Engelliler Destek Programı (EDES) kapsamında normal öğrencilerle otizmli öğrencileri aynı ortamlarda bir araya getirerek, birbirlerini anlamalarını sağlamak amacıyla yapılan proje Samsun’da bu konuda kabul edilen tek EDES projesi olma özelliğini taşıyor.
PROJEYE, 20 OTİZMLİ ÖĞRENCİ KATILIYOR
Projeye, Atakum ilçesinde bulunan Fahriye-Kemal Kızılot Özel Eğitim Uygulama Merkezinde eğitim gören 20 otizmli öğrenci katılıyor. Projeye göre bu öğrenciler normal öğrencilerle birlikte resim, müzik, beden eğitimi ve bağımsız beceri kazanma (düğme dikme, yiyecek içecek hazırlama gibi) derslerine giriyor. Resim dersini Gazipaşa İlkokulu'nda, beden eğitimi dersini Gülizar-Hasan Yılmaz Spor Lisesi'nde, müzik dersini Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nde ve bağımsız beceri kazanma eğitimlerini de Sema Cengiz Büberci Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştiren öğrenciler, otizmli olmayan akranlarıyla eğlenceli vakitler geçiriyorlar. Otizmli bireylerin sosyalleşmelerini ve başkalarının yardımı olmadan bir takım becerileri gerçekleştirmelerini, normal öğrencilerin onları anlamalarını, toplumda engellilik duyarlılığının arttırılmasını sağlamak gibi amaçları olan projede ayrıca otizmli öğrencilere engelli olmayan öğrencilerle birlikte yüzme eğitimleri de veriliyor.
ATLI TERAPİLER DE OLACAK
Konu hakkında açıklama yapan Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, "Bizim için engelli eğitimi oldukça önemli. Bu konuda her türlü projeye destek veriyoruz. AR-GE ekibimiz gece gündüz canla başla çalıyor ve kimsenin başaramadığı işleri başarıyor. Otizmli bireylerin eğitimi oldukça zordur. Bunun bilincinde olarak hareket ediyoruz. Bu proje sayesinde engelli olmayan öğrencilerimizin engelli olan öğrencilerimizin nasıl bir hayata sahip olduğunu, engelli olan öğrencilerimizin de engelli olmayan öğrencilerimiz kadar yetenekli olduğunu ve sadece bu konuda birkaç adımın atılması gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Yapılan her etkinlik sonucunda öğrencilerimizin ve velilerimizin mutluluğunu gördükçe daha da azimli bir şekilde çalışıyoruz” dedi.
Projenin 2016 yılı Ocak ayında tamamlanacağını ifade eden Girgin, projedeki öğrencilerin önümüzdeki günlerde atlı terapilere başlayacağını belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.