Para Hırsı mı?

Para Hırsı mı?
Samsun’un Çarşamba İlçesi Organize Sanayi Bölgesindeki alt yapı eksiklikleri, aşırı yağışlarla birleşince bölgede ki vatandaşların evlerinin su baskınına neden oldu

Bölge sakinleri, yapılan uyarılara rağmen yetkililerin kendilerini dikkate almadığını vurgulayarak, alt yapı hatalarının bedelini ödediklerini ifade ettiler.

Samsun’un doğu bölgelerinde önceki akşam saatlerinde başlayan yoğun sağanak yağışı Çarşamba Terme, Salıpazarı ve Ayvacık İlçelerinde etkili oldu. Yağışlar yer yer sel ve su baskınlarına neden olurken çok sayıda esnaf iş ve evleri su taşkınlarına maruz kaldı. Çarşamba’da da yaşanan sağanak yağış, ilçenin çeşitli bölgelerinde su baskınlarına yol açtı.whatsapp-image-2024-07-07-at-15-01-52.jpeg“OSB ALT YAPISINI KİM YAPTIYSA!?..”
Büyük bir özveri ile alt yapısı ve fabrika ile çevre düzenlemesi tamamlanmak üzere olan Organize Sanayi Bölgesinde işlerin konuşulduğu ve projeye göre yapılmadığı önce ki gece yağan yağmurla ortaya çıktı. Önce ki gece sabaha kadar devam eden sağanak yağış nedeni ile Organize sanayi bölgesinde çevresinde ki OSB yolu, çevre sakinlerinin ev ve işyerlerinde meydana gelen su baskınları, bölgede oturan vatandaşları zor durumda bıraktı. Yağmur suyu boruları projesini baştan savma yapan firma hangi firma ise halkı mağdur ettiği iddia edildi.whatsapp-image-2024-07-07-at-15-01-55.jpeg
“YOL VE EVLERİ SU BASTI ZARAR BÜYÜK”
Gün ağarıp hasar meydana çıktığı saatlerde çevrede ki mağdur vatandaşlar, Organize sanayi ve çevre yollarının yapımı sırasında alt yapı kanalizasyonun tamamen projeye uygun şekilde yapıldığını ancak OSB içinde ki oluşacak olan olası yağmur sularının tahliyesi için gerekli kanalların sanayi içinde yapıldığını ve OSB Çevre duvarının yapılması sonrası, bağlantının ne menfeze ne de karayolu altından kanala bağlanmadığını iddia ettiler. Yağmur suyu kanal borularının OSB Çevre duvarlarına kadar getirilerek ucu açık karayolu ile duvar arasında kaderine terk edildiğini iddia eden vatandaşlar bu yağmur sularının ekili arazileri ve evlerini mahvettiğini ve projeyi tam yapmayan her kim varsa gerekli cezanın verilmesini istediklerini dile getirdiler.

“İHMALİN BEDELİ AĞIR OLDU"
OSB içinde ki ve çevre yolların yapımı sırasında özellikle yağmur sularının tahliyesini sağlayacak gerekli kanalların tam olarak yapılmadığını dile getiren bölge sakinleri, yaşadıkları mağduriyetin sebebinin yağmur değil, yapım hatası ve ihmalden kaynaklandığını ifade ettiler. ‘Yolun yapımı sırasında defalarca uyarılarımıza rağmen hiçbir önlem alınmadı’ diyen bölge sakinlerinden Ahmet Erbaş; “Buralar yapılırken, bu kanalları kapatıyorsunuz ama yağmur yağdığında su baskınları olabilir dedik. Onlar da bize, biz işimizi bitirmeye bakarız, gerisi bizi ilgilendirmez dediler. Burada meydana gelen su baskınlarının sebebi aşırı yağan yağmur değil, yapım hatasıdır” diyerek yetkililerin ihmallerini eleştirdi.

“DEFALARCA SÖYLEDİK, BİZİ DİNLEMEDİLER”
Bir diğer bölge sakini İbrahim Toprak ise, “Yağmur sularının organize sanayi bölgesinde toplanması, hem iç hem de dışarıdan gelen suların tahliyesinde yaşanan eksiklikler nedeniyle büyük bir sorun haline geldi. Bu durumu defalarca yetkililere ilettik ancak hiçbir önlem alınmadı. Şeker fabrikası güzergahı Ayvacık yolundan gelen suların burada tahliyesi yok. Bundan dolayı da bu güzergahı su bastı. Maalesef evlerimize kadar su bastı. Buralar yapılırken yetkililere buraya kanal yapıp menfeze vermezseniz buralar taşar dedik ama bizi dinlemediler” şeklinde konuştu.

“YAĞMUR SUYU BORUSU NEDEN BAĞLANMADI?”
Bölge sakinleri, su baskınlarının tekrarlanmaması için acil olarak yağmur suyu ve alt yapı eksikliklerinin giderilmesi, organize sanayi bölgesindeki yolların yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguluyorlar. Yağmur suyu kanal borularının ucunun karayolu kenarında adeta kaderine terk edilerek proje tamamlanmış gibi gösterilmesi nedeni ile su baskınına uğrayan çevre sakinleri OSB Başkanı da olan Samsun Valiliğine çağrıda bulundular. Yağmur su borularının kanala bağlantısının yapılmasını ve gerekli tedbirlerin alınmasını istediler.

“VALİ TAVLI’YA YARDIM ÇAĞRISI”
Çevre sakinleri, “Gece boyunca uyumadık. SASKİ lütfen geldi ve bir kepçe ile mecburen kırıp döktü yolu açtı suyu kanala verdi. Ama bize de yeteri kadar zarar verdi zaten. Bizlerde kendi çabalarımızla kaldırım ve çevrede ki çıkıntıları söktük. Su Ahmet Erbaş’ın evinin altında ki logardan kanala tahliye oldu ama evi ve arazisi mahvoldu. Sorumlu Sayın Valimiz bizim yanımıza hiç gelmedi halimizi sormadı. Şimdi öve öve bitiremedikleri OSB’nin bu hatası nedeni ile yaşadığımız masraf ve zararımızı kim nasıl ödeyecek. Ayrıca bu yol yağmur suyu boruları ne zaman yapılacak açıklama yapmasını bekliyoruz” ifadeleri ile mağduriyetlerinin giderilmesi için Vali Orhan Tavlı tarafından bizzat takip edilerek düzeltilmesini istediklerini dile getirdiler.

Kaynak:Ünal Daldal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel