101 Yıl Oldu Unutmadılar

Törende milletvekilleri ve mübadiller 'Vardar Ovası' türküsünü söyledi

Balkan Göçmenleri İktisadi Araştırma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından mübadelenin 101. yıl dönümü dolayısıyla Tütün İskelesi’nde anma programı düzenledi. Programda saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu.

"Samsun’da yakılan bu ateş tüm dünyanın umut kapısı olan bir yerdir"
Törende konuşan Vakıf Başkanı Yüksel Azkale, “Evlad-ı Fatihan olarak Samsun’da bulunmaktan mutluyuz. Samsun bizim için çok kıymetlidir. Samsun bizi bağrına bastı. 1923 yılında Lozan’da yapılan antlaşmadan sonra vatanımızdan geldiğimiz, geminin yanaştığı bu Tütün İskelesi'nde 100 yıl sonrasına bir program yapmak nasip oldu. Bu programı aslında geçen sene yapacaktık. Geçen sene yaşanan deprem ve devamında gelen süreçler her şeyi ertelemek zorunda bıraktı. Samsun’da yakılan bu ateş tüm dünyanın umut kapısı olan bir yerdir. Lozan Antlaşması'nın öncesinde bir antlaşma yapıldı, Türkiye ile Yunanistan arasında. Bu antlaşmada 'mübadil' diye tanımlanan bizler Selanik’ten Gül Cemal ve Sakar Vapuru ile Anadolu’ya geldik. Anadolu’dan da Rumlar Selanik’e gittiler. Karşılıklı mübadele esnasında çok sıkıntılar yaşandı. Yolda vefat edenler oldu. Bizim de bugün buraya geliş sebebimiz bu yolda vefat eden büyüklerimizi anmaktır. Burada başlayan yeni bir hayatı 100. yılda anmak istiyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından etkinliğe katılanlar Karadeniz'e çelenk bıraktı. Akabinde aralarında AK Parti Amasya Milletvekili Halil İpek, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, belediye başkanı adayları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin bulunduğu mübadiller hep birlikte Vardar Ovası türküsünü seslendirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri