Onlarca Ürüne Zam Kapıda

Onlarca Ürüne Zam Kapıda
Dolar ve euro’daki artış, elektronik cihaz fiyatlarına baskı yapıyor. Hammaddeleri dolara endeksli cep, tablet, bilgisayar ve televizyonda yüzde 5-10 arasında zam kapıda. Fiyat artırmamak için kur sabitleyen markalar da var

Dövizdeki hareketlilik büyük oranda ithalata dayalı olan elektronikte fiyat artışlarına neden oluyor. Üreticiler ve perakendeciler her gün artan dolar ve euro kuru nedeniyle fiyatlarını belirlemede zorluk yaşıyor. Bir kısmı kurun artışına paralel olarak yüzde 10’u fiyatlarına yansıtırken, bir kısmı da sabit kur politikasıyla tüketiciye bunu yansıtmamayı seçiyor. Kurların artışından da en çok bilgiyar grubu ürünleri etkileniyor.

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Genel Sekreteri Ömer Kavas, cep telefonu ve komponentlerinin ithal ürünler olduğunu anımsatarak, “Kur artışları da bir yere kadar tolere edilebiliyor. Şu anda artışı çok fazla fiyatına yansıtan yok. Ama bu uzun süre böyle devam edemez. Dolara endeksli ithalat yapanlar bu yüzde 10’luk artışı fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyor” dedi.

‘% 5-10 artış kapıda’

Stokları olan firmaların eski fiyattan satış yaptığını ancak yeni gelen ürünlere dolar kurundaki artışın yansıtılacağını da ifade eden Kavas, “Dolarda bu yılki beklenti 2.8 civarındaydı. İkinci yarıyı geçmeden bu seviyeyi yakaladı. Daha da çıkabileceği tahmin ediliyor. Bu artış cihazlara yansıtılmak zorunda kalacak. Yaz döneminde satışlar arttığı ve stoklar bulunduğu için henüz fiyat artışı hissedilmedi. Ama eylül ayıyla beraber cep fiyatlarında yüzde 5-10 arasında artışlar olabilir” diye konuştu.

Asus Türkiye Ülke Müdürü Bora Aras da, sürekli çıkan döviz kurunun tüm teknoloji ürünlerinin fiyatlarında artışa neden olduğunu kaydederek, şunları söyledi: “Özellikle bilgi teknolojileri ve akıllı telefon ürünlerinde maliyetler genelde dolara endeksli. Bilgisayar ve bileşenlerinde artan döviz kuruyla fiyatlar dinamik olarak güncelleniyor. Akıllı telefon gibi ürünlerde çeyreklik dönemlerle kur sabitlemesi yapılabiliyor.

‘Bilgisayar etkilendi’

Kurlardaki artış özellikle bilgisayar ürünlerini etkiledi. 2015’in ikinci çeyreğinde taşınabilir bilgisayar yüklemelerinde Türkiye’de yaklaşık yüzde 50 oranında düşüş yaşandı. Tek faktör kur değil ama kur talebi önemli ölçüde etkiledi. Yılbaşından beri kurlarda yüzde 30 artış var. Ürün gruplarına bağlı olarak biz de bazı ürünlerde yüzde 10’luk fiyat artışına gittik.”

Aras, tüketicilere de ihtiyaçlarını belirlerken iyice düşünmelerini, hiç kullanmayacakları özellikleri bulunan cihazları almak yerine ihtiyaçlarına göre ürün almaları tavsiyesinde bulundu.

‘Artışı sineye çekip sabit kur politikası uyguluyoruz’

Casper Kurucu Ortağı Yalçın Yıldırım ise, kurlardaki devamlı yukarı hareketin fiyatları etkilediğini belirterek, ancak kendilerinin bu artan fiyatı sineye çekerek sabit kur politikası uygulamaya devam ettiğini kaydetti. Yıldırım, “Elektronikte hammadde ve ürünler tamamen dolara endeksli. Bu nedenle tüm ürün gruplarını etkiliyor. Dolar son dönemde yüzde 10 değer kazandı. Bizim gibi sabit kur politikası uygulamayan firmalar bunu fiyatlarına yansıtmak zorunda kaldı. Özellikle bilgisayar grubunda bu çok hissedildi. Masaüstü, taşınabilir bilgisayar ve tabletlere zam geldi. Televizyon ve cep telefonunda rekabet daha fazla olduğu için firmalar biraz daha ileri vadeli düşünüp buradaki artışları fiyata yansıtmada biraz daha temkinli davranıyor. Biz geçmişten gelen uygulamamızla fiyat artışlarını sineye çekiyoruz. Bu konuda ciddi fekadarlık yapıyoruz. Sabit kur politikası uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

İthal edilen ürüne otomatik zam

Hızlıal.com Genel Müdürü Kaan Dönmez, elektronik cihazların kur üzerinden ithal edilmesi nedeniyle birçok ürüne otomatik zam geldiğini vurgulayarak, “Otomatik olarak fiyat güncellemesi yapılıyor. Tek istisnası Türkiye’de yerleşik olan markaların bir kısmı TL fiyat veriyor. Fakat kurdaki artış çoğu ürüne doğrudan zam olarak yansıyor. Cep telefonu ve bilgisayar bu artıştan daha çok etkilendi. Stokları devam eden televizyon gibi ürünlere de eylül itibariyle kur farkı yansıyacaktır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir