AK Parti Genel Merkezi’nin ülke genelinde düzenlediği ‘Başkanlık Sistemi’ toplantısı Canik Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Düzenlenen konferansta Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, AK Parti AR-GE Birimi'nin Türkiye genelinde yapmaya çalıştığı toplantıların önemli olduğunu söyledi. Türkiye’de insanların bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, “Türkiye 2000’li yıllardan sonra çok ciddi bir değişim ve dönüşüm içerisindedir. Türkiye’de yaşayan herkes bunu gözlemliyor. 2011 genel seçimleri sonrasında Türkiye’de yeni bir Anayasa çalışması başlatıldı. Bu Türkiye’de bir ilktir. Osmanlı ve Cumhuriyet tarihine baktığınızda ilk kez, halkın oyuyla göreve gelenler, kendi inisiyatifiyle birlikte bir Anayasa yapımı süreci içerisindedirler. Bu süreçte vesayet aktörlerinin gücü mevcut değildir. Ve ilk kez halkın yoğun bir talebiyle birlikte bu Anayasa yapım süreci dillendirilmiştir. O aşama gündeme gelen önemli mevzularından biriside Türkiye’nin hükümet sistemi konusudur. Hükümet sistemi dediğimizde, insanlar bunun başlıklarını merak ediyorlar. Ülkemizde insanlar bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olabiliyorlar. Ben bir akademisyenim, bir akademisyen olarak bu konuda kendime göre farklı bir gözle bakıyorum. Ben, hükümet sistemlerini değerlendirirken, objektif olmak zorundayım. Ülkemizde hükümet sistemi dediğimizde, insanlarımızın kafası net değil. Halkın kafasında şöyle bir algı var. Mutlak bir doğruluk biçimde parlamenter rejim olması lazımdır. Onun dışında ki modeller ‘bizde şöyle olur, böle olmaz ya da olur’ gibi enteresan değerlendirmelere tabi tutuluyor. Siyasi anlamda da bunları görmek mümkündür. Onun için AK Parti Ar-Ge biriminin Türkiye genelinde yapmaya çalıştığı bu toplantılar fevkalade önemlidir” dedi.
Halkın, hükümet sistemini, devlet sistemiyle karıştırdığını söyleyen Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, “Hükümet sistemi dediğimizde, bunu birçok kişi devlet sistemiyle karıştırıyor. Hükümet sistemi aslında, memleketin idaresinde karşımıza çıkan üç önemli kurum var. Bunlar Yasama, Yürütme ve Yargı’dır. Bu her devlette karşımıza çıkar. Günümüzün devletlerinde yargı, bağımsız ve tarafsız olmalıdır. Diğer iki kurum, yasama ve yürütme kuruludur. Bunları da sizlere örnek vererek belirteceğim. Yasama, Türkiye’de TBMM’dir. Yani kanun yapan organdır. Yürütme ise mesela Türkiye’de ki sistemde Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kuruludur. Kanunlara göre ülkeyi idare eden, iktidarda olanlar demektir. Türkiye’de ki 1982 Anayasasının öngördüğü sistemde, halkın oyuyla gelen bir parlamento vardır. Parlamento’nun içerisinden çıkan bir hükümet vardır. Bu hükümeti denetlemesi gerekende parlamentonun kendisidir. Denetliyor mu? ya da, denetleyebiliyor mu? Ayrı meseledir. Aynı zamanda yürütmede hükümetin yanında birde Cumhurbaşkanı vardır. Bu Cumhurbaşkanı’nındı da normalde parlamentonun seçmesi lazım. 2007’de ki krizden sonra yapılan anayasa değişikliğiyle birlikte halkın yüzde 60’ı ‘Cumhurbaşkanını halk seçecek’ dedi. Bu sisteme parlamenter rejimi diyorum. 3 hükümet sistemi var günümüzde. Parlamenter rejimi, başkanlık rejimi ve yarı başkanlık rejimidir. Parlamenter rejim İngiltere’de doğmuş bir modeldir. Bu modeli birçok ülke taklit etmeye başlamıştır. Birde bu ikisinin karışımından oluşan ve Fransa’da uygulanan yarı başkanlık sistemi vardır” diye konuştu.
Konferansa, AK Parti İl Başkanı Fuat Köktaş, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Turan Çakır, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, ilçe belediye başkanları, AK Parti ilçe başkanları, partililer ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.