Çarşamba ilçesinde tarla ziyaretinde bulunan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, fındık kurdu ve yeşil kokarca hakkında bilgilendirme yapmak amaçlı önemli açıklamalarda bulundu. Müdür İbrahim Sağlam’ın ziyaretinde Çarşamba Tarım ve Orman İlçe Müdürü İrfan Öztürk, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri, Ziraat Odası personelleri ve üreticiler katılım sağladı.
'Biz bu ülkede çalışmak istiyoruz'
Çarşamba ilçesi Aşağı Dikencik Mahallesi'nde ki 30 dönümlük alanda fındık üretimi yapan Sinan Çubuk’un fındık bahçesini ziyaret eden Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Samsun ilimizde toplam alanlarımıza baktığımızda 1 Milyon 164 Bin dekar alanda fındık üretimi yapmaktayız. Özellikle Samsun'un doğu kesiminde kalan Terme, Çarşamba, Salıpazarı, Ayvacık yani üst taraflarında aynı zamanda 19 Mayıs'a kadar uzanan hatta dağlık kesimlerde Bafra'ya kadar uzanan bölgelerde fındık üretimi yapılmakta. Dolayısıyla tüm ürünlerde sadece fındık değil kültürel mücadelede ve biyolojik mücadeleyle üretim yapmak için tarladan sofraya kadar 'Güvenli gıda' bakanlığımızın genel politikası. Biz bu ülkede çalışmak istiyoruz ancak üretimin yapılabilmesi yani verim alanından daha fazla ürün alınabilmesi için mutlaka yeri geldiğinde kimyasal mücadelenin de yapılması gerekiyor.Ancak bu kimyasal mücadelenin yapılabilmesi için belli eşikler var. Çünkü doğadaki tüm böcekler zararlı değil bir faydalı böcekler var birde zararlı böcekler var.Bunun içerisinde fındık kurdu ile ilgili bugün yapılan mücadeleye baktığımızda fındık kurdu ile birlikte, fındık yeşil kokarcası dediğimiz bir böcek var.Bir ocakta baktığımızda normal 2 sayısını görmediğimiz müddetçe biz bu mücadeleyi önermiyoruz, yapmazlarda zaten.Eğer o eşiği de kaçırdığımız zaman bu mücadele yapılmazsa, verim çok daha düşecektir." diyerek çiftçilerin de bu konuda bilgili olduğunu aktaran Müdür İbrahim Sağlam, "Ancak çiftçilerimiz şunu da biliyor; kesinlikle fındık olsun veya diğer tarım ürünleri olsun, tüketicinin mutlaka güvenilir gıda ile buluşması için her türlü şeyi yapabilir." ifadelerini kullandı.
'Tavsiye ettiğimiz ürünlerde mutlaka insan sağlığını da düşünüyoruz'
Fındık bahçesinde ki gerekli bakımların yapılmadığı zaman rekolte düşüklüğü olacağını söyleyen Müdür Sağlam, "Ancak o eşiği geçtiği zaman ürünlerimizde çok büyük rekolte kayıpları olacak.Onun önüne geçmek için de bugün baktığımızda bu bahçenin demek ki bu işi görülmüş ve bu mücadele yapılıyor.Bunu Haziran ayının başlarına aşağı yukarı bizim kendilerine vermiş olduğumuz takvim doğrultusunda yükseldikçe daha 1 hafta 10 gün gibi bir süreye yayılarak bu mücadele yapılmakta. Şuanda her hangi bir şeyimiz yok zaten.Dolayısıyla bizim kimyasal mücadeleyi, tarım olarakta, çiftçi olarak da en son müracaat ettiğimiz kısım. Bazı çiftçilerimize belirli aşamalarda, bir besleme veya bir yumurta ile zarar verebilecek bir böcek türüdür.Bizler, tavsiye ettiğimiz ürünlerde mutlaka insan sağlığını da düşünüyoruz. Bunları yapan uygulayıcıların da eğitimi var. Bizden her türlü destek alıyorlar. " şeklinde konuştu.
Bölgenin önemli geçim kaynağı olan fındıkta yapılan kültürel ve kimyasal ilaçlamaların verimi ve kaliteyi arttıracağının bilgisi paylaşıldı.
HABER: Yağmur AYAN - Nurhan GÜZEL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.