Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan’da et fiyatlarının artmadığını bildirerek, “Ramazan’ın ilk yarısında et fiyatları değişmedi. Et ithalatına gerek olmadığı ortaya çıktı. Ramazan’da et ithalatı bekleyen ithal et lobilerinin hevesleri kursaklarında kaldı” dedi.
Bayraktar, Irak’taki olaylar nedeniyle ihracatta yaşanan sıkıntı ve yaz aylarında talepte görülen azalmanın yumurta fiyatlarını etkilediğini, yumurta fiyatlarının üreticide yüzde 23,42, markette yüzde 6,76 gerilediğini belirterek, Ramazan ayında tüketicinin daha ucuza yumurta tüketebildiğini vurguladı.
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, Ramazan ayının ilk yarısında market fiyatlarında 16 üründe fiyat değişimi görülmezken, 8 ürünün fiyatında azalma, 14 ürünün fiyatında artış olduğunu, aynı dönemde, üretici fiyatlarında 15 üründe fiyat değişimi olmazken, 7 ürünün fiyatında azalma, 12 ürünün fiyatında artış meydana geldiğini bildirdi.
Bayraktar, Ramazan ayı öncesinde düzenledikleri basın toplantısı ile bu kutsal ayda üreticiden tüketiciye, halkımızın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri takip edeceklerini, kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla açıklamalar yapacaklarını bildirdiklerini hatırlattı.
MARKET FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİM
Bu doğrultuda gıda fiyatlarındaki gelişmeleri yakından takip etmeye devam ettiklerini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Ramazan ayının ilk yarısında, market fiyatlarında, 16 üründe fiyat değişimi görülmezken, 8 üründe azalma, 14 üründe ise fiyat artışı olmuştur. Kabak, patates, salatalık, nohut, yeşil mercimek, kuru kayısı, kuru incir, fındık, dana eti, kuzu eti, zeytinyağı, mısırözü yağı, ayçiçeği yağı, toz şeker, kırmızı mercimek, maydanoz fiyatlarında değişim yaşanmadı. Fiyat düşüşü yüzde 14,76 oran ile en fazla kuru üzümde görüldü. Kuru üzümdeki fiyat düşüşünü, yüzde 12,10 ile domates, yüzde 10,49 ile Antep fıstığı, yüzde 7,04 ile yeşil soğan, yüzde 6,76 ile yumurta, yüzde 4,93 ile havuç, yüzde 4,81 ile kuru fasulye, yüzde 4,45 fiyat azalmasıyla pirinç izledi. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 16,56 oran ile sivri biberde görüldü. Sivri biberdeki fiyat artışını yüzde 9,28 ile karpuz, yüzde 6,29 ile yeşil fasulye, yüzde 6,12 ile patlıcan, yüzde 6,02 ile şeftali, yüzde 3,41 ile kavun, yüzde 3,25 ile kuru soğan takip etti. Market fiyatlarındaki artış oranı yüzde 0,43 ile yüzde 16,56 arasında gerçekleşti.”
ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİM
Aynı dönemde üretici fiyatlarında, 15 üründe fiyat değişimi görülmezken, 7 üründe azalma, 12 üründe ise fiyat artışı olduğunu bildiren Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Yeşil fasulye, maydanoz, kuru soğan, limon, çilek, kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, zeytinyağı, patates, kabak fiyatlarında değişim yaşanmadı. Fiyat düşüşü yüzde 27,50 oran ile en fazla havuçta görüldü. Havuçtaki fiyat düşüşünü yüzde 23,42 ile yumurta, yüzde 10 ile domates, yüzde 9,29 ile yeşil soğan, yüzde 5,43 ile kiraz, yüzde 4,76 fiyat azalmasıyla Antep fıstığı izledi. Üreticilerde en fazla fiyat artışı yüzde 14,71 oran ile kırmızı mercimekte görüldü. Kırmızı mercimekteki fiyat artışını yüzde 12,59 ile karpuz, yüzde 9,52 ile süt, yüzde 9,02 ile marul, yüzde 7,69 ile elma, yüzde 7,25 ile patlıcan izledi. Üretici fiyatlarındaki artış oranı yüzde 1,30 ile yüzde 14,71 arasında gerçekleşti.”
FİYAT DEĞİŞİMLERİNİN NEDENLERİ
Üreticide fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 14,71 ile kırmızı mercimek olduğunu, kırmızı mercimekte hasadın sonuna gelinmesiyle birlikte piyasaya yeterli miktarda yeni ürün çıkmaması nedeniyle üretici fiyatlarının artış gösterdiğini bildiren Bayraktar, “yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle hasadın gecikmesi kavun ve karpuz fiyatlarında artışa yol açtı. Elmada görülen fiyat artışında mevsimsel özellikler nedeniyle arzdaki daralma etkili oldu” dedi.
Havuçta talep azalmasına bağlı olarak fiyatlar gerilediğini belirten Bayraktar, Ramazan’da et fiyatlarının artmadığını bildirerek, Ramazan’ın ilk yarısında et fiyatlarının değişmediğini, et ithalatına gerek olmadığının ortaya çıktığını, Ramazan’da et ithalatı bekleyen ithal et lobilerinin heveslerinin kursaklarında kaldığını vurguladı. Bayraktar, 27 Haziran-11 Temmuz döneminde dana etinde 30,77, kuzu etinde 37,51 liralık market fiyatının değişmediğini, tavuk etinde 6,66 lira olan fiyatın yüzde 0,84 artışla 6,71 liraya yükseldiğini bildirdi. Bayraktar, çiğ inek sütü fiyatının ihale dönemi olması sebebiyle Temmuz ayında 1,05 liradan 1,15 liraya, markette ise süt fiyatının 3,04 liradan 3,06 liraya çıktığını belirtti. TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yumurta fiyatlarının üreticide yüzde 23,42 azalmayla 22 kuruştan 17 kuruşa, markette yüzde 6,76 gerilemeyle 37 kuruştan 35 kuruşa indiğini bildirerek, “Irak’taki olaylar nedeniyle ihracatta yaşanan sıkıntılar yumurta fiyatlarını etkiledi. İhracat yeni yeni toparlamaya başlasa da sıkıntı sürüyor. Yaz aylarında talepte yaşanan azalma da fiyatları düşürüyor” dedi.
FİYAT DEĞİŞİMLERİ ARZ VE TALEPTEKİ DEĞİŞİME BAĞLI
Genel olarak değerlendirdiklerinde arz ve talepteki değişime bağlı olarak fiyatlarda artış ve azalışların meydana geldiğinin görüldüğünü vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Üreticiden tüketiciye varıncaya kadar tüm taraflar, tüketicilerimizin yeterli ve güvenilir gıdaya uygun fiyatla erişebilmesi konusunda gereken hassasiyeti göstermelidir.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak fiyatlarını takibe devam edeceğiz. Bütün gayret ve uğraşımız, kutsal Ramazan ayında artan talebi milletimizin aleyhine haksız kazanca dönüştürmeye engel olmaktır. Ramazan boyunca sürdüreceğimiz çalışmaların sonucunu da yine kamuoyumuzla paylaşacağız.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.