Yeşilırmak nehrinin Çarşamba İlçesi bölgesinde taşkından koruma amaçlı yaklaşık 1500 m sedde ve tahkimat yapımı için ilk kepçe 2010 yılı başlarında atıldı. Yaklaşık bir yıldan bu yana süren çalışmalarda sona yaklaşılırken çevre düzenlemesi ise önümüzde ki günlerde başlayacağı öğrenildi. Yeşilırmak Islahı inşaatı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından başlatılmış olup, 2010 yılında ihalesi yapıldığı açıklanmıştı.
Çarşamba’yı ikiye ayıran Yeşilırmak’ın doksanlı yıllardan beri tamamlanamayan Yeşilırmak nehir ıslah çalışması ve sedde inşaatında sona yaklaşılıyor. Yeşilırmak’ın 30 yıldır tamamlanamayan sedde çalışmaları Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü tarafından yaptırılıyor. 1990’lı yıllarda yapılan ve ilk ihalesi fes edilen sedde projesi ada park çalışmaları ve TOKİ Konutlarının yapımı ile yeniden hız kazandı. Sedde çalışmaları, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü ile Çarşamba Belediyesi arasında yapılan protokolle 2009 yılında yatırım programına alındı. Programa alındıktan sonra Yeşilırmak üzerine yapılan Ali Fuat Başgil Köprüsü yanı ile Değirmenbaşı İlköğretim Okulu karşısından başlayan çalışmalar Beyyenice Köyü sınırlarına kadar yaklaşık 1.500 metre lik bir mesafede yapılıyor
15 Ocak 2010 tarihinde DSİ Genel Müdürlüğü ve Samsun (DSİ) Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü tarafından ihale yapılmış ve ihaleyi üstlenen Peker İnşaat sedde duvarlarını (isnat duvarları) yapımına başlamıştı. Alt yapı çalışmaları da Çarşamba Belediyesi tarafından taahhüt edilen sedde, Doğuyaka’da tarihi meydandan Çay Mahallesi sonuna kadar, Batıyaka’da ise, Ali Fuat Başgil Köprüsü’nden başlayıp TOKİ yi devam ederek Beyyenice Köyüne kadar olan bölgede yapılıyor. Sedde çalışmaları 2010 yılı sonuna kadar tamamlanacağı açıklanmasına rağmen sedde üzerinde ve dere Yeşilırmak Nehir yatağında ki çalışmalarda da zemin düzenlemesi yapılmaya devam ediyor.
Yeşilırmak’ın her iki kıyısında devam eden sedde çalışmaları ile birlikte imar planına uygun olarak yeni trafik ve yaya yollarının da açılması planlanırken, Yeşilırmak kıyı yolu olarak Güney’e doğru devam edecek olan yollar için, Devlet Su İşleri Müdürlüğü ile yeniden protokol yapıldığı öğrenildi. Yeşilırmak Sedde ve Yol Çalışmalarının Çarşamba’nın yarınları için çok önemli çalışmalar olduğu kaydedilirken taşkın koruma seddesi ve Yeşilırmak Kıyı Yolu çalışmalarından sonra tarlaların arsaya dönüşeceği, Yeşilırmak boyunca şehrin Güney’e doğru büyüyüp genişleyeceği açıklanmıştı. Ancak geçen süre içerisinde sadece Yeşilırmak kenarında ki sedde yapımı sürerken nehir yatağından Belediye ve sedde inşaatında çalışan firma kamyonları ile aralıksız aylardır kum alınması dikkat çekmeye devam ediyor.
Özellikle Yeşilırmak nehir yatağı içinden dere yatağı ıslahı ve düzenlemesi için yataktan çıkartılan kumların dere kenar yolu yapımında kullanılmak üzere taşındığı iddia edilirken bazı vatandaşlar ise gerçeklerin başka olduğu ve kumların nereye gittiğinin, kimler tarafından taşındığının Devlet Su İşleri Müdürlüğünün bu konuda gerekli açıklamayı yapmasını beklediklerini açıkladılar.
Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.