‘ŞEKER’E ÇARŞAMBA MODELİ!

‘ŞEKER’E ÇARŞAMBA MODELİ!
1989 yılında başladıktan sonra 10 yıllık süre ile özelleştirme sürecine sokulan ve geçtiğimiz yıl yeniden açılması gündeme gelen Çarşamba Şeker Fabrikası Özelleştirmeden çıkartılarak Varlık Fonuna girmeyi başardı. Şimdi gözler Çarşamba Modeli denilen proj

1989 yılında yapımı tamamlanarak Karadeniz Bölgesinin tek bacası tüten fabrikalarından birisi olan Çarşamba Şeker Fabrikası bir dönem sonra önce kotalara, sonra özelleştirmeye takılınca yaklaşık 10 yıl kapalı kalarak Çarşamba ve bölgeye maddi ve iş ile istihdam alanında büyük yara almasına neden oldu.

YENİDEN ÜRETİM İÇİN KOLLAR SIVANDI

Bu nedenle özellikle ilk başlarda kapatılmasına tepki gösteren Çarşamba Şeker-İş Sendikası Başkanı Sinan Türe’nin uzun yıllar uğraşları akabinde geçtiğimiz yıl Çarşamba Şeker Fabrikası’nda, geçtiğimiz yıl AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş ve Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan ve siyasi isimlerin girişimleriyle başlatılan Çarşamba Şeker’de yeniden üretim çalışmalarında üretici pancar ekimine teşvik edilmiş, sahada Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan ve fabrika personelleri mahalle mahalle gezerek pancar ekimi için mücadele başlatmışlardı. 

MUTLU HABER GELDİ!

Tüm bu yönde heyecanlı çalışmalar sürerken bazı çevrelerin fabrikanın çalışmaması için başlattığı çalışma geçtiğimiz aylarda büyük sıkıntılara neden olunca devreye yeniden Belediye Başkanı Halit Doğan ile Milletvekili Köktaş girdi. Özelleştirme kapsamından tamamen çıkartılmamış olan Şeker Fabrikası için ikili Sendika yetkilileri ile birlikte yeniden Genel Müdürlük, Bakanlıklar ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde başlatılan mücadele sonunda mutlu sona önce ki gün geç saatlerde Fabrika ve Başkan Doğan’ a gelen bilgi ile mutlu sona ulaşıldığı öğrenildi.

ÖZELLEŞTİRMEDEN VARLIK FONU’NA…

Özelleştirme İdaresi kapsamındaki Çarşamba Şeker Fabrikası’nda geçtiğimiz günlerde çalıştırılmaması için verilen bir bloka karşı Başkan Doğan ve Milletvekili Köktaş’ın uzun ve yoğun çalışmalarında önce ki gün yeni bir gelişme yaşandı. TÜRKŞEKER bünyesinde bulunan ve son gelen bilgilere kadar halen Özelleştirme kadrosunda bulunan Çarşamba Şeker Fabrikasının buradan çıkartılması için verilen mücadele önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Varlık Fonu’na devredildiği öğrenildi. Varlık fona geçirilen Çarşamba Şeker Fabrikasının önünde ki korkulan sıkıntılar sona erince gözler şimdi Çarşamba Modeli denilen 5 yıl içinde gerçekleştirilmesi için yapılan projelere çevrildi. Varlık Fonuna geçti haberi ile TÜKŞEKER Genel Müdürlüğü Çarşamba Şeker Fabrikasının kalan revizyon çalışması için talimatı hemen vererek bu yıl şeker pancarı işlenmesi ve fabrikanın çalıştırılması için çalışmalara start verdi.

ŞEKER’DE ‘ÇARŞAMBA MODELİ’

Bereketli ovanın dikkat çeken ve Karadeniz bölgemizin tek fabrikası olan birçok fabrikadan daha modern bir teknolojiye sahip olan Çarşamba Şeker Fabrikası’nda şeker pancarı işlenmesinin yanında birçok çalışmanın da yapılması bekleniyor.  Tüm bu gelişmeleri bire bir takip eden ve heyecanla varlık fonu bilgisini bekleyen ve bu yola büyük uğraşlar veren Belediye Başkanı Halit Doğan konu hakkında şunları dile getirdi. Başkan Doğan, Çarşamba Şeker fabrikasının yılda bir iki ay değil, 12 ay çalışması amaçlanan fabrikamızda C - Şeker ile ihracata geçerek bazı ülkelerin şeker ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz diyerek şöyle devam etti.

Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, “Çarşamba Şeker Fabrikamız da TÜRKŞEKER Genel Müdürlüğünce 4-5 yeni ve farklı projelerle Şeker fabrikamızı 12 ay çalıştırmak ve en az 1.000  gencimize daha iş ve istihdam alanı oluşturmayı hedefliyoruz.  Bu projelerimiz mevcut şeker fabrikası binamız ve alanında ham şeker işlenmesi, seracılık faaliyetlerinin yapılması, maya üretimi, alkol ürünlerinin işlenmesi, küspe peletleme işlemi ve organik gübre üretimi gibi önemli hizmetlerinde Çarşamba Şeker Fabrikası’nda gerçekleştirilmesi planlanıyor. Birçok alanda yapılacak olan üretim hizmetlerinin tümüne Türkiye genelinde verilen isim  ‘Çarşamba Modeli’. Bu isimle nitelendirilmesinin nedeni başka hiçbir fabrika da bu kadar üretim yapılabilme ve iş istihdam alanı oluşturabilme imkanı bulunmamasıdır. Bu minvalde bir çalışma sisteminin Türkiye genelinde başka bir fabrikada bulunmuyor olması, Çarşamba ilçesine önemli bir prestij kazandırmakta olup bu da bizim övünç ve gurur kaynağımız olmaya başlamıştır.

Şeker Fabrikamızın Varlık fonuna devredilmesine emeği geçen başta Samsun Milletvekilimiz Fuat Köktaş’ a  ve bizimle bize inanıp mücadele de yanımızda her zaman duran destek olan isimsiz çok sayıda ki insanlara teşekkürlerimi sunuyorum. Aylardır büyük mücadele verdiğimiz bir konu da başarılı olmak bizleri heyecanlandırdı şimdi Şeker Fabrikası çalışmasından sonra ilçemizde ki diğer yatırımlara başlamanın heyecanı ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnanın lafta değil özde Çarşamba’nın gelecek en az bir asrına damga vuracak alt yapı, üst yapı, üretim atak ve hamlelerimiz sürecektir. Halkımızdan tüm çalışmalarımıza destek olmasını bekliyor şimdiden ilçemize yatırımlar ve çalışmalarımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

HABER: Nurhan GÜZEL – Aybüke ŞEKER

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber