SASKİ’den İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Semineri

SASKİ’den İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Semineri
Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından personele yönelik ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Semineri’ düzenlendi

SASKİ Genel Müdürlüğü Toplantı Salonundaki seminere konuşmacı olarak İş Güvenliği Uzmanı Özer Önder Üsen katıldı. Özer Önder Üsen, iş sağlığı ve güvenliği işçilerin çalışırken karşılaştıkları fiziki şartlardan kaynaklanan kazaların ve meslek hastalıklarının önlenmesi ve bu sayede sağlıklı bir çalışma ortamının sağlanmasını amaçlayan bir bilim dalı olduğunu belirtti. 
İş kazaları istatistiklerinde Türkiye’nin Avrupa’da ilk sırada yer aldığını söyleyen İş Güvenliği Uzmanı Özer Önder Üsen, “İş kazalarında ise dünya da 3. sırada yer almaktayız. En çok kaza inşaat, maden ve metal sektöründe yaşanmaktadır. Resmi istatistiklere göre ise yılda ortalama 75 bin iş kazası yaşanmakta, her yıl binden fazla işçi yaşamını yitirmektedir. Türkiye de 2014 yılında iş kazalarında 1886 ölüm ve 2216 sürekli iş görmezlik meydana gelmiştir. İş kazası geçirenlerin yaş grupları 25-34 arasında yoğunlaşmaktadır. İş kazaları yoğun olarak 1. iş saatinde gerçekleşmektedir. 500 veya daha fazla çalışanı olan işyerlerinde iş kazası sayısı azalmaktadır” dedi.
Dünyada her yıl ortalama 270 milyon iş kazası meydana geldiğine dikkat çeken Üsen, “Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre her gün ortalama 5 bin, yılda ise 2 milyon çalışan ölüyor ve 160 milyon çalışan meslek hastalığına yakalanıyor. 2011 -2014 yılları arasında, Türkiye de arıtma tesisleri ve kanalizasyon işlerinde çoğunluğu taşeron işçi olmak üzere en az 32 işçi iş kazalarında hayatını kaybetti” diye konuştu.

20171207aw245970_02.jpg
Ölümlü kaza nedenleri ile ilgili olarak Üsen şunları söyledi: “Metan ve hidrojen ölçüm cihazları yok veya kullanılmıyor. Kişisel koruyucu malzeme maskeler yok veya kullanılmıyor. Acil durum planları ve tatbikatları yapılmadığı için kurtarmak isteyen işçiler de ölüyor. Bazı tesislerde havalandırma bulunmuyor veya çalıştırılmıyor. Kazı işlerinde sağlıklı güvenlik planı yapılmadığı için göçük oluşması önlenemiyor. İşçilerin iş güvenliği eğitimi veya yaptıkları işe özel eğitimleri olmadığından kazaya maruz kalıyorlar.”
Öte yandan SASKİ Genel Müdürü Kamil Demircioğlu, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Semineri’nin personel açısından çok faydalı geçtiğini, bu tür seminerlerin belirli aralıklar da devam edeceğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel