Geçtiğimiz günlerde Lübnan da İsrail'in düzenlediği siber saldırı ile bir çok vatandaş yaralanmış hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine Elektrik Mühendisler Odası Samsun Şube Başkanı Adnan Korkmaz açıklamalarda bulundu. Başkan Adnan Korkmaz " Teknolojik aletler endişe kaynağı haline gelmiştir" dedi.
"Elektronik cihazlar endişe haline geldi"
Teknolojik aletlerin çok tehlikeli olmaya başladıklarını vurgulayan Elektrik Mühendisler Odası Samsun Şube Başkanı Adnan Korkmaz "Lübnan‘da, 17-18 Eylül 2024 tarihlerinde İsrail`in düzenlediği ileri sürülen siber-fiziksel saldırı ile çağrı cihazları ve telsizlerde eş zamanlı patlamalar olmuş, ölüm ve yaralanmalar meydana gelmiştir. Cihazlara patlayıcı yerleştirildiği ve sinyal ya da bir mesajla uzaktan patlatıldığına dair iddialar bulunmaktadır. Saldırı sonrası tüm dünya genelinde kullanılan çağrı cihazları ve telsizler için güvenlik kaygısı oluştuğu gibi, bugün hepimizin cebinde olan telefonların yanı sıra tablet, akıllı saat, vb. uzaktan erişimi olan her türlü elektronik cihaz da endişe kaynağı haline gelmiştir."diye ifade etti.
"Ülkemiz dışa bağımlıdır"
Ülkemizin teknolojide dışa bağımlı olduğunu söyleyen Başkan Adnan Korkmaz "Ne yazık ki ülkemiz de teknoloji konusunda dışa bağımlı bir ülkedir. İletişim ve elektronik sanayi alanında yıllardır sürdürülen serbestleşme ve özelleştirme politikaları, ulusal elektronik sanayimizi tahrip etmiş, dışa bağımlılığı tetiklemiş ve ülkemizin teknoloji sahipliğinde ve üretiminde geri kalmasına neden olmuştur. Ülkemizin yüksek teknolojili ürünler olarak adlandırılan bilgisayarlar, elektronik ve optik ürünler alanındaki dış ticaret açığı her geçen yıl büyümektedir. Bu alanda en fazla dışalımın yapıldığı alt sektörün cep telefonlarının da içinde yer aldığı iletişim donanımları grubu olması dikkat çekicidir." ifadelerini kullanarak sözlerine şöyle devam etti.
"Türkiye kendisi üretmelidir"
Türkiye'nin dışa bağımlı olmaması gerektiğini ve kendi teknolojisini üretmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Adnan Korkmaz "İnsanlığın geleceğini teknolojinin gelişimi ve ne şekilde kullanılacağının belirleyeceği açıktır. İyi yetişmiş mühendisimizi uluslararası sermayenin Türkiye`deki montajcısı pozisyonuna iten, yurttaşlarımızı pahalı, bağımlı ve riskli bir teknolojiye mahkum eden özelleştirme ve serbestleşme politikalarına son verilmelidir. Bu gidişatı tersine çevirmek ve bilgi-iletişim teknolojisi yoksulluğuyla mücadele etmek için alandaki mühendis emeği yükseltilmeli, Türkiye kendi geliştirdiği teknolojiyi kullanan; bilgiye ve Ar-Ge`ye dayalı katma değeri yüksek ürünler üreten bir sanayileşme modelini hayata geçirmelidir. Bunun yapılmasının ön koşulunun planlı bir ekonominin inşası ve kamusal bir anlayışla ele alınan teknoloji ve eğitim politikaları olduğu açıktır." şeklinde konuştu.
Kaynak:ZAFERCAN KARAHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.