"Şiddetli esen lodos nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmektedir”. Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, şiddetli esen lodos rüzgarlarında vatandaşların ihmal yüzünden soba, şofben ve baca zehirlenmelerinden kaynaklı sıkıntı yaşadıklarını söyleyerek uyarılarda bulundu. Dr. Kasapoğlu, “Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Güneybatıdan esen bir rüzgar olan ‘lodos’ nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmektedir. Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla, kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir” şeklinde konuştu.
Soba ve bacalarla ilgili uyulması gereken kurallar, şofben kullanımında dikkat edilecek hususlar ile olası gaz kaçağı ve zehirlenmede yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Isıtma cihazının kalite belgesi olmasına ve garanti sürelerine dikkat edilmeli, soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı, soba aşırı doldurulmamalıdır. Sönmekte olan sobaya yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı, lodoslu havalarda bacalar standartlara uygun değilse soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmelidir. Şofben banyo yerine balkona veya başka bir havadar mekana takılmalı, şofbenin montajı mutlaka yetkili servis tarafından yapılmalı, bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemeli ve şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Şofbende gaz kaçağı hissedildiğinde, öncelikle gaz vanası ve tüp dedantörü kapatılmalı, elektrik düğmeleri açılmamalı açıksa hemen kapatılmalı, kibrit veya çakmak gibi alev ve kıvılcım çıkartabilecek hiçbir işlem yapılmamalı, pencereler karşılıklı açılarak ortam havalandırılmalıdır. Derhal 112 Acil Çağrı merkezi aranmalıdır. Kişi olay mahallinden uzaklaştırılmalı, temiz havaya çıkarılmalı, hasta sıcak tutulmalı, ambulans gelene kadar solunumu engelleyebilecek ağız ve burundaki kusmuk, balgam gibi maddeler temizlenmeli, hasta battaniye ile sarılarak vücut ısısı korunmalıdır. Ayrıca lodoslu havalarda KOAH, astım, bronşit ve hipertansiyon gibi hastalıkları olanların zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamaları sağlık açısından daha iyi olacaktır” diye konuştu.
SAĞLIK İÇİN LODOSA DİKKAT
Yayınlanma:
Güncelleme:
Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, “Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. "
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sağlık
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.