Omü’de Tarih Kültür Ve Sanat Konuşuldu

Omü’de Tarih Kültür Ve Sanat Konuşuldu
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tarih Topluluğu'nun düzenlediği “Tarih Kültür Sanat ve Belediyecilik” temalı konferansta Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş bir konuşma yaptı

OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi’nde düzenlenen konferansa Fen- Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Tapramaz, Tarih Kulübü Akademik Danışmanı Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, dekan yardımcıları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Tarih Kulübü Başkanı Zekeriya Şentürk, Necmi Çamaş’ı ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek Çamaş’ın geçmiş ve günümüz arasında maddi ve manevi değerleri yansıtan kültürel miras hakkında önemli bilgiler aktaracağını söyledi.

camas-2.jpg

Konferansta Çamaş, 33 yıllık devlet bürokrasindeki görevinde Samsun’a önemli hizmetlerde bulunduklarını hatırlatarak Samsun’un 10 -15 yıllık süre zarfında kendi ölçeğindeki illere nazaran önemli ivmeler kazandığını vurguladı.

"KENTLERİN GELİŞMİŞLİK KRİTERLERİ DEĞİŞİYOR"
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş, şehirlerin gelişmişlik kıstaslarının değiştiğine dikkat çekerek, “Artık siz kaç km asfalt yaptınız, ne kadar kanalizasyon şebekesi tesis edildi gibi sorular sorulmuyor; sizin kentinizin bir tarihi, geçmişi ve kimliği, insana yönelik çalışmaları ve yatırımları var mı? Kadınlar, gençler, engellilere dair girişimleriniz mevcut mu? diye soruluyor” dedi.
Günümüz kentlerinin çoğunda sadece birbirinin taklidi çalışmalarla karşı karşıya olduklarını dile getiren Çamaş, zaten bu tür hizmetleri yerel yönetimlerin verdiklerini söyleyerek bu kentlerin çoğunun hiçbir kişilik nakşedilmemiş bina ve yapılarla dolu olduğunu, bu anlamda binlerce yıldan beri adeta damıtılarak ortaya çıkarılmış tarihi ve kültürel mirasın heba edildiğini belirtti.

"BİZDEN ÖNCEKİ DEĞERLER BİZE AİTTİR VE KIYAMETE KADAR ÖYLE KALACAK"
Necdet Çamaş, 1970-1990 yılları arasında Samsun’un talihsiz bir yerel yöneticilik anlayışına sahip olduğunu söyleyerek, “Önemli işlere imza atıldı lakin Samsun’un tarihi değerleri yerle bir edildi. Bir şehrin geçmişle olan bağlantılarını doğru temellere oturtamazsanız, uygarlık mirasını şuna buna ait diyerek reddederseniz söz konusu bağı kuramazsınız. Bizden önceki medeniyetlere ait değerler, yapılar bizimdi ve kıyamete kadar öyle kalacaktır” ifadelerini kullandı.

"SAMSUN, KENT MÜZESİ İLE ÖDÜL ALAN TEK KENT"
Samsun’un kent müzeleri anlamında ödül alan tek kent olduğunu anımsatan Çamaş, 90’lı yıllarda üniversite camiasıyla ortak bir çalışmanın içine girdiklerini ve bu gayretlerinin meyvelerini topladıklarını söyledi. Çamaş, Samsun Kent Müzesi’nin diğer aday kentlere oranla küçük bütçesine rağmen, 2015 yılında Avrupa Müze Akademisi tarafından Avrupa’nın en prestijli altı müzesinden biri seçildiğine atıfta bulunarak ödüle uzanan süreçte akademi üyelerini Samsun’a davet ettiklerini ve belediyeler, sivil toplum kuruluşları, öğrenci topluluklarnın iş birliğiyle bir müze oluşturduklarını dile getirdi.
camas-1.jpg
"BU ŞEHRİN TARİHSEL KİMLİĞİNİ BİR TABLO GİBİ ORTAYA ÇIKARMAK İSTİYORUZ"
Samsun’un tarihi ve kültürel değerlerinin envanterini çıkarmak için sürekli bir çaba içerisinde olduklarına değinen Çamaş, bu bağlamda Bandırma Vapuru’nu bir açık hava müzesi haline getirdiklerini, Saathane Meydanı üzerinde çalıştıklarını kaydederek, “Samsun bir İstanbul, Bursa ya da Kayseri değil ancak tarih boyunca çok stratejik bir konuma sahip, medeniyetin beşiği ve ticaretin merkezi konumunda olan bir şehir. Bu şehrin tarihsel kimliğini bir tablo gibi ortaya çıkarmak istiyoruz. Sahip olduğumuz milli ve manevi değerleri yaşatmak için hamal olmaya hazırız” şeklinde konuştu. Çamaş ayrıca Samsun’un tarihi, folklorik ve arkeolojik değer ve mirasını görünür kılmak için ara vermeden çalıştıklarını vurgulayarak, “Belediye olarak Samsun Araştırmaları adıyla bu tür çalışmaları çoğaltıyoruz ve bu bilgileri elektronik ortama aktarıyoruz” açıklamasını yaptı.

"DÖRTNALA KOŞMALIYIZ"
Çamaş konuşmasının sonunda öğrencilere seslenerek çalışma hayatında hiç izin kullanmadığını, 22 yıldır odasının sürekli herkese açık olduğunu belirtti. Çamaş şunları söyledi: “Batı biz Sanayi Devrimi’ni yapalım, modern şehirler inşa edelim mantalitesi ile hareket etti. Onların seviyesine gelebilmemiz için dörtnala koşmamız lazım. Bunun için birbirimizle konuşacağız, iletişim kanallarını açık tutacağız, fikirler üreteceğiz; doğru ya da yanlış. Bu şehrin tarihi ve kültürel mirasını keşfetmek için ne olur bunları yapın, ben hazırım.”
Necdet Çamaş, Bafra Tütün Müzesi ve Panaroma 1919 Müzesi’nin de Samsun’a kazandırılacağını ve çalışmaların hızla devam ettiğini dile getirerek Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında Samsun’un Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ne kavuşacağı müjdesini de verdi.
Etkinlik sonunda Necmi Çamaş’a katılımından dolayı teşekkür belgesi takdim edildi.

camas-3.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Eğitim