ŞEKER’İN ÖZELLEŞTİRİLMESİNDE KAOS!

ŞEKER’İN ÖZELLEŞTİRİLMESİNDE KAOS!
Danıştay, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş' ye (Türkşeker) ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarının portföy C grubu olarak özelleştirilmesi için 8 Aralık 2009'da yapılan ihaleyi sonuçlandıran ihale komisyonu kararının y

 

Danıştay, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş' ye (Türkşeker) ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarının portföy C grubu olarak özelleştirilmesi için 8 Aralık 2009'da yapılan ihaleyi sonuçlandıran ihale komisyonu kararının yürütmesini ara kararla durdurdu

Ankara- Yüksek Mahkeme ayrıca Elbistan, Elazığ, Erzincan ve Malatya şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin ''ihale şartları belgesi'' ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığının ihaleye çıkma kararının da yürütmesini durdurdu. Şeker-İş Sendikası, Türkşeker'e ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarının (portföy C) portföy grubu olarak bir bütün halinde satış yöntemi ''varlık satışı'' şeklinde uygulanmak suretiyle pazarlık usulü ile özelleştirilmek üzere 8 Aralık 2009 tarihinde yapılan ihaleyi sonuçlandıran ihale komisyonu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

Danıştay 13. Dairesi, her iki davada da yürütmeyi durdurma kararı verdi. Daire, Türkşeker'e ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarının portföy C grubu olarak özelleştirilmesi için 8 Aralık 2009'da yapılan ihaleyi sonuçlandıran ihale komisyonu kararının ve Elbistan, Elazığ, Erzincan ve Malatya şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin ''ihale şartları belgesi'' ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığının ihaleye çıkma kararının yürütmesini durdurdu.

Danıştay 13. Dairesi gerekçesinde, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarının bir bütün halinde portföy grubu olarak (Porföy C) özelleştirilmesine ilişkin ihale ilanı ve şartnamesinin yürütmesinin 15 Aralık 2009 tarihinde durdurulduğu hatırlatılarak, ihale ilanı ve şartnamesi hakkında verilen yürütmeyi durdurma kararı gereği ''ihaleyi sonuçlandıran ihale komisyonu kararının hukuki dayanağının ortadan kalkmış'' olduğu vurgulandı. Daire, iptal istemlerini ise daha sonra karara bağlayacak.

Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba (Portföy C) ve yine Elbistan, Elazığ, Erzincan ve Malatya şeker fabrikalarının (Portföy B) özelleştirilmesine ilişkin ihale ilanı ve şartnamesinin yürütmesinin “Varlık Satışı” şeklinde uygulanmak üzere pazarlık usulü ile özelleştirilmek üzere ihaleye çıkarılmasına ilişkin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın kararı ile bu karar ekinde yer alan ihale şartları belgelerinin yeniden araştırılması isteği ile iptal etmesinin akabinde Çarşamba Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Sinan Türe gazetemize yaptığı açıklamasında, “Bilindiği gibi 14 Eylül 2011 tarihinde Protföy C grubunda ihale süreci başlatılmış, bizler de 15 Eylül 2011 tarihinde hemen Danıştay 13. Daireye iptal davası açmıştık. Bu açılan dava da Danıştay açılan davayı ret kararı verildi. Bu şekilde ihale 28 Kasım 2011 tarihinde yapıldı ve Portföy C Grubunda ki fabrikalar 266, Portföy C Grubu ve içinde Çarşamba Şeker Fabrikamızın da bulunduğu ihale de bu grupta 656 milyon dolara satışı gerçekleştirilmişti.

Şeker-İş olarak bizler ise 15 Kasım 2011 tarihinde gerçekleştirilen ihale sonucuna göre Portföy B grubunda 2, Portföy C Grubunda ise 3 Şeker Fabrikasının kapanacağını, buna bağlı olarak ise bu satışın kota satışı olduğunu, ayrıca ihale de satılan bu Şeker Fabrikalarının sadece arazilerinin rayiç bedellerinin gerçek değerlerinde satılmadığını belirterek Danıştay 13. Daireye yeniden dava açtık şeklinde devam eden Türe, “Bu dava sonunda Danıştay 13. Dairesi ara karar vererek iddialarımızı geçerli görmüş ve yeniden rayiçlerinin belirlenmesi ve iddiaların araştırılması ile birlikte Özelleştirme İdaresinin konu hakkında gerekli savunmasını vermesini isteyerek konunun yeniden değerlendirileceği açıklandı. Bu sürecin ara karar değil nihai karar olarak onanacağına inanıyoruz. Yargımızın bağımsız olduğuna inanıyor ve beklentimiz olan nihai kararın kısa sürede verileceğine ve kesin olarak satışın iptal olacağına inanıyoruz” diyerek konuyu Çarşamba’ya getirdi.

Çarşamba Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Sinan Türe, “Bu noktadan sonra biz Çarşamba kamuoyu, siyasiler ve sivil toplum örgütlerimizin Şeker Fabrikasına sahip çıkmasını istiyoruz. Çarşamba’ da iş ve istihdam alanı yaratmak için mücadele edilirken var olan iş ve istihdam alanının satılması bizleri üzüyor. Bizler özelleştirmeye karşı değiliz ama özelleştikten sonra kapanacak ve iş ile istihdam alanlarımız kapanacaksa işte buna razı olmayız. Bu nedenle  var olan Şeker Fabrikamıza sahip çıkılarak sürecin ilçemize hayırlı bir şekilde sonuçlanmasını istiyoruz. Bu konu da Başbakanımız da  sağduyulu ve olaya çok ilgili bir duruş gösteriyor. Bu nedenle Çarşambalıların da fabrikalarına sahip çıkmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber