Şahin doldurdu, Göka boşalttı

Şahin doldurdu, Göka boşalttı
Gelirinin yüzde 85.6’sı vatandaşın elektrik parası ve bandrolden gelen TRT, Şahin döneminde kasası dolarken, yeni Genel Müdür Göka döneminde ise kasanın boşaldığı iddia ediliyor.

'Şahin gözde projeler gerçekleştirdi'

PTT Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı olarak başarılı işlere imza atan ve sonrasında TRT Genel Müdürlüğüne atanan Samsun Valisi İbrahim Şahin'in döneminde TRT'yi kısa sürede kara geçirerek kasasını doldurduğu belirtildi. Vali Şahin'in, Kasım 2007’de TRT Genel Müdürlüğüne getirildiğinde kurum içinde köklü değişikliğe gitmesinin ardından  TRT'nin modern ve geleceğe yüzünü döndürmesi ile ilk olarak "TRT Çocuk, TRT Şeş, TRT Avaz, TRT Türk, TRT Müzik, TRT Anadolu, TRT Arapça" gibi yeni kanallar, anlaşmalarla ve  maddi kaynak getirisi olan projelerle TRT'nin kısa sürede kasasını doldurduğu iddia edildi.

'650 milyar (trilyon) halkın parası buhar mı oldu'

7 yıl gibi TRT de en uzun soluklu ve Genel Müdürlük görevini başarı ile sürdüren İbrahim Şahin'in 2014 yılında Samsun Valisi olarak atanması ile yerine Şenol Göka atanmıştı. Şahin'in görevi bıraktığı dönem de TRT'nin kasasında 650 milyar (trilyon) gibi bir paranın olduğu iddia edilirken yapılan son açıklamalar sonrasında gözler bir kere daha TRT'ye çevrildi. 2015 ve 2016 yılı tablolarının açıklanması ile birlikte Genel Müdür Şenol Göka ile TRT'nin hızlı bir şekilde zarar ettiği değerlendirmesinde "Halkın parası buhar oldu" yorumlarına neden oluyor.

'2015'te TRT yaklaşık 147 milyon TL gelir eksiği ile kapanmış'

Yapılan açıklamalarda; 2016 yılın da Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) toplam gelirlerinin yüzde 85.6'sını vatandaşın elektrik parası ve bandrollerden elde eden TRT, zarar yazmaya devam ediyor. Sayıştay, TRT'nin 2015 yılında 146.9 milyon lira zarar ettiğini belirledi. Raporda, “63 milyon TL gelir fazlası olarak tahmin edilen dönem, yüzde 333.2 negatif yönde saparak, yaklaşık 147 milyon TL gelir eksiği ile kapanmıştır” denildi.

'Şahin 97, Göke ile 276 personel alındı?'

Rapora göre TRT'de 7 bin 473 personel bulunuyor. 2015 yılı içerisinde kadro karşılığı sözleşmeli personel kadrosuna 170 kişi de açıktan alındı. Aynı dönemde 104 kişi naklen tayin, 1 kişi göreve iade, 1 kişi de sözleşmeli personel statüsünden kadro karşılığı sözleşmeli statüye geçiş olmak üzere toplam 276 personel girişi gerçekleşti.

'Elektrik ve bandrol paraları buhar mı oluyor?'

TRT 2015'te, “Elektrik enerjisi hasılat payı” adı altında vatandaşın elektrik faturasından 843 milyon TL ve bandrollerden 679 milyon olmak üzere diğer gelir kalemleri ile birlikte toplam 1.7 milyar TL gelir elde etti. Bütçesinden 581 milyon TL'si personel giderleri, 1.1 milyar TL'si de dışarıdan yaptırılan yapımlar, spor programları, haberler olmak üzere toplam 1.9 milyar TL harcadı. Yaklaşık 7 bin 500 personeli olan TRT'nin kendi insan gücünü kullanmak yerine dışarıdan programlara para aktarması dikkat çekti.

Dizilere: 245.9, Eğitim ve kültür programlarına: 90, Çocuk ve gençlik programlarına: 18.6, Haber programlarına: 43.6, Belgesellere: 36.6, Müzik-eğlenceye: 9.1, Müzik programlarına: 11.5, Spor programlarına: 11.7, Ortak yapımlara: 22.7

'Sayıştay, "TRT dış yapımlara para ödeniyor"'

Sayıştay, TRT'nin parasının dış yapımlara harcandığını belirledi. Sayıştay'dan yapılan açıklamada, “TV programlarının yayın maliyetini oluşturan unsurlar esas alınarak değerlendirme yapıldığında; kamu kaynağı kullanarak genellikle dışarıdan program temin edip yayınlayan bir kuruluş görünümü sergileyen TRT'nin, mümkün olduğu oranda kendi birimlerinin işgücüyle ve maliyetlerine katlanılabilecek şekilde izlenebilir programlar üretip yayınlayan bir kamu yayın kurumu haline dönüştürülmesine yönelik çalışmaların sürdürülmesi gerekir” denildi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Siyaset