11 ay boyunca dur durak bilmeden çalışan sindirim sistemimizi dinlendirmek çok büyük önem arz ediyor. Uzmanların yapmış olduğu araştırmalara göre de sindirim sitemimizi dinlendirirken ve beslerken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunan uzmanlar; Sindirim sistemini yormayacak ancak gün içerisinde gerekli olacak olan enerji, protein vitamin ve minerallerin büyük bir kısmını karşılayabilecek besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirterek, “Mutlaka sahur yapılmalı. Sindirim sistemini yormayacak ancak gün içerisinde gerekli olacak olan enerji, protein vitamin ve minerallerin büyük bir kısmını karşılayabilecek besinleri tüketmemiz gerekir” dediler.
Ramazan ayında sahura kadar su dâhil herhangi bir besin alınmadığı için midenin uzun süre çalışmadığını belirten uzmanlar, “Özellikle yaz aylarında bu sürenin daha da uzamaktadır. Hafif gıdalardan başlamak gerekir. Bunlar da hurma ya da zeytin olabilir. Birkaç dakika sonra yemeğe çorbaya devam etmek en uygunudur. Çorbayı yavaş bir şekilde içmek uzun süre çalışmadan duran mideyi rahatsız etmez ve yormaz. Çorbayı tükettikten 10-15 dk sonra diğer besinlerine yönelmek; tokluk hissinin uyarılmasına neden olur, fazla tüketimi engeller ve uzun süreli açlıktan sonra mideye fazla yüklenilmemiş olur. İftarda yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı daha çok hafif ve tok tutacak yiyeceklere ağırlık verilmelidir. İftardan sonra yatmadan 1-2 saat önce 1-2 porsiyon meyve ve 1 su bardağı kadar süt, yoğurt grubunu içeren ürünlerinin tüketilmesi hem gün içerisinde alamadığımız enerji, protein, vitamin ve minerallerin geri kalan kısmını karşılamak amaçlı yardımcı olur” diye konuştu. Su tüketimi açısında vaktin az terlemenin yüksek olma ihtimalinden dolayı kabızlık problemlerine karşı karşıya kalmamak için sahur ve iftarda salata ve mutlaka sebze yemeğinin bulundurulması konusunda da uzmanlar uyarılarda bulundu.
HABER-FOTO: Fatma TAŞDELEN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.