Sanal Sunucu Nedir? Kimler Kullanmalı?
Orijinal olarak Virtual Private Server (VPS) olarak adlandırılan ve dilimizde Sanal Sunucu olarak ifade edilen bu makineler bir aplikasyonun ya da web sitesinin çalışmasını sağlamak adına ihtiyaç duyulan büyük veri ve yazılıma sahiptir. Sanal olarak nitelendirilmesinin nedeni üçüncü taraf sağlayıcı tarafından yönetilmesi, fiziki kaynaklarının da bir kısmının yine sağlayıcı tarafından kullanılmasından ileri gelmektedir.
Daha somut şekilde açıklamak gerekirse bir veri güvenliği merkezinde korunaklı halde olan üstün donanım ve yazılımsal özelliklere sahip fiziki bilgisayarlara uzaktan erişim sağlayarak kendiniz için kiralayıp kullanabileceğinizi belirtebiliriz. Bu hizmeti size ulaştıran bilgisayarın sahibi ya da esas kiracısı olan taraf da üçüncü taraf olarak adlandırdığımız noktalarda devreye girmektedir.
Sanal Sunucu Kimler Tarafından Kullanılmalıdır?
Web uygulamalarını geliştirme, test etme, çalıştırma ve büyük bir depolama alanı oluşturma gibi amaçlarla kiralanan sanal sunucular birçok barındırma hizmeti seçeneğinden biridir. Yalnızca belirli kişilere hitap eden bu hizmetin uygun olduğu kişi ve durumları şu şekilde açıklayabiliriz;
- Gelişmiş kontrol gereksinimi hisseden ve paylaşımlı hostingin kısıtlı güvenlik imkanlarını geliştirmek isteyenler
- Kendine özel tahsis edilmiş izole bir ortamda çalışmalarını veya depolama ihtiyacını gidermeyi talep edenler
- Performans gereksinimlerinin artmasını gerektiren durumlar
- Web sitedeki kaynak ihtiyacının ve trafiğin ciddi anlamda artması ile daha gelişmiş bir makineye ihtiyaç duyanlar
- Özel yazılım ve uygulamaları geliştirmek ve bunun için özel bir alanda çalışmak isteyenler
Sanal Sunucu Kullanımının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Sanal sunucu kiralamayı düşünüyorsanız bu durumun size sağlayacağı avantajları da incelemelisiniz. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir;
- Daha güvenilir bir ortamda çalışma imkanı ve izole olarak paylaşımlı hostingte ortaya çıkabilen birtakım sorunlardan kurtulma (örnek olarak paylaşımlı ortamda barındırılan sitelerden biri hacklendiğinde diğerlerinin de zarar görme ihtimalinin olması vb.).
- Üstün özellikleri olan bilgisayarlar oldukları için daha yüksek performans vaat etmeleri ve bu sayede site trafiğinin ve veri kapasitesinin arttığı durumlarda paylaşımlı hosting yeterli işlem hızı sağlamıyorsa sanal sunucuya geçilebilir.
- Özelleştirme imkanı sayesinde işletim sistemini seçme, parça ekleme çıkarma yapabilme, istenilen yazılımı yükleyebilme gibi özellikle geliştiriciler açısından faydalı imkanlar sunar.
- Veri depolama, yedekleme ve veri kurtarma gibi işlemler için oldukça geniş ve yeterli alan sunar. Diğer birçok barındırma hizmetine göre bu konuda daha verimli, hızlı ve etkili bir seçenektir.
- Herhangi bir özelliğin arttırılması gerektiğinde yeni bir hostinge taşınma vs. sorunları ortadan kalkar. Sanal sunucuda parça ekleme yapılabildiği için ilgili parçanın yükseltilmesi ile talep kolayca ve hızlıca giderilmiş olur.
- Kiralamak istediğiniz sanal alanın özelliklerini inceleyerek kendiniz seçebilirsiniz. Bu konuda yardım almak için Aysima gibi kurumsal firmalarla çalışmayı da tercih edebilirsiniz.
- Aysima ile çalışmanız halinde elde edeceğiniz avantajlardan biri de kesintisiz 7/24 destek ekibi ile müşterilerine sahip çıkmasıdır.
- Sanal sunucunun kendi özel IP adresi sayesinde sitelerinizi ya da uygulamalarınızı kendi ev veya iş yeri ortamınızdan farklı, özgün bir ortamda çalıştırma imkanınız olur.
- Fiziksel bir sunucu kiralama ile sanal sunucu kiralama arasında maliyet açısından da değerlendirme yapıldığında daha bütçe dostu bir seçim yapmış olursunuz. İhtiyacınız kadar kaynak satın alarak tüm işlerinizi halledebilirsiniz.
Kaynak:HABER EXPRES ( HABER MERKEZİ)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.