Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, vatandaşların da katılımıyla Atakum ilçesindeki Çobanlı İskelesi’nden Canik ilçesindeki Bandırma Vapuru’na kadar yaklaşık 30 kilometrelik bisiklet turu düzenledi. Çok sayıda vatandaşın katıldığı bisiklet turunda sağlıklı yaşamın önemine vurgu yapıldı.
“10 ölümden 4’ü kalp krizi yüzünden”
Sporun kalp ve damar hastalıklarındaki önemine değinen Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Kalp ve damar hastalıkları ve özellikle kalp krizi ülkemizde görülen ölümlerin en sık nedenlerindendir. Türkiye’de her 10 ölümden 4’ü kalp krizi nedeniyle oluşmaktadır. Kalp krizine bağlı toplam ölümlerin yarısı belirtilerin başladığı ilk 3-4 saat içinde ve çoğunlukla hastaneye ulaşmadan önce gerçekleşmektedir. Kalp krizi sırasında kalbe gelen kan akımı bozulmaktadır. Kalbe gelen kan akımının eski düzeyine gelmesi ne kadar gecikirse kalpte oluşan hasar o kadar artmakta, kişi hayatını kaybedebilmekte veya ileriki yaşamında yaşam kalitesini bozan sorunlarla karşılaşmaktadır. Kalp krizi geçiren bir kişi için tedaviye başlanıncaya dek geçen süre en önemli faktörlerden birisidir. Bu nedenle kalp rahatsızlıklarında ilk iki saatte doğru tedaviye erişmek hayati önem taşımaktadır" dedi.
“Hareketsiz yaşam, en önemli halk sağlığı problemi”
Hareketsiz yaşamın büyük sorunlar çıkardığını belirten Kasapoğlu sözlerine şöyle devam etti:
"Hızlı Davran Hayatını Kurtar temalı 2016 yılı Dünya Kalp Günü nedeniyle yapılan çalışmalarda halkımızın farkındalığını artırmak amacıyla iki temel hedefimiz bulunmaktadır. Toplumun kalp krizi belirtileri konusunda bilinçlenmesi ve acil durumlarda 112’yi arayarak hastaneye ambulans ile gitmelerinin böylece uygun tedaviye erişiminin sağlanmasıdır. Hareketsiz yaşam modern toplum için en önemli halk sağlığı problemi durumundadır. Teknolojik gelişmeler yaşamı kolaylaştırsa da uzun vadede hareketsiz bireylerin sayısını arttırmakta ve sağlığı olumsuz etkilemektedir. Bulaşıcı olmayan hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan hareketsiz hayat tarzı, dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında obezitenin önünde dördüncü sırada yer almaktadır. Sonuç olarak; sağlıklı kalmak ve kalp ve damar hastalığına yakalanma riskinden uzak durmak için sağlıklı beslenelim, yeterli sebze-meyve tüketelim, diyetimizdeki tuz, şeker ve yağ miktarını azaltalım, düzenli fiziksel aktivite yapalım, tütün ve tütün ürünleri kullanmayalım, alkol kullanmayalım, kan basıncımızı, kan şekerimizi ve kan lipidlerimizi öğrenelim. Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak herkesi sağlıklı beslenmeyle birlikte hareket etmeye davet ediyoruz."
Sağlık için 30 kilometre pedal çevirdiler
Yayınlanma:
Güncelleme:
Samsun Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, “Dünya Kalp Günü” etkinlikleri kapsamında “Hızlı Davran Hayatını Kurtar” temalı bisiklet etkinliği düzenledi.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sağlık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.