Bu genelgeye göre MEB Bakanı Ömer Dinçer imzalı 20/07/2011 tarihli Sayı:B.08.0.MÜB.003.00.00-010.06/577 sayılı Öğrenci Kayıt ve Kabullerinde ve Diploma Karşılığı Bağış Alınmaması konu başlığı altında 2011/40 evrak nosu ile yayınlanan genelgede; Eğitim; bireyin ve toplumun gelişmesini sağlayan, ekonomik kalkınmayı destekleyen, kültürel değerleri koruyup geliştirerek gelecek nesillere aktarılmasını sağlayan bir süreçtir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı ve gençlerimizi en iyi şekilde eğiterek, çağın gerektirdiği bir şekilde yetiştirmek Devletimizin asli görevleri arasındadır. Bu anlayıştan hareketle; eğitime erişimin artırılması, daha kaliteli eğitim sunulması ve başarının sürekli yükseltilmesine yönelik, eğitimin alt yapısının iyileştirilmesi çalışmalarına öncelik verilmiştir. Devlet olarak gerçekleştirilen reform niteliğindeki çalışmalar ve hayata geçilen projelerin yanı sıra, velilerimizin, hayırsever vatandaşlarımızın, kurum ve kuruluşların da önemli derecede katkı ve destekleri olmuştur.”
Bu katkı ve destek artarak devam etmektedir. Anayasa’mızın "Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi" başlıklı 42'nci maddesinde; kimsenin eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamayacağı, ilköğretimin kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunlu ve Devlet okullarında parasız olduğu, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 16. cı maddesi ile Milli Eğitim Bakanlığı Okul-Aile Birliği Yönetmeliğinde; eğitim kurumlarının amaçlarının gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla, okul ile aile ‘arasında işbirliği sağlamaya yönelik okullarda okul-aile birliklerinin kurulacağı, okul-aile birliklerinin, okulların eğitim ve öğretim hizmetlerine etkinlik ve verimlilik kazandırmak, okulların ve maddi imkânlardan yoksun öğrencilerin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere; aynı ve nakdi bağışları kabul edebileceği, ancak öğrenci velilerinin hiçbir surette bağış yapmaya zorlanamayacağı, hükümleri yer almaktadır.”
Bir yandan eğitim alanında özellikle son yıllarda yapılan iyileştirmelerde Devlet-vatandaş işbirliğinin en güzel örneği yaşanırken, bir yandan da okullarımızda öğrenci kayıt-kabul esnasında ve diplomaların verilmesi sırasında velilerimizin bağış yapmaya zorlandığı yönünde az sayıda da olsa duyumlar alınmaktadır. Okullarımızda, öğrenci kayıtlarının' bağış şartına bağlanması ve bağış yapmayanlara diplomalarının verilmemesi kabul edilemez bir durumdur. Bu sebeple;
1-Gerek merkezi sistemle gerekse sınavsız öğrenci alan Bakanlığımıza bağlı her tür ve düzeydeki resmi eğitim-öğretim kurumlarına öğrenci kayıt-kabullerinde ve diploma verilirken kesinlikle bağış talep edilmeyecektir.
2-Bu dönemlerde; okul-aile birlikleri temsilcileri, öğrenci velileri ile bağış yapılması amacıyla karşı karşıya getirilmeyecek, öğrenci kayıt-kabulü ve diploma verilmesi karşılığında okul-aile birlikleri hesabına para yatırılması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. 3-492 sayılı Harçlar Kanunu kapsamındaki diploma harç ücretleri, ilgili mevzuatına göre değerlendirilecektir. Konunun Bakanlığımızca sıkı bir biçimde takip edileceğinin bilinmesi ve konu hakkında gerekli titizliğin gösterilmesi için okul müdürlüklerinin uyarılması hususunda gereğini önemle rica ederim.”
Bu genelgenin aynen Okul yönetim ve Okul Aile Birliklerine gönderildiği ve aksi yaşandığını iddia eden velilerin İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine dilekçe ile müracaatını yapan velilerin dilekçelerinin işleme konularak şikayet konusu olan Okul yöneticileri veya Okul Aile Birlik yöneticileri hakkında yasal işlemlerin başlatılacağını dile getiren İlçe Milli Eğitim Mü,dürü İsa Şeker,”Her yıl aynı sıkıntı yaşanmaktadır. Ancak yine de her kayıt ve diploma dönemlerinde bu sıkıntı tekrarlanmasına rağmen ilçe genelinde fala şikayet söz konusu olmaması dikkat çekmektedir. Bu tür dilekler kendilerine iletilen velilerin hiç düşünmeden İlçe Müdürlüğümüze yapacakları müracaatları üzerine Müfettişler gönderilerek yapılan bu uygulama tespit edilecek ve gereken yasal işlemler okul idarelerine uygulanacaktır. Bu konuda kesinlikle duyarsız davranmamaktayız. Bizim velilerimizden istediğimiz böylesi isteklerin acil şekilde bizlere bildirmeleridir” şeklinde konuşarak şunları dile getirdi.
Ancak, Okullarımızın daha iyi hale getirilmesi için velilerin gönüllü bağışlarına da kimse itiraz edemez diyen Şeker, “Mesela okullarımızın çoğu gönüllü hayırsever vatandaşlarımızca yapılmaktadır. Bu tür gönüllülük esasına göre bağış toplanmasına da kimse bir şey diyemez. Daha iyi eğitim düşleyen velilerin gönüllü olarak bağış yapmalarını da tavsiye ediyoruz diyerek konuştu. Bu genelgeye rağmen hala bazı velilerin ısrarla diploma parası isteniyor, kayıt parası olmasa bile kırtasiye veya başka ad ve nam altında bizlerden para isteniyor şikâyetlerinin sürmesi konusunda da İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Şeker, yapılacak her türlü şikayet ve bizlere iletilen konular titizlikle ve kısa sürede sonuçlandırılarak mutlaka çözüme kavuşturulacaktır. Hiçbir okul yöneticileri veya Okul Aile Birlikleri bağışları zorla alamaz. Bir velilinin geçim standardı ne olursa olsun bağış yapmak istemiyorsa asla kimse zorla yardım alamaz diyerek net açıklamalarda bulundu.
HABER-FOTO: Fatma TAŞDELEN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.