ŞEKER’E TAT GELİYOR!

ŞEKER’E TAT GELİYOR!
Yaklaşık 8 yıldır atıl durumda bulunan Çarşamba Şeker Fabrikası’nın yeniden üretime geçmesi amacıyla gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında önemli açıklamalar yapıldı.

Çarşamba Şeker Fabrikası’nın yaklaşık 8 yılın ardından yeniden üretime geçmesi amacıyla yapılan değerlendirme toplantısında Şeker Pancarı üretimi konusunda paylaşımlarda bulunuldu. Çarşamba Şeker Fabrikası Yemekhanesinde gerçekleştirilen toplantıya Samsun Valisi Osman Kaymak, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Selim Yücel, Çarşamba İlçe Kaymakamı Şükrü Yıldırım, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Yılmaz, AK Parti Çarşamba İlçe Başkanı Taner Özden, MHP Çarşamba İlçe Başkanı Kemal Düzgün, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, İl ve İlçe Ziraat Odaları Başkanları, mahalle muhtarları ve üreticiler katılım sağladı.
Programın açılışında katkı ve gayretlerinden dolayı emeği geçen tüm herkese şükranlarını sunan Şeker-İş Sendikası Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe yaptığı kısa konuşmada, Şeker Fabrikaları Genel Müdürüne, Samsun Valisi Osman Kaymak, Milletvekili Fuat Köktaş ve Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan’a duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Katılımcılara Şeker Pancarı konusunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün sunumu izletildi. Şeker Pancarı verimi, üretim rakamları ve Çarşamba Şeker Fabrikası’nın verileri konusunda yapılan sunumun ardından konuşmalara geçildi.
seker14.jpg
“ÇİFTÇİLERDEN ÜRETİM İSTİYORUZ”
Başkan Türe’nin yaptığı kısa konuşmanın ardından konuşma yapan Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Selim Yücel,  Çarşamba ilçesinde Şeker Pancarı üretiminin artmasıyla birlikte Çarşamba Şeker Fabrikası’nın daha önce olduğu gibi çalışabileceğini açıklayarak, pancar fiyatının 2019-2020 döneminde 300 tl olarak belirlendiğini, 2020-2021 döneminde enflasyon rakamının dikkate alınarak rakamın yeniden belirleneceğini aktardı. Genel Müdür Yardımcısı Yücel, “Çarşamba ovasında ki üreticilerimizden gayretli bir üretim istiyoruz. Böylece Çarşamba Şeker Fabrikası alacağı şeker pancarı ile çalışmaya başlayacaktır. Çarşamba Şeker Fabrikası şeker üretiminin yanı sıra birçok kişiye ve iş
koluna istihdam kapısı olacaktır.” dedi.
seker13.jpg
“ÜSTÜME DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIM”
Genel Müdür Yardımcısı Yücel’in ardından konuşma yapan Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, “Çarşamba Şeker Fabrikası'nın açıldığı gün gibi tarihi bir güne şahitlik yapıyoruz. Bir yeri açmak belki çalıştırmaktan daha kolay. Biz şimdi 8 yıl ara verilmiş işe yeniden başlamakla ilgili bir cesaret göstermek için buradayız. 8 yıl bu fabrika burada kapalı dururken bu ilde yaşayan tüm insanlar buranın kapalı olmasından hep üzüntü duymuşlardır. Ben Çarşamba Belediye Başkanı olarak bu konuyla alakalı üzerime ne düşüyorsa yapmaya hazırım. Ekiminden sökümüne bu konuda destek vermeye de hazırım. İnşallah bu işi bu yıl başlatır ve 3 yıl sonra Samsun’u 2008 yılında ektiği pancar gibi pancar ektiği bir döneme kavuştururuz” ifadelerini kullandı.
seker12.jpg
"150 BİN TON PANCAR EKİMİ ALMAK ZORUNDAYIZ"

AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, “Buranın çalışıp çalışmayacağı genel müdürümüzle yaptığımız görüşmede bölgemizde bize 150 bin ton pancar ekmenizi istiyoruz. Ladik, Kavak, Çarşamba 19 Mayıs ve Bafra ilçelerimizde en az 150 bin ton pancar ekimi almak zorundayız. Bu fabrika yaklaşık 350 bin ton pancar işlemek durumunda fizibil olması için. Bu yüzden buradaki tüm katılımcılardan herkesten bu işe destek vermesini bekliyoruz” dedi.
seker17.jpg

“ŞEKER PANCARINA İHTİYAÇ VAR”
Samsun Valisi Osman Kaymak, “Özellikle nişasta bazlı şeker oranının yüzde 10’lara, en sonunda da yüzde 2,5’lara düşürülmesi Türk çiftçisi için çok önemli bir karardır. Nişasta bazlı şekerin tatlandırıcıda kullanılması halinde pancara ihtiyaç kalmıyor, o anlamda çiftçi zarar görüyordu. Tatlandırıcıda bu oranın yüzde 2,5’lara düşmesi çok büyük bir imkan. Bundan sonra şeker pancarına ihtiyaç olacak ve bu fabrikada çalışacak” diye konuştu.

Konuşmalar sonrasında toplantı soru-cevap bölümüyle devam etti. Toplantıya katılan muhtarlar ve ziraat odaları temsilcileri 150 bin ton üretimin gerçekleştirilmesi yönünde çalışacaklarını dile getirdi. Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, 2021 yılı için 50 bin dekar arazide ekim sözü verdi.
seker15.jpg

seker16.jpg
HABER: Nurhan GÜZEL – Berat GONCA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir