Özhaseki: “Şehirlerimiz depreme hazırlıklı değil"

Özhaseki: “Şehirlerimiz depreme hazırlıklı değil"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, "Deprem ülkesiyiz. Son 100 yılda 6 ve üzerinde tam 56 deprem oldu. Ölen insan sayımız da 81 bin 630. Topraklarımızın yüzde 66’sı deprem bölgesinde. Nüfuzumuzun yüzde 71’i deprem

AK Parti Yerel Yönetimler Karadeniz Bölge Toplantısı Samsun’da yapıldı. Yerel Yönetimler Toplantılarının sonuncusu olan bu toplantıda geçmişten bu zamana kadar yapılan mimari ve şehir düzenlemeleri konuşuldu. Toplantının açılışında konuşan ve Samsun hakkında bilgiler veren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Otoparkları artık yatay ve dikey sistemiyle yapacağız. Büyük ölçüde de yerleri tespit edildi. Alt yapı noktasında Yusuf Ziya Yılmaz dönemimde büyük mesafe kat etildi. Bunun üstüne koyarak devam edeceğiz. 5 yıl içerisinde 840 tane mahallemizde, özellikle köyden mahalleye dönüşenlerde ulaşım, yollar, içme suyu ve kanalizasyon alt yapılarını tamamlamayı planlıyoruz. Göreve geleli 6 ay oldu. Kırsalda alt yapı çalışmalarını tamamlamış, bunu arkasına atmış ve asıl bundan sonraki yeni fonksiyonlarla yeni vizyona doğru yürüyecek olan bir belediye gerçekleştirmiş olmayı hedefliyoruz. Terme’den Yakakent’e, Samsun merkezden Asarcık’a kadar bütün ilçelerimiz turizmin gelişmesine katkı sağlayacak ilçelerdir. Samsun 1970’li, 80’li ve 90’lı yıllarda çok göç alması nedeniyle o günkü imkanlarla imar planları çerçevesinde yapılaşmadığı için özellikle Tekkeköy’den Atakum’a geçen sınıra kadar sanıyorum Türkiye’de kent içi dokusunda en fazla kentsel yapılaşma problemiyle karşı karşıya gelen şehir. Önümüzdeki ana konumuz kentleşme olarak çok büyük bir çalışma alanı mevcut” dedi.

     “Bir taraftan kimliksiz, bir taraftan da sağlıksız şehirlere sahibiz”

  Türkiye’deki şehirleşmenin Cumhuriyet döneminden 1994 yılına kadar düzensiz göçler ve bazı siyasal sebepler yüzünden tam gerçekleşmediğini belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, “Eskiden şehirlere doğru gelen gözlere hazırlıksız yakalandık. Şehirlerimizin etrafı çepeçevre gecekondularla doldu. 2000’li yıllara doğru geldiğimizde karşımızda tablo; sağlıksız şehirlere sahibiz. Deprem ülkesiyiz. Son 100 yılda 6 ve üzerinde tam 56 tane deprem oldu. Ölen insan sayımız da 81 bin 630. Topraklarımızın yüzde 66’sı deprem bölgesinde. Nüfuzumuzun yüzde 71’i deprem bölgelerinde yaşıyor. Böyle bir ülkeyiz ama şehirlerimiz depreme hazırlıklı değil. Kimliksiz şehirlere sahibiz. Hangi şehre gittiğimizde, ‘Bu bizim insanımızı yansıtıyor’ diyebiliriz ki? Nihayetinde şehirler bizim aynamızdır. Bizim örfümüzü, adetimizi, inanış biçimimizi, kendi içimizdeki ilişki biçimimizi dışarıya yansıttığımız biçimlenmiş formlardır bunlar. Hangi şehir bize benziyor ki? Hangi şehir bizi yansıtıyor ki? Bin yıldır bu topraklardayız. En zor şartlarda Selçuklu gelmiş, kendine has bir tarzı, medeniyeti, şehircilik anlayışı var. Sivil yapılarına, mimari yapılarına ya da kamu yapılarına baktığınızda ‘Bu Selçuklu mimarisi’ diyebilirsiniz. Bir kimlik var çünkü orada. Bir müddet sonra Osmanlı var. Binalara hangisi Osmanlı eseri diye baktığınızda çok rahat söyleyebileceğimiz yapılar var. 100 yıllık bir Cumhuriyetimiz var. İnşallah binlerce yıl yaşarız. Mimarlarımız, mühendislerimiz var. Cebimiz biraz para gördü. Akıllı adamlarımız var. Ortaya koyduğumuz mimariye ne diyeceğiz? Övünerek söyleyebileceğimiz bir tarzımız var mı? Ne yazık ki yok arkadaşlar. Bir taraftan kimliksiz, bir taraftan da sağlıksız şehirlere sahibiz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir