SAMSUN’DA 3 BİN 617 RUHSATLI BALIKÇI VE 470 TANE DE BALIKÇI TEKNESİ VAR

SAMSUN’DA 3 BİN 617 RUHSATLI BALIKÇI VE 470 TANE DE BALIKÇI TEKNESİ VAR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, Samsun’da 3 bin 617 ruhsatlı balıkçı ve 470 tane de balıkçı teknesi bulunduğunu söyledi.

Av sezonunun açılmasına kısa bir süre kala Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven Samsun’un balıkçı ve balıkçı teknesi sayıları hakkında açıklamalarda bulundu. Samsun’da 3 bin 617 ruhsatlı balıkçı ve 470 tane de balıkçı teknesi bulunduğunu belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, “Şu anda bizim kayıtlarımıza göre Samsun’da 470 tane balıkçılık yapabilecek teknemiz var. Bunların büyük bir kısmı, yaklaşık 250 tanesi 5-8 metre aralığında olan küçük teknelerden oluşuyor. Bu küçük tekneler kıyılarda avlanan küçük balıkçı tekneleridir. 70 tane de 20-30 metre uzunluğunda trol dediğimiz uzun teknelerimiz var. Balıkçılıkta esas avcılığı bu tekneler yapıyor zaten. Samsun’da şu anda toplam 3 bin 617 ruhsatlı balıkçımız var. Bu kişiler gerçekten balıkçılıkla uğraşan ve ruhsatlarını bizden alan kişilerden oluşuyor. Ayrıca Samsun’da bu gemilerin karaya çıkacağı 5 nokta var. Denizde avcılık yapıp da balıklarını bırakacakları 5 tane barınak noktası var. Bunlar, Terme Balıkçı Barınağı, Canik Balıkçı Barınağı, Ondokuz Mayıs Dereköy Balıkçı Barınağı, Alaçam Toplu Doyuran Balıkçı Barınağı, Yakakent Küplü Ağzı Balıkçı Barınağı diye sıralanıyor. Samsun’da balıkçıların en çok çıkış yaptığı noktalar ise Terme, Dereköy ve Yakakent Balıkçı Barınakları. Bu üç balık çıkış noktasını, uluslararası sularda avlanan balıkçı teknelerimiz daha çok tercih ediyor” dedi.

“2 YIL İÇERİSİNDE AYNI SUÇU TEKRARLAYAN TEKNENİN RUHSATI İPTAL EDİLİYOR”
Yasaklar konusunda çok hassa olduklarını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürü Kadir Güven, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun İl Müdürlüğü olarak bizim bütün ilçelerde su ürünleri denetim elemanlarımız var. Bu elemanlar 24 saat boyunca barınaklarda görev yapıyorlar. Karaya çıkış noktalarında denizden gelen balıkların boy yasağına uyup uymadıklarının denetimini yapıp, sevklerini verip balık haline sevklerini sağlıyorlar. Boy yasağına uymayan balıkçılara cezai işlem uyguluyorlar. Bu cazai işlem uygulamasını Sahil Güvenlik ekipleriyle beraber uyguluyorlar. Su ürünleri yasasına göre cezalar belirtilen hususlara göre kesiliyor. İlk seferde teknelere 1 aylık bağlama cezası veriliyor. Aynı yasağın tekrarlanması halinde 3 aylık tekne bağlama cezası veriliyor. 2 yıl içerisinde aynı yasağı tekrar işlemesi halinde ruhsat iptal cezası veriliyor. Ruhsat iptal cezası da balıkçılar için en büyük ceza anlamına geliyor” diye konuştu.

“ESAS AV SEZONU 15 EYLÜL TARİHİNDEN SONRA BAŞLIYOR”
Balık av sezonun gerçek anlamda 15 Eylül tarihinde başlayacağını belirten Güven, “Balık av yasağı tam anlamıyla 15 Eylül itibariyle kalkacak. 15 Eylül tarihinden itibaren trol ile avlanma yasağı sona erecek ve bu büyük tekneler balık avlamaya başlayacak. Bizim esas balıkçı teknesi diye adlandırdığımız tekneler onlar. Asıl balıklar bu teknelerin denize açılmasıyla birlikte tutuluyor. 1 Eylül itibariyle ise Palamut avı başlayacak. Çingene palamudu dediğimiz küçük palamudun avı başlıyor. 1 Eylül tarihinde denize açılan 5-8 metre uzunluğundaki küçük tekneler bu palamutları avlayacak. Ama asıl av sezonu 20-30 metre uzunluğundaki dev trol teknelerinin denize açılması ile başlayacak” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir