Samsun, Prematüre Doğumda Türkiye'yi Solladı

Samsun, Prematüre Doğumda Türkiyeyi Solladı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Canan Aygün, “Samsun’da son 2 yılda prematüre doğumlar yüzde 15 arttı. Yani dünya ortalamasının üzerinde prematüre doğumlarımız var” dedi.

OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde “17 Kasım Dünya Prematüre Bebek Günü” etkinliği düzenledi. OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Konferans salonunda düzenlenen etkinliğe OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Merkez Müdürü Prof. Dr. Recep Sancak, Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Canan Aygün, Pediatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Dağdemir, hemşireler, Bafra Hasan Çalış Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi Çocuk Gelişimi öğrencileri ve öğretmenleri ile prematüre çocuklar ile aileleri katıldı.

“SAMSUN’DA PREMATÜRE DOĞUMLAR TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE”

Etkinlikte prematüre doğup, ünitede takip ve tedavi edilmiş bebekler ve aileleri gönüllerince eğlendi. Kutlamada bir konuşma yapan OMÜ Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Canan Aygün, “Her yıl dünyada 10 bebekten bir tanesi prematüre doğuyor. Ne yazık ki Samsun’da son 2 yılda prematüre doğumları yüzde 15 arttı. Yani dünya ortalamasının üzerinde prematüre doğumlarımız var. Bu oranları aşağıya çekmek amacıyla İl Sağlık Müdürlüğümüz ile çalışmalarımız var. Prematüre bebeğin doğması hem bebek için hem de aile için çok zor oluyor. Bunları yaşatmak için uzun süre yenidoğan yoğun bakımda yatmaları gerekiyor. Aileler çok zor günler geçiriyorlar. Taburculuk sonrasında da bebeklerde görme, işitme sorunları ve öğrenme zorlukları olabiliyor. Samsun’da prematüre doğumlar 2013 yılından sonra çok fazla arttı. Geçen yıl Samsun’da prematüre doğan bebek sayısı 2 bin 700 tane oldu. 2015 yılı şu anda bitmedi ama geçen yılla aynı oranı tutturacağız gibi. İlimizdeki prematüre doğumlar Türkiye ortalamasının üzerinde oluyor” diye konuştu.

Türkiye’de her yıl 150 bin bebeğin erken doğduğunu belirten Aygün, “Erken doğumun nedeni annede yüksek tansiyon, şeker, enfeksiyon gibi nedenler olabilir. Ya da tüp bebek gibi yardımcı üreme teknikleri sonrasında ikiz, üçüz gebelikler erken doğumla sonlanabilir. Artık erken doğan bebeklerin yaşama şansları üst düzey tıbbi bakımla daha yüksek. Ancak çok erken gebelik haftalarında ve özellikle bir kilonun altında doğanlarda öğrenme güçlükleri, görme ya da işitme sorunları gelişebiliyor. Erken doğan bebeklerin en az sağlık sorunuyla aileye ve topluma kazandırılması, güvenilir ve deneyimli yenidoğan yoğun bakım ekibini gerektiriyor. Prematüre doğumlar konusunda farkındalık oluşturmak için kutlanan ‘17 Kasın Dünya Prematüre Günü’ için sloganımız ‘Erken Doğan Bebekler Yenidoğan Hekiminin Eline Doğmalı’. Tüm bebeklerimize ve ailelerine sağlıklı, mutlu günler diliyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından prematüre bebekler için hazırlanan pasta kesimi gerçekleşti. Etkinlik sonunda ayrıca Bahçeşehir Okul Aile Birliği Başkanı Ahsen Karatepe ve Okul Müdürü Vedit Köksal, OMÜ Çocuk Hastanesi Yenidoğan Ünitesi’ne 5 bin TL bağışta bulundular.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir