Samsun İl Özel İdaresi, Ondokuzmayıs Üniversitesi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar kapsamında; Alaçam, Ondokuzmayıs, Bafra, Tekkeköy, Çarşamba ve Terme ilçelerinde “Organik Çeltik Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi” adı altında yürütülen projenin ilk eğitim çalışması Ondokuzmayıs İlçesinden başlanılmış olup eğitime 50 üreticimiz katılım sağlamıştır.
Eğitimlere; , Bafra, Tekkeköy, Çarşamba ve Terme ilçelerinde Halk Eğitim Merkezi aracılığı ile devam edileceğini belirten Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. İsmail Sezer” İlçelerde yapılacak olan eğitim çalışmalarımıza 200 çeltik üreticimizin katılımı sağlanarak, organik çeltik yetiştiriciliği ve organik tarım konusunda farkındalık sağlanması ve uygulamaya geçmeleri hedeflenmektedir” dedi.
Samsun İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil” Ondokuzmayıs Üniversitesi ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzce ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında, Organik çeltik üretiminin bölgede yaygınlaştırılması amacıyla üreticilerimizi bilinçlendiriyoruz” dedi.
HEDEF KİMYASAL KİRLİLİĞİ AZALTMAK
Konvansiyonel olarak yapılan pirinç tarımı sulak alanlara ve çevreye zarar vermediğini belirten Karanfil” Bölgemizde konvansiyonel çeltikten, organik çeltiğe geçiş için çalışmalar başlatılmıştır. Organik çeltik üretiminin konvansiyonel üretime göre tohum miktarı 1/5 oranında azaltılarak 5 kilograma kadar düşmektedir. Üretim maliyetini azaltarak satış fiyatının da konvansiyonel ürüne oranla %100 artması hedeflenmektedir. Böylelikle Türkiye’nin önemli sulak alanlarından olan Kızılırmak ve Yeşilırmak ovaları kimyasal kirlilik azaltılarak doğal alanların korunması sağlanacak ve çiftçimizin katma değeri yüksek olan ürün satması üreticimizin refah seviyesini arttırmış olacaktır” dedi.
HABER-FOTO: Serkan KARAHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.