Oruç, sağlığınızdan edebilir

Oruç, sağlığınızdan edebilir
Çarşamba Atasam Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Doktoru Gürkan Dinler, başta şeker olmak üzere kalp, ülser ve tansiyon hastalarına Ramazan ayında oruç tutmayı asla önermediklerini, aksi takdirde bu gruba giren hastaların sağlık durumlarının daha da boz

ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR

      Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte çok önemli bir ibadet olan oruç için birçok vatandaşın evlerinde hazırlıklar yapmaya başladığı bu dönemde sağlıkçılar bir takım uyarılarda bulundu. Özellikle riskli hastalıklar grubunda yer alan vatandaşların oruç tutmamaları gerektiğinin altını çizen Çarşamba Atasam Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Doktoru Gürkan Dinler, başta şeker olmak üzere kalp, ülser ve tansiyon hastalarına Ramazan ayında oruç tutmayı asla tavsiye etmediklerini söyledi.

      Bu hastalıklarla bir takım ilaçlar ve önerilen diyetlerle mücadele edildiğini hatırlatan Dinler, “Şeker hastalığı, mutlaka günde en az 6 kez ama azar azar beslenmeyi gerektiren ve ara öğünün mutlaka olması gereken bir hastalıktır. Bu hastaların, hem ilaçlarını düzenli olarak almaları hem de ara öğünlerini ihmal etmemeleri gerekmektedir. Bunları yapmadıkları takdirde ciddi şeker düşmeleriyle karşılaşabileceklerinden, yeri geldiğinde şeker hastasını komaya kadar götüren vahim durumlarla da karşılaşabilirler” dedi.  

DÜZENLİ İLAÇ ALANLAR DİKKAT ETMELİ

     Düzenli olarak ilaç kullanması gereken hastalara ise bazı önerilerde bulunarak yardımcı olduklarını belirten Dinler, “Bu durumdaki hastalar ise bir kısım ilaçlarını iftar vakti bir kısım ilaçlarını ise sahur vakti alabilecek şekilde programlanmalıdır. Bu grup içerisinde yer alan hastaların oruç tutmalarını sağlamak mümkün olabilir. Ama bu özellikle şeker hastalarında çok zordur. Zira şeker hastalarında ilaçların bir kısmı aç karnına alınır. Haliyle iftarda aç karnına oruç tutmak gerekir ve bir kısım ilaçlarını da tok karnına almaları gerekir. İlaç sayısı bu tür hastalara günün 3 kısmına bölünerek verilir. Bir şeker hastası oruç tutmaya kalkarsa ilaçlarının bir kısmını alamayabilir. Tüm bu durumlar şeker hastalarının oruç tutmasına engeldir” diye konuştu.  

 

AÇLIK, STRESİ TETİKLİYOR!

     Oruç süresince yaşanan açlığın stresi tetiklediğine dikkat çeken Dinler, stresin özellikle kalp p hastalıklarında çok belirgin bir risk faktörü oluşturduğunu söyledi. Kalp ve tansiyon hastalarının düzenli olarak ilaç kullanmak zorunda olduğunu kaydeden Dinler, “Kalp ve tansiyon hastalarının oruç tutması doğru değildir. Şeker hastalarında oruç çok önerdiğimiz bir ibadet değildir” dedi.

TANSİYON HASTALARI ORUÇ TUTMAMALI!

      Tansiyon hastalarına da oruç tutmalarını tavsiye etmediklerini dile getiren Dinler, “Çünkü çoğu hastanın günde 3 defa ilaç kullanması gerekiyor. Sabah ilacını sahurda akşam ilacını da sahurda verdiğiniz takdirde öğlen kullanması gereken ilaçlarını verememe durumunuz oluyor. İftar ile sahur arasındaki saat dilimi, bir birine yakın olduğu için de haliyle ilacınızı 12 saat geçtikten sonra alamıyorsunuz. O süre içerisinde tansiyon yükseliyor ama ilaç alamadığı için insanlar tansiyon şikayetleriyle karşılaşıyor ya da iki ilacı birbirine yakın saatlerde almak tansiyon düşmelerine neden oluyor. İlaçların saatlerinin şaşması tansiyon dengesizliklerine neden oluyor. Kullanılan iki ilacın arasındaki zaman uzun olmak zorundadır. Bu nedenle tansiyon, kalp ve şeker hastalarını oruç tutmaları kesinlikle doğru değildir” şeklinde konuştu.

RAMAZAN SONRASI, HASTALIKLARI ARTABİLİR

     Kalp, şeker, tansiyon ve hatta ülser hastalarının Ramazan ayı boyunca oruç tutmaları halinde Ramazan sonrası bu hastalıklarında artış yaşayabileceklerini belirten Dinler, “Bu hastalar oruç tutsa dahi ramazan sonrasında daha büyük sağlık sorunlarını yaşayabileceklerini de unutmamalılardır. Uymaları gereken diyete uymaları gerekmektedir. Oruç tutmak metabolizmada aynı zamanda şeker alma ihtiyacını da tetiklediği için bu 3 grup hastanın mutlaka oruç tutmaması gerektiğini belirtiyoruz” şeklinde uyarılarda bulundu.  

UZUN SÜRE AÇ KALMAK, MİDE ASİDİNİ ARTIRIYOR

     Uzun süre aç kalınması halinde midenin salgıladığı asit oranında artış olduğunu kaydeden Çarşamba Atasam Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Doktoru Gürkan Dinler, şunları söyledi; “Ramazanda mide aşırı asit salgıladığı için, ülser vakalarında artış yaşanmaktadır. Ramazan boyunca ülser hastalarının uymaları gereken diyetler var. O nedenle uzun süreli aç kalmak yani oruç tutmak mide ülseri olan hastaların mide kanaması geçirmelerine neden olacaktır.”

TAVSİYELER

     Ramazan ayı boyunca yemek yeme alışkanlıklarının değiştiğini belirten Dinler, vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:

-Gıda rejimlerine uymalılar

-İlaçlarını verilen süre içerisinde içmeliler

-Tuz kullanmamalılar

- Salata tüketimini artırabilirler.

-Evinizde sürekli olarak ilaç kullanan hastalar varsa onların yeme düzenlerini bozmadan iftar yemekleri hazırlanmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber