"ÖNLEMLERİMİZİ YARIN OLACAKMIŞ GİBİ ALMALIYIZ"

"ÖNLEMLERİMİZİ YARIN OLACAKMIŞ GİBİ ALMALIYIZ"
Samsun Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, Samsun’da deprem konusunda en acil ihtiyacın denetim olduğunu belirterek, belediyelerin yerinde denetime önem vermesi gerektiğini vurguladı.

11 ili etkileyen 6 Şubat depremi sonrası Samsun’da da “Acaba şehir depreme ne kadar hazır?” sorusu düşünülmeye başlandı. Bu önemli konuda konuşan Samsun Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, Kuzey Anadolu fay hattına yakın konumda olan Samsun’un, olası bir depremin etkilerini ağır hissedebileceğini belirtti. Yılmaz, zemin etütlerinin titizlikle yapılması ve binaların detaylı kontrol edilmesi gerektiğini vurgularken, belediyelerin depreme karşı yeterli farkındalığa sahip olmadığını ifade etti. “İnsan hayatı çok değerli; belediyeler yerinde denetime öncelik vermeli. Samsun için en acil önlem denetimdir,” diyerek önemli bir uyarıda bulundu.

"Ülkemiz bir deprem ülkesi ve bu gerçekle yaşamayı öğrenmeliyiz"

Samsun Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Gül Yüzüncü Yılmaz, Samsun’un Kuzey Anadolu fay hattına yakın bir bölgede bulunması nedeniyle deprem riskine dikkat çekti. Yılmaz, “Ladik, Havza ve Vezirköprü gibi ilçeler fay hatlarına oldukça yakın. Ülkemiz bir deprem ülkesi ve bu gerçekle yaşamayı öğrenmeliyiz. Altyapımızı ve binalarımızı depreme uygun hale getirmeliyiz. Kuzey Anadolu’da meydana gelebilecek bir deprem Samsun’u da ciddi şekilde etkileyebilir, bu yüzden önlemlerimizi yarın olacakmış gibi almalıyız” dedi.

whatsapp-image-2024-11-14-at-11-28-12.jpeg

Denetimler ve kontroller yapılmalı

Samsun’daki yapıların depreme dayanıklılığı hakkında net bilgilere sahip olmadıklarını belirten Yılmaz, 1999 depreminden sonra yapılan yapıların yönetmeliklere uygun mu binaların kontrol edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Zemin etüdü yapıldı mı, yapılan zemin etütlerinin uygulamaları doğru yapıldı mı gibi detaylar var. Örneğin, Japonya’da insanlar depreme karşı binalarına güvendikleri için evlerinden çıkmıyor. Bizim bu anlamda elimizde sağlıklı veriler yok” şeklinde konuştu.

"Belediyeler yerinde denetime önem vermeli"

Belediyelerin depreme karşı farkındalık düzeyinin yetersiz olduğunu ifade eden Yılmaz, ruhsat sürecinde zemin etüdünün yapılmasının zorunlu olduğunu belirterek, "Belediyeler, ruhsat veren kurumlardır ve bu süreçte bina bazında zemin etüdünün yerinde denetimini sağlamakla yükümlüdür. Yapı denetim firmaları da yasa gereği bünyelerinde jeoloji mühendisi bulundurmalı veya bu hizmeti satın alacak, ancak bu denetimlerin sağlıklı bir şekilde yapılmadığını görüyoruz. Deprem bölgesinde görev almış biri olarak, oradaki raporların son derece sorunlu olduğunu gözlemledim İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Belediyeler yerinde denetime önem vermeli ve her belediyede bir jeoloji mühendisi bulundurmalı" ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2024-11-14-at-11-28-13.jpeg

"Samsun için en acil önlem denetimdir"

Atakum ilçesinin alüvyon bir zeminde yer aldığını belirten Yılmaz, bu bölgede yapılaşmaya daha dikkat edilmesi gerektiğine işaret ederek, “Zemine uygun yapılar seçilirse sorun en aza indirilir. Samsun için en acil önlem denetimdir. Bildiğim kadarıyla Atakum Belediyesi bu konuda yerinde denetim yapıyor ancak yapılan sondaj çalışmalarının ne kadar sağlıklı olduğu tartışılır. Alüvyon bölgeler ve kıyı şeritleri dikkatli incelenmeli; heyelan bölgeleri ise büyük tehlike arz ediyor” diye konuştu.

Kaynak:Emine Temiz Yılmaz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir