Orman Yangınlarının Ortak Sebebi: Anız

Orman Yangınlarının Ortak Sebebi: Anız
Son dönemde artış gösteren orman yangınlarının temel sebebine dikkat çeken uzmanlar, anızın yangındaki baş etkenlerden birisi olduğunu ifade ettiler.

Geçtiğimiz yıllarda özellikle yaz aylarında Ege ve Akdeniz kıyılarında meydana gelen, kamuoyunda sık sık yer bulan orman yangınları, ekolojik dengeyi altüst etmekte ve doğamız için büyük bir tehlike oluşturuyor. Konu ile alakalı vatandaşı bilgilendirmek amacıyla uzmanlar değerlendirmelerde bulundular.

orman-yanginlarinin-ortak-sebebi-aniz-2.jpg

"Çiftçilerimiz anız yakmadan tarımsal döngüyü sürdürmeli"

Orman Yangınlarının Sebeplerine ve bu konuda halkı bilinçlendirmek için yapılan çalışmalara değinen Samsun İtfaiyesi Daire Başkanı Ertan Özcan, "Güney Bölgesi'nde Vezirköprü, Havza, Sinop ve Durağan gibi yerlerde sarıçam ve kızılçam ağaçlarından oluşan iğne yapraklı ormanlar bulunmaktadır. Bu bölgeler orman yangınları açısından riskli alanlar olarak kabul edilmektedir. Son zamanlarda mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve iklim değişiklikleri yangın riskini artırmaktadır. Sıcaklık artışıyla birlikte, insan kaynaklı hatalar da orman yangınlarına neden olmaktadır. Bu konuda çeşitli çalışmalar yürütmekteyiz ve özellikle sosyal medya aracılığıyla vatandaşlarımızı bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Şehrimizin yoğun nüfuslu bölgelerinde, özellikle alışveriş merkezleri, hastaneler, toplu taşıma araçlarının olduğu güzergahlar ve mesire alanlarına uyarılarımızı asarak halkı bilgilendiriyoruz. Yakın zamanda kısa metrajlı bir film çalışması da yapmayı planlıyoruz. Bu filmle vatandaşlarımızı bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Özellikle anız yangınlarının ormanlık alanlara sıçraması gibi durumlarla karşılaşıyoruz. Bu nedenle, bilinçli vatandaşların bu tür olayları önlemede büyük rol oynayacağına inanıyoruz. Anız yakmanın bitki köklerine zarar verdiğini ve toprak üstündeki böcekleri yok ederek ekolojik dengeyi bozduğunu unutmamalıyız. Tarımla uğraşan vatandaşlarımızın, anız yakmadan tarımsal döngüyü sürdürmeleri gerekmektedir." İfadelerini kullandı.

orman-yanginlarinin-ortak-sebebi-aniz-1.jpg

"Sıkça karşılaşılan anız yangınları risk teşkil etmektedir"

Fındık hasadı zamanı bilinçsizce yakılan anızların ormanlara sirayet etmesi sonrası yangınların çıktığına dikkat çeken Samsun İtfaiyesi Şube Müdürü Rıza Zengin, "Orman yangınları, ülkemiz genelinde ve özellikle son yıllarda Akdeniz ve Ege bölgelerinde ciddi bir sorun haline gelmiştir. Geçen yıl, çok sayıda yangın meydana geldi. Dünyada da orman yangınları sıkça görülmektedir. Bu yangınlar, iklim değişikliğinin bir sonucu olabileceği gibi aşırı sıcakların etkisiyle de ortaya çıkabilir. İnsan kaynaklı nedenler de önemli bir faktör olarak gündeme gelebiliyor. Bu nedenler arasında pikniklerde ihmalkarlık, kasıtlı davranışlar, rüzgarlı havalarda yüksek gerilim hatlarından kaynaklanan kıvılcımlar ve orman içinde bırakılan cam kırıkları sayılabilir. Özellikle Samsun'da sıkça karşılaşılan anız yangınları da önemli bir risk teşkil etmektedir. Anız temizliği sırasında çıkan yangınlar, kontrol edilemediğinde ormanlık alanlara sıçrayabilir. Eylül ayında fındık temizliği sırasında otların yakılması, rüzgarlı havalarda ormana sıçrayarak yangınlara neden olabilmektedir. Bu tür yangınlar sonucunda Çarşamba bölgesinde birkaç yaşlı vatandaşımız hayatını kaybetti. Bafra taraflarında da anız yangınları sıkça görülmekte olup, özellikle kuş cenneti bölgesinde kasıtlı yangınlar yaşanabilmektedir." Şeklinde konuştu.

"En hassas bölgelerimiz Yakakent ve Vezirköprü"

Özellikle Vezirköprü ve Yakakent ilçelerinin Orman yangınları konusunda hassas olunması gereken noktalar olduğunu belirten Müdür Rıza Zengin, "Yakakent bölgesinde orman yangınları sıkça görülmektedir ve burası ikinci derece yangına hassas bir bölgedir. Ayvacık bölgesi de yangına hassas bir alan olup, müdahalesi oldukça zordur. Samsun’un nemli iklimi nedeniyle orman yangınları az sayıda görülmektedir; daha çok yaz döneminde ot ve anız yangınları ile karşılaşılmaktadır. Orman yangınları, şehir yangınlarından farklıdır; müdahalesi çok zor ve tehlikelidir, ölüm oranları da yüksektir. Anlık rüzgar değişimleri yangında kalmanıza neden olabilir. Engebeli arazilerde yangının yayılma yönünü tahmin etmek zorlaşır. Ormanlardan sorumlu olanlar orman işletmeleridir. Samsun'da beş orman işletmesi bulunmaktadır ve bu işletmeler Amasya'ya bağlıdır. Bizler, orman yangınları konusunda destek kuvvet olarak görev yapıyoruz. Son on yıl içinde en büyük orman yangınımız, Yakakent ilçesinde meydana geldi. Ormanı en hassas bölgelerimiz Yakakent ve Vezirköprü'dür." Diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:İsmail Temiz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Asayiş