Ülke genelinde su potansiyelini inşa ettiği baraj, gölet, içmesuyu, sulama ve taşkın koruma tesisleri vasıtasıyla vatandaşların sosyoekonomik yapısını geliştirmek için kullanan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu doğrultuda Samsun’da da yatırımlarını hız kesmeden devam ettiriyor.
İlave 301 bin 771 kişi için içmesuyu temin edilecek
Son 14 yılda su alanına Samsun’da yaklaşık 1,8 milyar lira yatırım yapan Bakanlık, bu süre zarfında 6 adet baraj tamamlayarak toplamda 102 milyon m3 su depolanmasını sağladı. Aynı süre içerisinde 1 adet içmesuyu tesisini hizmete alan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2019 yılı sonuna kadar ise 2 adet içmesuyu tesisini daha hizmete alarak, ilave 301 bin 771 kişi için yılda 22,6 milyon m3 içmesuyu temin edecek.
Sulamaya açılan arazilerle çiftçilere yılda 147 milyon lira zirai gelir artışı sağlandı
Son 14 yılda Samsun’a sulama alanında yapılan yatırımlarla 10 adet sulama tesisi hizmete alınarak, 429 bin 440 dekar arazi sulamaya açıldı. Böylece Samsunlu çiftçilere yılda 147 milyon lira zirai gelir artışı sağlandı. 2019 yılı sonuna kadar 12 adet daha sulama tesisinin hizmete alınması planlanıyor ve ilave 372 bin 460 dekar alanın sulamaya açılması hedefleniyor. Sulamaya açılacak bu arazilerden ise bölge çiftçisinin yılda yaklaşık 197 milyon lira ilave gelir artışı elde edeceği öngörülüyor.
Samsun’da 79 dere ıslah edildi
Samsun’da dere ıslahı hususunda da yatırımlarını sürdüren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, son
14 yılda 79 derenin ıslahını tamamlayarak şehir merkezi, 87 adet meskûn mahali ve 27 bin 655 dekar alanı taşkınlardan korudu. 2019 yılı sonuna kadar 43 adet dere ıslahını daha tamamlamayı hedefleyen Bakanlık, ilave 61 adet meskun mahali, 151 tesisi ve 3 bin 156 dekar alanı taşkından korumayı hedefliyor.
“Sulama ile zirai gelir kuru tarıma göre kıyaslanamayacak şekilde artacak”
Su alanında Samsun için ne gerekiyorsa yapacaklarını ve Samsun’a yaptıkları yatırımların hız kesmeyeceğini vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise, “Yaptığımız bu yatırımlar ile Samsun’un sosyoekonomik yapısının geliştirilmesini ve özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın hayat düzeyinin yükseltilmesini hedeflemekteyiz” dedi.
Devam eden projelerin tamamlanması ile bölgede ekonomik ve sosyal açıdan kalkınmayı sağlayacak ana sektörün sulu tarım olacağını ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Sulamanın doğrudan etkileri tarımda görülecek, dolaylı etkileri ise tarıma dayalı sanayilere yansıyacaktır. Diğer taraftan kuru tarımın yapıldığı kırsal bölgelerde, sulama projelerinin tamamlanması ile birlikte ürün deseni değişecek, kalite yükselecek ve zirai gelir kuru tarıma göre kıyaslanamayacak şekilde artacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.