“Samsun İhracat Stratejisi Ve Eylem Planı” Projesi

“Samsun İhracat Stratejisi Ve Eylem Planı” Projesi
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Doğrudan Faaliyet Desteği (DFD) kapsamında Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından yürütülen “Samsun İhracat Stratejisi ve Eylem Planı Projesi 1. Çalıştayı” yapıldı.

 

Amisos Hotel’de gerçekleşen çalıştaya Samsun TSO Genel Sekreter Yardımcısı Okan Gümüş, Samsunlu sanayiciler ve kamu kurumu temsilcileri katıldı. Proje kapsamında “Samsun’un ihracatı nasıl arttırılabilir?” sorusuna cevap aramak için toplandıklarını belirten Samsun TSO Genel Sekreter Yardımcısı Okan Gümüş, “İhracatta Samsun arzu ettiğimiz seviyelere ulaşamadı. Kişisel olarak bir arzumuz ve hedefimiz varsa elbette bunun olmazsa olmaz gereklilikleri vardır. En başta bunun bizim gibi şehirlerimiz için insan kaynağı olduğunu, sermaye ve finansman olduğunu, bir organizasyon, iş planı olduğunu düşünüyoruz. Bunların hepsinin ötesinde belki olmazsa olmazların başında gelen katılımlı bir karar verme mekanizması ve ortada bir plan yoksa planlama, uygulama ve operasyon aşamalarında da bu katılım olmazsa olmaz koşullardan birisidir” dedi.

400 milyon dolar ihracatı olan bir Samsun için yapılacak çok fazla şey olduğunu ifade eden Gümüş, “Şehrimizdeki yatırımcı kuruluşlar özellikle uluslararası ticaretin ve lojistik ulaşım konusunun alt yapısını geliştirmeye yönelik belli yatırımlar ve çalışmalar içersindeler. Diğer yabancı ülkeler ve pazarlarla ilgili ulaşım konusunda zaten yapılan çalışmalar bellidir. Samsun TSO olarak 2001 yılından itibaren AB ile birlikte yürüttüğümüz birçok projede temel önceliğimiz uluslararası ticaret oldu. Samsun’un işletmelerinin ‘nasıl olurda Avrupa pazarlarda ve diğer pazarlarda daha fazla kendilerini ve ürünlerini tanıtabilir’ amacıyla çıktığımız bu yolda özellikle geçen yıl hazırladığımız ‘İhracatçılar Rehberi’nde Samsun’da yaklaşık 200’e yakın ihracatçı firmamız var. Bütün bu 200 firmaların yaptığı ihracatta 500 milyon dolara yakın. Fakat bence daha önemli olanı ihraç edilebilir ürün üreten ve bu tür kalitede ürünlere sahip bir 250 - 300 firmamız daha var. Bir şekilde bu firmaları ve ürünlerini de yurt dışına açmak durumundayız. Sürekli güncellenebilir, yenilikler ve değişiklikler olduğunda eklenebilir ve geliştirilebilir bir stratejik plana ihtiyacımız var. Bugün burada olmamızın sebebi de budur” diye konuştu.

Daha sonra Vego Danışmanlık Proje Uzmanı Vedat Kunt ve Gökçe Yalçın da proje hakkında bilgiler verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir