1 yılda 6 bin 744 hayvanın bakımı yapıldı

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 2016 yılında 6 bin 744 tane hayvanın Güçten Düşmüş Sahipsiz Hayvanlar Bakım Merkezi’nde bakımının yapıldığını söyledi

Samsun Büyükşehir Belediyesi, “Dünya Hayvanları Koruma Günü” dolayısıyla Güçten Düşmüş Sahipsiz Hayvanlar Bakım Merkezi’nde bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte, uzmanlar tarafından hayvanların bakımıyla ve popülasyonu ile alakalı sunum yapılarak vatandaşlar bilgilendirildi.

Etkinlikte konuşan Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, sokak hayvanlarının sayısının artmasıyla birlikte barınakların önem kazandığını belirterek, “Şehrimizin sokakları, sokak hayvanlarıyla dolmaya başlamıştı. İnsanlar bundan zarar görmeye başlamıştı. Yaşam boyu spor yapan insanlar için spor koridorları açılınca, bu spor yapan vatandaşların şikayetleri yükseldi. 2000’li yıllar Yürüyerek işlerini halleden insanların sokakta karşılaştıkları bu hayvanların risk ve tehlikesi insanları rahatsız etmeye başlamıştı. Bu yıllardan bu sorunun ertelenemez bir sorun olduğunu hissettik. Biz bu işe 2005’te başladık. Kirazlık’ta küçük bir barınak yaparak bu işe başladık. 2005’te 232 köpeğe rehabilite yaptık. Bu sene bu barınakta ise 2016 yılında 6 bin 744 tane hayvanın çeşitli bakımları yapıldı. Şu anda burada küçük bir ilçe nüfusu kadar hayvana bakım hizmeti verip muhafaza ediliyor” dedi.

 

“Buradaki alanın Türkiye’deki diğer yerel yönetimlere örnek bir olan olduğunu düşündüğüm”

Barınakta sokak hayvanları için her türlü ortamın hazırlandığının altını çizen Başkan Yılmaz, ayrıca vatandaşların hayvan sahibi olmak için para vermesine gerek olmadığını vurgulayarak, “Kediler için burada her koşulu sağlanmış bir ‘kedi kasabasını’ inşa ettik. Kediler dışarıdaki ortamı burada bulabiliyorlar. Köpekler için de aynı şekilde yaşam alanları oluşturuldu. Buraya getirilen hayvanlar, tedavileri yapıldıktan sonra doğaya salınırken, tekrar alındıkları yere bırakılıyorlar. Bu barınaklarımızda 2005 yılında 232, 2006 ‘da 380, 2007’de 257, 2008’de 453, 2009’da bin 250, 2010’da bin 407, 2014’te 3 bin 556, 2015’te 6 bin 471, 2016 yılında da 6 bin 744 hayvan tedavi gördü. Şu ana kadar 2 bin 123 tane sokak hayvanı, hayvanseverler tarafından alınıp evcilleştirildi. Bu da çok anlamlı bir olay. Köpek sahibi olmak için illa para verip de almaya gerek yok. Vatandaşlarımız buraya gelip buradan da temin edebilirler. Şu ana kadar 17 bin 621 hayvanı kısırlaştırdık. 6 bin 285 hayvanı tedavi ettik. Bin 100 hayvan da bu alanda tedaviye cevap vermeyerek hayatını kaybetti. Ben buradaki alanın Türkiye’deki diğer yerel yönetimlere örnek bir olan olduğunu düşünüyorum. Dünya Hayvanları Koruma Günü olduğu için bugünün anlamıyla çakışan bu güzel hizmetleri sizlerle paylaşmak istedim. Bizlere katkı veren herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Samsun Valisi İbrahim Şahin ise barınağın sokak hayvanları ve Samsun için çok önemli olduğunu ifade etti.

Konuklar ve protokol, konuşmaların ardından hayvanların bulunduğu bölümleri gezerek barınağı inceledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri