Samsun Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, eski AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Tülay Bakır'ın destekleriyle özellikle kırsal alanda yaşayan çiftçilere ve ev hanımlarına ek gelir olması açısından değerli bularak başlattığı ve il müdürlüğü teknik personeli eliyle yürütülen proje kapsamında; Samsun’da önceki yıllarda yaygın olarak yapılan ipek böcekçiliğini tekrardan canlandırılmak istiyor. Bu kapsamda Koza Birlikten temin edilen 20 bin fidan üreticilere dağıtılarak dut bahçeleri oluşturuldu. Deneme üretimleri gerçekleştirildi. Samsun’da bu sene içerisinde 200 kiloya yakın ipek kozası üretildi. Denemelerin olumlu sonuçlandığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Samsun’da ipek böcekçiliği yapılabileceğinin altını çizdi.
“3 İLÇEYE 20 BİN DUT FİDANI DAĞITILDI”
Uzun yıllar öncesinde bölgede ipek böcekçiliğinin yaygın bir şekilde yapıldığını belirten Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, “100 yıl öncesine kadar Samsun’da ipek böcekçiliğinin ciddi bir potansiyele sahip olduğu, tarihi kaynaklarda bulunmaktadır. Özellikle Canik eyaletinde ipek böcekçiliği çok yaygın bir şekilde yapılıyordu. İpek böcekçiliğini tekrar canlandırmak için son iki yılda 20 binin üzerinde dut fidanı dağıttık. Bölgemizde ipek böcekçiliğinin arttırılması için dut bahçelerinin arttırılması gerekiyor. Çünkü 35 kilo koza için yaklaşık 500 kilo dut yaprağı gerekiyor. Bu çalışmalar kapsamsında Yakakent, 19 Mayıs ve Bafra ilçelerinde fidan dağıtımı gerçekleştirdik" dedi.
“SAMSUN’DA 200 KİLO CİVARINDA KOZA ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİ”
İpek böcekçiliği yetiştirme sürecinden bahseden Güven, “Süreç, dut ağaçlarının yetişmesinin akabinde Kozabirlik tarafından yumurtaların üreticilerimize ücretsiz olarak gönderilmesiyle başlıyor. Daha sonra da üretilen koza miktarına bağlı olarak ya kendileri gelip alıyorlar ya da üreticiler kendi imkanlarıyla Kozabirlik’e ürettikleri kozaları gönderiyor. Daha sonra paralar üreticilerin hesaplarına havale ediyor. Koza üretimi belki ovalarda yapılamayabilir. Çünkü hassas bir böcektir. Zirai ilaçlara karşı dayanıklı bir böcek değildir. O yüzden daha çok kırsal kesimlerde yapılmasını öngörüyoruz ve tavsiye ediyoruz. 2015 yılında Samsun’da 200 kilo civarında ipek kozası üretimi gerçekleşti. Biz bu üretimi deneme üretimi şeklinde gerçekleştirdik. Samsun’da ipek böcekçiliği yapılabilir mi? Kesinlikle endişemiz bulunmamaktadır. Ek gelir oluşturmak isteyen çiftçilerimiz ve kırsalda yaşayan ev hanımlarımıza ciddi ek gelir oluşturacağını düşünüyoruz. Bu amaçla bu deneme üretimini gerçekleştirdik. Bu denemeler de Samsun’da ipek böcekçiliği yetiştirilebileceğini ortaya koydu” diye konuştu.
“SAMSUN’DA KOZA ÜRETİMİ MAYIS - HAZİRAN AYLARI ARASINDA”
Samsun’da ipek böcekçiliği yapılacak en uygun zamanların Mayıs ve Haziran ayları arasında olduğunu belirten Kadir Güven, “Üreticilerimiz ipek böcekçiliği yapmak istedikleri takdirde yumurtalara kesinlikle bir para ödemiyorlar. Yumurtalar Koza Birlik tarafından ücretsiz olarak gönderiliyor. İpek böceklerinin bakımı, ilk 15 gün küçük bir odada çok kolay bir şekilde yapılabiliyor. Son 10 gün ise yoğun bir bakım gerektiriyor. Temiz bir ortam ve dut yaprağı olduktan sonra koza üretimi yapmak çok kolay ve herkes tarafından yapılabilecek bir üretim alanı. Bununla ilgili olarak vatandaşlarımıza gerekli eğitimleri de verdik ve eğitimler vermeye devam edeceğiz. Bu bölgede kırsal kesimde yaşayan herkese bu üretim alanında çalışmalarını öneririm. İpek böcekçiliğinin Samsun’da yapılabilmesi için en uygun süreç Mayıs ve Haziran aylara arasıdır. Üretim yapmak isteyen vatandaşlar, mayıs ayı öncesinde yumurtaları ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerimiz aracılığı ile Kozabirlik’ten isteyebilirler. İpek böcekçiliği yapmak isteyen üreticilerimiz, bu işe başlamadan mutlaka ilgili teknik personelimiz ile görüşüp detaylı bilgi edinmelerinin faydalı olacağı kanaatindeyiz" şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.