Çarşamba Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Emel Gülümpınar Komutan, “Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Kalp ve Karaciğer nakli bekleyen hastalar uygun organ bulamadıkları takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde kaybetmektedirler. Yaklaşık 35.000 kronik böbrek yetmezliği hastası ise haftanın 3 günü diyaliz cihazına bağlı olarak yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktadır” dedi.
Dr. Komutan, ölümümüzden sonra organlarımızın başka bir insan için kullanılmasına izin verilmesinin çok önemli olduğunu söyleyerek, bazen görmeyen bir insanın görmesini yada hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir böbrek hastasının hayata dönmesini sağlayabiliriz.
Organ bağışında bulunduğumuz takdirde, organ bağışı bekleyen hastalara yaşama şansı verebilmemiz için bağış belgemizi bir kimlik gibi yanımızda bulundurmamızı ve bu konuyla ilgili olarak yakın akrabalarımıza bilgi vermemiz gerektiğini söyleyen Dr. Komutan, sağlıklı her organın bağışlanabileceğini söyleyerek ülkemizde kalp, karaciğer, akciğer, böbrek, pankreas gibi organlar kalp kapağı, gözün kornea tabakası ve kemik iliği gibi dokuların başarıyla nakledilebildiğini sözlerine ekledi.
Dr. Komutan, organ naklinin anlam ve önemini anlatmak organ naklini yasal ve tıbbı olanaklarla çözmek organ bekleyen binlerce hastaya derman olabilmek için ülkemizde her yıl kutlanmakta olan 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında halkımızı organ bağışında bulunmaya davet etti. Organ bağışının Sağlık Müdürlüklerinde, Hastanelerde ve Organ Nakli Yapılan Merkezlerde yapılmakta olduğunu söyleyen Dr. Komutan. Unutmayınız ki organlarınızı bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilirsiniz dedi.
Haber – Foto: Serkan Karahan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.