“Şeker’de buruk sevinç”

“Şeker’de buruk sevinç”
Özelleştirme idaresi Aralık 2009’da satışı gerçekleştirilen ancak Şeker-İş sendikasının açtığı dava üzerine

 

      Danıştay tarafından yürütmesi durdurulan C portföyündeki Şeker fabrikalarına ilişkin mahkemenin kararına itirazından vazgeçti. Bu haber ile Çarşamba Şeker Fabrikası satışı durdurulurken şeker pancarı ekiminin az olması bu defa da fabrika yönetimini sıkıntıya soktu

 

         Hatırlanacağı gibi; Hükümet ‘Şekerde’ ısrarla özelleştirme tavrını ısrarla sürdürüyordu. Ancak son gelişme ile hükümet bu yanlışından vazgeçti. Özelleştirme kapsamındaki 25 şeker fabrikasının geleceğini yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Özelleştirme idaresi Aralık 2009’da satışı gerçekleştirilen ancak Şeker-İş sendikasının açtığı dava üzerine Danıştay tarafından yürütmesi durdurulan C portföyündeki Şeker fabrikalarına ilişkin mahkemenin kararına itirazından vazgeçti. Özelleştirme İdaresi’nin bu güne kadar pek görülmemiş bu davranışı ‘hükümet şekerde politika değişikliğine gidiyor’ şeklinde yorumladı. Bu karar pancar üreticileri tarafından da memnuniyetle karşılandı.

 

         Pancar üreticileri, şimdi hükümetten şeker fabrikalarının tamamen özelleştirme kapsamından çıkarılarak, işçi, devlet ve üreticinin içinde bulunduğu bir yapı için adım atmasını bekliyor. Bilindiği üzere Türkiye Şeker fabrikaları A.Ş.’ye ait portföy C grubunda yer alan Çarşamba, Çorum, Kastamonu, Kırşehir, Turhal ve Yozgat Şeker Fabrikalarının 8 Aralık 2009’da yapılan özelleştirme ihalesini Ak-Can kazanmıştı. Şeker-İş sendikası, yapılan özelleştirme ihalelerinde fabrikaların üretim şartını korumadığına dikkat çekerek Danıştay 13. idaresine Özelleştirme ihalesinin iptali için dava açmıştı. Danıştay Şeker-İş sendikasının itirazını halkı bularak yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Özelleştirme idaresi, bunun üzerine konuyu Danıştay İdari dava daireleri kuruluna götürmüştü. Özelleştirme idaresinin başvurusu burada da reddedilmişti.

 

Sevindirici adım geldi

 

        Bunun üzerine söz konusu özelleştirme ihalesi, Danıştay 13. Dairesinde esastan görüşülerek iptal edildi. Özelleştirme idaresi, mahkemenin esastan iptaline itiraz hakkını da kullanarak konuyu Danıştay idari dava daireleri kuruluna götürmüştü. 25 Şeker fabrikasının geleceğine yakından ilgilendiren sevindirici adım da bu noktada geldi. Özelleştirme idaresi, kararını sürpriz bir şekilde değiştirerek 27 Haziran’da Temyiz başvurusundan vazgeçti. Özelleştirme idaresinin bu karar değişikliği aslında çok karşılaşılan bir durum değil. Bu tür durumlarda idare, itiraz hakkını sonuna kadar kullanırdı. İdare, temyiz başvurusundan neden vazgeçtiğine dair bir gerekçe belirtmese de, bu karar değişikliği ilk planda hükümetin ‘Şekerde’ politika değişikliğine gidileceği şeklinde yorumlandı. Çünkü siyasi irade bir tercih kullanmadan özelleştirme idaresinin bu kararından vazgeçmesi mümkün görünmüyor. Özelleştirme idaresinin bu kararı ile Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesine yönelik girişimler tamamen durmuş oldu.

 

      Özelleştirme idaresi, kararını sürpriz bir şekilde değiştirerek 27 Haziran’da Temyiz başvurusundan vazgeçmesi üzerine Çarşamba Şeker Fabrikası ve diğer fabrikada ki yönetici ve çalışanlar arasında adeta bayram havası yarattı. Çarşamba Şeker Fabrikasının özelleştirme kapsamından da çıkması ile bir anda heyecana kapılan fabrika yöneticileri ile mücadelede baştan beridir büyük özveri ve sabırla mücadele veren Şeker, İş Sendikası Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe ve yöneticileri bu kez de Çarşamba’ da şeker pancarı ekiminin az olması nedeni ile hayal kırıklığı yaşıyorlar. Çarşamba da çiftçilerin şeker pancarı taban fiyatını, kotaları ve özelleştirme kapsamına alınmasını bahane ederek şeker pancarı ekimi yapmaması sorunu yaşarken özelleştirme ile ikinci kez sarsılmıştı. Ancak özelleştirmenin durması ile az ekim yapılan Çarşamba’ da bu yıl şeker fabrikasının çalışmama ihtimali nedeni ile hayal kırıklığı yaşanmasına neden oldu.

 

      Konu hakkında Çarşamba Şeker-İş Sendika Başkanı Sinan Türe, “Yıllarca verdiğimiz mücadeleden şükürler olsun hükümetimizin aldığı son kararla doğru ve güzel bir sona ulaştık. Ancak bu özelleştirmenin durması sevincini yaşarken bu defa da İlçemizde ve bölgemizde şeker pancarı ekiminin yok denecek kadar az olması nedeni ile fabrikamızın bu yıl üretim yapmama tehlikesi ile karşı karşıya geldi. Bir yandan sevinirken diğer yandan da büyük üzüntü yaşamamıza neden oldu. Kısacası bu karara gülelim mi ağlayalım mı anlayamadık. İnanıyorum ki Çarşambalı çiftçilerimiz bu yıl yapılan bu hatayı gelecek yıl telafi ederek Çarşamba Şekerin yeniden eski ihtişamlı ve ilçeye büyük maddi ve istihdam kaynağı olmaya devam etmesini sağlayacaklardır. Bu kararı veren hükümetimize teşekkür ediyor çiftçilerimize de bu yıl olmasa bile gelecek yıl mutlaka fabrikasına sahip çıkmasını istiyoruz ve şeker pancarı ekimine davet ediyoruz” şeklinde konuştu.  Bu arada özelleştirme kapsamından çıkartılan şeker fabrikaları ve şeker pancarı ekimi konusunda Şeker-İş Sendikası Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe ve yönetiminin önümüzde ki günlerde detaylı bir açıklama yapacakları öğrenildi.

HABER-FOTO: Fatma TAŞDELEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber