Samsun "Santral Cennetiymiş" haberimiz yok!

Samsun Santral Cennetiymiş haberimiz yok!
Samsun’da halen yürürlükte; 7’si Termik, 12’si HES, 2’si rüzgar, 1’i de Biokütle olmak üzere 23 adet elektrik santrali bulunduğu öğrenildi. Çarşamba, Salıpazarı ilçelerinde yapılmak istenen bazı HES ve Santrallerin ise reddedildiği belirtildi

Yürürlükte olan termik santrallerin 6’sı doğal gaz ile çalışmakta. Çarşamba’da yürürlükte olan “Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ” nin Termik santralinin yakıt türü ise belirtilmediği öğrenilirken, Yürürlükte olan lisanslara ilave olarak, EPDK - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun vermiş olduğu lisanslara göre 2 adet HES daha uygun bulunmuş ve 1 Termik Santral (Doğal gaz) değerlendirme aşamasında. Lisans bilgilerine göre sonlandırılarak üretim aşamasına geçmeyi bekleyen 3 adet Termik Santral (1’i doğal gaz) 1 adet HES ve 1 adet rüzgar santrali var.

Bugüne kadar EPDK’ya Samsun’da Elektrik Üretimi için lisans başvurularından 37 red, 1 iptal bulunmakta. Dikkat çeken red edilenler arasında Salıpazarı, Terme ve Çarşamba İlçelerine yapımı düşünülen HES ve Termik Santrallerin olması ve Red edilen başvurulardan bazıları şöyle:

SAN-SAL İNŞAAT TESİSAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ' nin Termik diğer Samsun Termik Üretim Santrali Samsun        İli Çarşamba

BORASCO ELEKTRİK ÜRETİM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ'nin Termik Doğal Gaz Samsun İli Çarşamba

SEDAŞ ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİ'nin Hidroelektrik Irmakiçi Reg. ve HES Samsun İli Salıpazarı,

SEDAŞ ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİ'nin Hidroelektrik Dibecik Reg. ve HES Samsun İli Salıpazarı,

KOR ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİ'nin Termik Doğal Gaz Terme DGKÇS Samsun İli Terme

 

ORGANİK TARIM ve TERMİK SANTRAL ÇELİŞKİSİ

Her fırsatta Samsun’u Türkiye'nin en büyük iki ovasına sahip tarım ve turizm potansiyeli  ve “Organik Tarım Şehri” veya “Tarım Şehri Samsun” "Geleceğin gözde şehri olarak tanımlayan başta Milletvekilleri ve Samsun Bürokrasisinin, Samsun için bu kadar fazla miktarda Termik santral lisansı verilmesine duyarsızlıklarının yanında halktan habersiz mantar gibi türemelerine sessiz kalmaları büyük çelişti doğurmaktadır.

Organik tarım ve normal tarımsal faaliyetlerin yapılabilmesi için belirli şartların oluşması gerekmektedir. Özellikle organik tarım noktasında “Organik tarım yönetmenliği” ne göre üretim yapılamayacak tarımsal alanlar şu şekilde tanımlanmıştır;

Karayolları genel müdürlüğü ağındaki ana yollara bir km uzaklıktaki alanlarda organik bitkisel üretim yapılamaz. Ağır sanayi tesisi reaktör, santral, maden işletmesi yakınlarında 3 km’lik alanda organik bitkisel üretim yapılamaz.

Çevre kirliliğinden şüphe duyulan alanlarda Organik bitkisel üretim yapılıp yapılmayacağına konu uzmanlarının raporları, laboratuvar analizleri ve kurumumuz karar verir.

Arazinizin yarısında organik, tarım diğer yarısında istisnalar dışında konvansiyonel bitkisel üretim yapılamaz.

Bu kısıtlamalara göre Türkiye’nin en önemli ovaları olan Bafra ve Çarşamba Ovaları’nın yarısı sanayi alanları, karayolları ve termik santraller nedeni ile organik üretime ve iyi tarım uygulamalarına elverişsiz hale gelmektedir.

Samsun’un özellikle geçiş bölgeleri ve dağlık bölgelerinde üretimi yapılan ve Türkiye’nin tarımsal ihracatında önemli yer tutan fındık, son dönemde dış pazarlarda organik fındık olarak talep görmekte ve arz-talep dengesi organik fındığa göre oluşmaktadır.

Tüm gelişilmelerin ışığı altında özellikle son günlerde Terme İlçesinde başta Belediye Başkanı Şenol Kul ve ilçede ki diğer sivil toplum örgütleri temsilcileri ve bayanların ayaklanması ile Termik Santral ve HES yapımına Milletvekilleri, Bürokrasinin nasıl bir tepki ve destek vereceği merak konusu olmaya devam ediyor.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber