Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir seracılığın devlet destekli yaygınlaşması gerektiğini ayrıca fındığın maliyeti düşük olduğundan dolayı çiftçi fındığa yönelmeye başladığını söyledi.
“Çiftçimiz fındığa yöneliyor”
Fındığın maliyeti sebzeye göre çok daha fazla olduğunu söyleyen Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir “Çiftiçimiz serasını kendi imkanları ile banka kredisi ile yapıyor. Yaklaşık 6 bin metrekare alan da seracılık yapmakta yine çiftçimiz hava şartlarından şikayetçi fidanın maliyetlerinden şikayetçi, gübre fiyatlarından şikayetçi bir de tabi çiftçimiz şunu istiyor ben yaptığım ürünün net fiyatını bilemediğim için kararsızım ve yapmaktan her gecen gün çiftçilerimiz sebze tarımını yapmakta zorlanıyor ve fındığa yöneliyor baktığınız zaman neden çarşamba ovası orman oldu diye soru soruluyor biz de bunun karşılığı olarak fındık çok fazla maliyet istemediği için sadece işçi maliyetlerinin olduğu devlet fiyatını belirlediği için yani standart fiyatı olduğu için çiftçimiz net fiyatını biliyor ama sebze de bir bakıyorsunuz 1TL bir bakıyorsunuz 10TL burada ki fiyat farkı üreticimizi tamamen zor da bırakıyor. Zaten hava şartlarından dolayı 20 gün bir gecikmeli dikim yapılmış. 20 gün de bu çiftçimiz burada 4-5 kez hasad yapardı ve yaptığı ürünün parasını fazlası ile alırdı. Çiftçimiz alın terini alamıyor ve kararsız pazara götürse sıkıntı çünkü komisyoncu ayrı bir dert, nakliye ayrı bir dert bunların hepsi maliyeti artırıyor ama biz sözleşmeli tarıma geçseydik hala geçemiyoruz çiftçimiz kaliteli ürünü getirecek ve sözleşme fiyatı belli olacaktı ona göre çiftçimiz böylelikle sıkıntı çekmezdi. Şimdi baktığımız da gerçekten maliyetler çok pahalı en az 200 bin TL’ye yakın çiftçimizin maliyeti var. Devlet desteği var ama yeterli değil. Bakın pandemiden dolayı 2018 de yaşadığımız bize gıdanın ne kadar önemli olduğunu gösterdi herkes gıdaya yöneldi.” Diye ifade etti.
“İlaç fiyatları yüksek”
ilaç fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyleyen Çarşamba da sera yetiştiriciliği yapan çiftçi “İlaç fiyatları çok yüksek gecen sene ki aldığımız 400 TL’ye aldığımız ilaçlar bu sene 800 TL oldu. Benim kullandığım ilaçlar 200 TL’ye aldığım ilaçlar 400 TL oldu yani maliyetler çok yüksek. Gecen yıl 150-160 TL bu yıl 350 TL oldu işçi yömiyesi .Biz emeğimizin karşılığını alamıyoruz.” Dedi.
HABER: İSMAİL TEMİZ-ÜNAL DALDAL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.