Prof. Dr. Demir: "Karadeniz'de karasal iklim yansımaları görülüyor"

Prof. Dr. Demir: "Karadeniz'de karasal iklim yansımaları görülüyor"
"10-15 yıl sonra daha net bir karasal iklim özelliğini Karadeniz Bölgesi'nde yaşarsak şaşırmayalım"

Küresel iklim değişikliği ile kuraklığın güneyden kuzeye doğru kaydığını belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Karadeniz Bölgesi'nde son yıllarda karasal iklimin yansımaları yaşandığını söyledi. 
Son günlerde Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan sel olaylarını değerlendiren Prof. Dr. Yusuf Demir, küresel iklim değişikliklerinin bu olaylarda etkili olduğunu belirtti. İnsanların iklime olan olumsuz etkilerine karşı önlem alınması gerektiğini vurgulayan Demir, önlem alınmadığı takdirde daha büyük problemlerin ortaya çıkabileceğini bildirdi. 

"Deniz suyu sıcaklığı oldukça yüksek" 
Dünyadaki iklim değişimine bağlı olarak Türkiye'nin de bundan ciddi anlamda etkilendiğini belirten Demir, "Türkiye'de iklim değişikliklerinde farklılıklar ani yağış ve kuraklık olarak kendini göstermektedir. İklim değişikliklerine karşı tedbir alınmadığı takdirde ani değişiklikler kendini gösterecektir. Bunun son örneğini geçtiğimiz günlerde Karadeniz Bölgesi'nde yaşanan sel olaylarında gördük. Karadeniz Bölgesi'nde son yıllarda yaşanan bu değişimin altında yatan başka parametreler de var. Karadeniz Bölgesi Türkiye ve dünyanın göz bebeği olmasına rağmen doğada bozulmalar meydana geliyor. Kontrolsüz yapılan HES ve betonlaşmayla doğada tahribatlar meydana getiriyoruz. Meteorolojiden Karadeniz'de deniz kıyı suyu sıcaklığının yükselebileceği değere ulaşabileceği yönünde açıklamalar yapılmıştı. Bizim de tespitlerimize göre deniz suyu sıcaklığı oldukça yüksek. Deniz suyu sıcaklığının yükselmesiyle deniz suyu yüzeyinde oluşan buharlaşma; deniz üzerinden gelen hava hareketi ile dağlara çarparak ani olarak yağmur ve akabinde seller meydana getiriyor. Ordu ve Ünye'deki selleri deniz suyu sıcaklığının da tetiklediğini meteoroloji tarafından ifade ediliyor" dedi. 

"Gece-gündüz sıcaklık farkı artıyor" 
Küresel iklim değişikliğinin etkisi ile güneyden kuzeye doğru kayan bir kuraklık olduğunu söyleyen Demir, "Bu kuraklık aynı zamanda ülkemizi de etkiliyor. Daha önceki demeçlerimde bundan 10-20 yıl sonra Karadeniz'de hamsi olmayacağını fındığın kuzeye kayacağını söylemiştim. Bunun sebebi Orta Anadolu'daki karasal iklimin Karadeniz'e doğru kaymasıdır. Zaten bunun yansımalarını şimdiden görüyoruz. Deniz suyunun bu kadar ısınması, ani buharlaşmalar, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının artmaya başlaması karasal iklimimin yansımalarıdır. Buna karasal iklim demek için erken ama böyle devam ettiği takdirde belki 10-15 yıl sonra daha net bir karasal iklim özelliğini Karadeniz Bölgesi'nde yaşarsak şaşırmayalım" diye konuştu. 

"Kuraklık fındığı etkiledi" 
Türkiye'nin küresel iklim değişiminin etkisini yaşayan bir ülke haline geldiğini dile getiren Demir, "Bundan sonraki süreçte toplum olarak duyarlı ve bilinçli hale gelmemiz gerekiyor. İçinde bulunduğumuz dünyayı yaşanılabilir ve sürdürülebilir bir yer haline getirmemiz gerekir. Doğal afetlerden korunacak uzun süreli projeler hayata geçirmemiz gerekiyor. Doğal kaynaklarımızı korumamız ve geleceğe taşımamız gerekiyor. Doğal ve çevre koruma projeksiyonu yapılması gerekiyor. Bu anlamda selden sonra devlet bakanımız tarafından yapılan açıklamalar bizi umutlandırdı. Bunların mutlaka yapılması lazım. Su kaynaklarımızdaki azalmaya bağlı olarak yaşadığımız sıkıntılar, mevcut suyun hidrolojik çevrimini tetikleyecek doğal olayların ve çevre etkilerinin azaltılması bu tür felaketlerin azaltılmasında önemli bir parametre olacaktır. Bu aynı zamanda tarımsal üretimi de etkiliyor. Bu sene fındıkta ilkbahar ve yaz dönemlerinde; dökülmeler ve verimde düşüşler meydana geldi. Dolayısıyla bundan sonraki sürecin çok iyi kontrol edilmesi gerekir. Biz insana bağlı doğal afetlerin önüne geçebilecek önlemler almalıyız. Bu konuda hepimize sorumluluklar düşüyor" şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Eğitim