Samsun 28 Nisan 2016 Perşembe 11:12:17

Samsun 28 Nisan 2016 Perşembe 11:12:17
Türk matematikçi Aydın Cerit, ABD’li ünlü matematikçi Prof. Dr. Curtis Cooper’un en son bulduğu “mersenne asalları”na ışık hızıyla fark attı

Matematik alanında birçok buluşa imza atan ancak bir türlü muhatap alınmayan Matematik Öğretmeni Aydın Cerit, yeni keşfiyle “Bu yarışta ben de varım” diyor. ABD’li Prof. Dr. Curtis Cooper başkanlığında bir ekibin “mersenne asalları” üzerindeki son çalışmasını 21 Ocak’ta duyurmasının ardından işe koyulan Cerit, 3 aylık bir çalışma sonucu ortaya inanılmaz bir sonuç çıkardı. Cerit, ABD'li matematikçi Cooper ve ekibinin 22 milyon 338 bin 618 basamaktan oluşan yeni asal sayıyı yaptığı çalışma sonucu ışık hızıyla geçti.
Central Missouri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Curtis Cooper liderliğinde yapılan çalışmada, 2 rakamının kendisiyle 74 milyon 207 bin 281 kere çarpılıp 1 eksiltilerek, “en büyük asal sayının” keşfedildiği haberini okuduktan sonra çalışmalara başladığını anlatan Matematik Öğretmeni Aydın Cerit, “O zamana kadar bulunmuş mersenne asallarından daha büyüğü elde edildi, literatüre girdi ve ödüllerini aldılar. O tarihten bu yana ben de bu yarışın içine girdim. Yaklaşık 20 yıldır sayılar ve asal sayılar üzerinde çalışıyorum. Bu çalışmama mersenne asallarını da kattım. Daha önceden bir asal sayının mersenne asalı olup olmadığını belirleyen bir yöntem de geliştirmiştim. Bunların ışığında 3 ay süren yoğun çalışmalardan sonra 231 untrigintilyon ışık yılı uzunluğunda bir mersenne asalı elde etmeyi başardım. Bu keşfim, Cooper’ın keşfinin çok çok ötesindedir. Böylece bu çalışmada çıtayı yükseltmiş oldum. Yani onların 1-2 katlı evlerinin yanına bir anda gökdelen çıkmış gibi oldum” dedi.
Mersenne asallarına verilen ödüllere talip olduğunu ifade eden Cerit, “Sayımın üssü 118 basamaklı olup daha büyük basamaklı üslerden de faydalanıp bulduğumdan daha öte mersenne asallarını da elde edeceğime inanıyorum. Bu arada mersenne asallarına verilen ödüllere de talibim. Bulduğum mersenne asalı aynı zamanda bir ‘akados asal’dır. ‘Akados’ sözcüğünü de matematik literatürüne katan benim” diye konuştu.

20160428aw731551_02.jpg
Matematikçi Aydın Cerit, bu keşfinin hayali olmadığını her ortamda ispat etmeye hazır olduğunu vurguladı.
Yaptığı birçok buluşa rağmen muhatap alınmamasına çok üzüldüğünü dile getiren Cerit, “Ömrümü matematiğe atadım. Ancak devlet yetkililerimiz bugüne kadar beni muhatap almadı. Devletimiz destek versin, çalışmalarımızı kitap haline getirelim. Tüm çalışmalarımı devletime vermeye hazırım” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Eğitim