediliyor. YÖK Başkanı Erol Özvar’ın, Marmara Üniversitesi Rektörlüğü yaptığı sırada eski başkan Türkmen ile yakın arkadaşlığının bulunduğu ve bu vesileyle YÖK’ün de Prof. Kandemir’in atanmasına sıcak baktığı iddiaların arasında yer alıyor. İddiaların arasında şehrin desteği olmadan yapılacak bir atamanın büyük sorunlara yol açacağı da dillendiriliyor. Bu nedenle de Prof. Dr. Kandemir için hemşerisi eski Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in devreye girdiği iddiaları da olayı daha da netleştirdiği belirtiliyor. Demir’in, hem AK Parti İl Yönetimine hem de Vekil Mehmet Muş’a Kandemir’e referans olması için rica da bulunduğu da konuşulurken, Samsun şehir merkezinde konuyu yakından bilen ve isminin açıklanmasını istemeyen 2 haber kaynağımız bu iddiaları doğrulayarak, AK Parti Samsun İl Yönetiminin 5 ila 10 kişilik bir liste hazırladığını bu listenin de ilgili mercilere iletildiğini aktardılar.

Erdoğan, Kandemir’i atamadı mı?

Prof. Dr. Ali Kandemir’in YÖK tarafından Cumhurbaşkanlığına önerildiği, ancak referansının eski Üsküdar Belediye Başkanı Av. Hilmi Türkmen’in olması nedeniyle 16 Ağustos 2024 tarihli Resmî Gazete’de Erdoğan’ın atamasını yapmadığı ve OMÜ rektörlük dosyasına tekrar çalışın dediği ifade ediliyor. YÖK’ün ise aynı ismi tekrar Cumhurbaşkanlığına götüremeyeceği bilgisine ulaşılırken yeni isim çalışmalarına başlandığı ve çalışmalarda mevcut Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal ile OMÜ içerisinden 3-4 aday üzerine yoğunlaştığı iddiaları yeniden gündeme gelmeye başladığı konuşuluyor.

OMÜ Akademisyenleri, Dışarıdan Rektöre Olumsuz Tavır Sergiliyor!

Gazetemizin OMÜ Kurupelit Kampüsünde akademisyenlerle yaptığı sohbetlerde dışarıdan atanacak bir rektörü nasıl karşılıyorsunuz soruları üzerine sohbet edilen akademisyenler; dışarıdan gelecek bir rektörün ‘Üniversiteyi tanıyamayacağı, üniversite ve şehrin dengesini bilemeyeceğini’ vurgulayarak, 50 yıllık bir üniversiteye dışarıdan rektör atanmasının saygısızlık olduğu dile getiriliyor.

Kim Atanacak?

Yaşanan gelişmeler sonrası OMÜ’ye atanacak rektörün tepkilerle birlikte, yeni atanacak rektörün kesinlikle üniversite içinden olması gerekliliğinin siyasiler tarafından da dile getirilmeye başlandığı konuşulmaya başlandı. Siyasilerin tanınmayan bir ismin aksine iyisi-kötüsü, eksiği-gediğiyle, yeni bir maceraya atılmaktansa bir kez daha en güçlü adaylarını yakından tanıkları mevcut Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın olduğu dile getirdikleri belirtiliyor. AK Parti Samsun İl Yönetiminin tavrının da bilindik biriyle yola devam edilmesi olduğu söylenirken, bunun dışında AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Yusuf Ziya Yılmaz ile Çiğdem Karaaslan’ın OMÜ mensubu bir erkek akademisyen üzerinden uzlaştıkları, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan’ın ise yine OMÜ mensubu bir erkek bir kadın hocayı önerdiği gelen bilgiler arasında yer aldığı iddiaları dikkat çekti.

Bu gelişmeler sonrası kimin atanacağı hala netlik kazanmamışken OMÜ dışında şehir de atamayı yakından takip ediyor.

Kaynak:Ünal Daldal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
22 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Yerel Haber