Festivalin amacı; Karadeniz'de doğanın zenginliğinin, otların çeşitliliğinin ve bu otlarla pişirilen yemeklerin tanıtılarak hem unutulmamasını hem de gelecek kuşaklara aktarılabilmesi; sağlıklı ve doğal beslenmenin öneminin giderek arttığı bu dönemde, otları tanıyıp bilenlerle, tanımak isteyenlerin buluşmasını sağlamak.
Festival kapsamında “Yöresel Ot Yemekleri Yarışması” ve “En Çok Çeşit Yenilebilir Ot Toplama Yarışması” yapılacak. Festivalde yarışmaya katılan yemeklerin tariflerinin bir kitapta toplanarak, gelecek kuşaklara kalıcı bir kaynak bırakılabilmesi amaçlanmakta.
Festivalde stant açmak isteyenler ve yarışmaya katılmak isteyenler için başvurular başladı. Stantlarda katılımcılar yöresel otlarla yaptıkları yemek çeşitlerini, doğadan topladıkları otları ya da bahçelerinde yetişen otları sergileyebilirler, evde yaptıkları reçeller ve turşularla da katılabilirler. Festival temasına uygun el yapımı farklı hediyelik eşyalar ya da sanatsal ürünlerle de stant açılabilmekte.
Festival için Çorum, Amasya, Tokat ve Samsun'un 17 ilçesi, stant açmaları ve yöresel ürünlerini tanıtmaları için davet edildi. Hemşehri derneklerinin ve otellerin de festivale katılması bekleniyor. Festivalde “Yöresel Ot Yemekleri Yarışması” için hazırlanacak olan yemeklerde kullanılacak otlar; mendek, yazı pancarı, diken ucu (mevlicen), sakarca, kaldirik, pelpit, yağlıca, ebegümeci, yaprak çeşitleri, höngül (turp otu), lahana, pazı, ısırgan, kırçan, kuzu kulağı, tere, kaz ayağı, su teresi olarak sınırlandırılmıştır. Yarışmaya bu otlarla yapılan yöresel ev yemekleri, salatalar, börekler, pilavlar, dolmalar ve hamur işleri çeşitleri ile katılınabilir.
Festival alanında gün boyu sürecek fotoğraf sergisi, çeşitli etkinlikler ve gösteriler yapılacak.
Samsun Yöresel Ot Yemekleri Festivali'nin hazırlıkları 'İçinde yaşadığın güzelliklerin farkına var' sloganı ile baharı özlemle beklediğimiz şu günlerde hızla devam ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.