Ovada Sebzecilik bitiyor!

Ovada Sebzecilik bitiyor!
Bahar ayının gelmesiyle birlikte fide satışları hakkında ve sebzecilik konusunda Ziraat Mühendisi Savaş Arıcı, önemli açıklamalarda bulundu

Bahar ayının gelmesiyle birlikte fide satışları hakkında ve sebzecilik konusunda Çarşamba ovasını değerlendiren Ziraat Mühendisi Savaş Arıcı, önemli açıklamalarda bulundu.

'Çarşamba, bölgede veya Türkiye'de en eski sebze bölgelerinden biri'
Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte, Çarşamba ovasında ki çiftçiliğin genel durumunu değerlendiren Ziraat Mühendisi Savaş Arıcı, "20 gündür mevsim normallerinin altında hava seyrediyor. Sebze satışında soğuk havadan dolayı düşüş oldu. Geçen yıl daha fazla satış yapmıştık. Aynı zamanda sebzenin her yıl Çarşamba'da bir düşüşü var. Yaklaşık 10 yıldır azalarak gidiyor. Bu yılda yine azalmasına devam ediyor. Sebze Çarşamba'da yavaş yavaş bitiyor. Yeni yapılan yerlerde sebze tarımı daha iyi gelişiyor. Çünkü bilgiye aç insanlar bilgiye daha kolay ulaşabiliyor. Çarşamba, bölgede veya Türkiye'de en eski sebze bölgelerinden biri. Böyle eski bir yerlerde gelişime kapalılık çok oluyor. Babadan ata erkin ne gördüyse onu yapmaya alışıyor. Aynı zamanda üretici hangi üründen fazla para kazanırsa onun peşine gidiyor." dedi.

'Sebzenin önem kaybetmesi bizimde kaybımız oluyor'
Diğer bölgelerde ki üretimi ve Çarşamba ovasında ki üretim farkını karşılaştıran Mühendis Savaş Arıcı, "Fındıkta şuan bizim için çok değerli bir ürün. Sebzenin önem kaybetmesi bizimde kaybımız oluyor. Örneğin dışarıda biri salatalıktan 45 ton elde ediyorsa bu sayı Çarşamba'da 15 tona düşüyor. Ardaki 25 tonluk fark zaten üreticiyi bitirmeye gidiyor. Bunun sebepleri nemli bölge olması. Uygun üretim şartlarının olmaması. Oralarda profesyonel seralar var burada ise örtü altı tünel dediğimiz seralar var." şeklinde konuştu.

'Çok iyi verimler alıyoruz'
Karadeniz Bölgesi'nin büyük bir kısmının geçim kaynağı olan fındığın önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Mühendis Arıcı, "Fındıkta çok iyi verimler alıyoruz. Fındıkta, Ordu'nun, Giresun'un, Sakarya'nın olduğu bölgelerin hepsinden daha fazla verim alıyoruz. Burada dönümde 400 - 450 kiloları bulan çiftçilerimiz var. Bu yüzden fındığa dönüş çok. Güzel de fiyatı var. Para da kazandırıyor." ifadelerini kullandı.

'Çok fazla etkilendiğimiz söylenemez'
Pandemi, hiç bir sektörü es geçmezken tarım alanını teğet geçmesi konusunda pandemiden etkilenmediğini aktaran Arıcı, "Pandemi, bizi geçen yıl artı olarak etkiledi ama bu sene havalardan dolayı artısını veya eksisini görmedik. Çok fazla etkilendiğimiz söylenemez. Yine etkilenmeyeceğiz. Çünkü havalar düzelince herkes yine toprağını, bağını bahçesini ekecek." diye konuştu.

'Geçen seneye göre fiyatlarda %25 zam var'
Şuan ki sebze fiyatları hakkında bilgi veren Savaş Arıcı, "Sebze fiyatları şuanda, biberler ortalama 1,5 TL civarında, aşılı fide dediğimiz kök bölgesi daha sağlıklı olan, toprak kökenli hastalıklardan etkilenmeyen fidelerimiz 3,5 - 4 TL civarında, domates ve salatalık 1,5 - 2 TL civarında. Geçen seneye göre fiyatlarda %25 zam var." dedi.

'Tabandan başlıyor tavana kadar devam ediyor'
Son olarak vatandaşlara seslenen Ziraat Mühendisi Savaş Arıcı, "Herkes işini, severek ve emek vererek yapması lazım. Herkes yaptığı işe saygı göstermesi lazım. Biz genç bir Ziraat Mühendisiyiz. Çevremize faydalı olabilmek için elimizden ne geliyorsa onu yapmaya çalışıyoruz. Herkesinde bu şekilde olmasını istiyoruz. Üretici de, çiftçi de, satıcı da, halci de, pazarlamacı da. Bu iş tabandan başlıyor tavana kadar devam ediyor." cümlelerini kullandı.

HABER: Yağmur AYAN - Büşra KOCATAŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber