1925’TEN GÜNÜMÜZE TÜRK HAVA KURUMU

MUSTAFA ALTIKATOĞLU

Trablusgarp Savaşının en hareketli zamanları… Cephede savaş en acı senaryolarını yazarken düşman uçakları siperlerimiz üzerinde dolaşmaktadır. Cephede bir komutan daha o günlerde İstikbalin Göklerde olduğuna işaret ederek konunun önemine dikkat çekmişti. Cumhuriyet kurulur kurulmaz da Türk Tayyare Cemiyetini kurmak için hazırlıklar başladı ve 16 Şubat 1925 tarihinde uçağı üretecek, kullanacak ve halkına havacılığı sevdirecek bu büyük organizasyon yani Türk Hava Kurumu hayata geçti.

Kurum çok kısa bir sürede büyük mesafeler kat etti. Tayyare Makinist Mektebi, Kayseri Uçak Fabrikası peş peşe faaliyetlere başladı. Alman Junkers lisansıyla A-19 ve A-20 uçakları üretilerek bakım ve onarımları yapıldı, halkın büyük desteğiyle 10 yıl içinde 351 uçak satın alındı veya imal edildi. Kurum hız kesmeden büyümeye, gelişmeye devam etti. 1929’da Uluslararası Havacılık Federasyonu’na tam üye oldu ve o günden beri ülkemizin uluslararası alanda tanınan tek ve yetkili hava sporları federasyonu konumuna geldi. Kurumun yetiştirdiği sporcular Dünya’nın her yerinde ay yıldızlı bayrağımızı şerefle dalgalandırdı.

Tarih 3 Mayıs 1935’i gösterdiğinde havacılığın kapıları gençlere ardına kadar açıldı. Türk kuşu kuruldu, havacılık aşkı ve coşkusu birçok gencin gönlüne taht kurdu. Peş peşe açılan paraşüt, motorlu uçuş ve model uçak okulları, 10 Temmuz 1936’da hizmete giren İnönü Planör Kampı. 1937’de açılan Etimesgut Motorlu Uçuş Kampı ve aynı yıl yapılan Ankara ve İzmir Paraşüt Kuleleri, binlerce genci bir araya getirdi. 1944 yılında üretime başlayan ve çok geniş kapsamlı bir girişim olan Etimesgut Uçak Fabrikası’nda, Magister Uçaklarının yanı sıra, THK-1,3,4,7,9,13 planörleri ile THK-2,5 ve 10 tiplerinde eğitim, sağlık ve nakliye uçakları üretildi. Dünyada hızla ilerleyen hava sporlarını Türk gençleriyle buluşturmaya karar veren Kurum; 1996 yılında balon, yelkenkonat ve yamaç paraşütünün bulunduğu Çok Hafif Hava Araçları Okulu’nu kurdu.

Dünya standartlarında hizmet veren THK, Dünya’nın ilk hava olimpiyatlarının kurucu ve uygulayıcı ülkesi oldu ve 1’inci Dünya Hava Oyunlarına Eylül 1997’de ev sahipliği yaptı. 1’inci Türkiye Hava Oyunları ise 24 Haziran 2000’de İnönü’de gerçekleşti. Türkiye’nin tek havadan yangın söndürme filosuna sahip olan THK, gerek yurt içi gerekse yurt dışında sadece orman yangınlarına değil olası bir yangın felaketi durumunda oluşabilecek afetlere de havadan başarı ile müdahale edebilecek kapasiteye ulaştı. Hava ambulans hizmetiyle hasta ve yaralılara acil hava ulaştırma desteği de sağlayan Kurum her yıl binlerce gence ücretsiz havacılık eğitimi vermeye devam ediyor.

2011 yılında ülkemizin hayali olan havacılık ve uzay ihtisas üniversitesi hayata geçirildi. Şu anda yüzlerce gence havacılık alanında ihtisas eğitimi veren Türk Hava Kurumu Üniversitesi ülkemizin ilk ve tek, Dünya’nın 37’nci havacılık ve uzay ihtisas üniversitesi olma onuruna erişti. Ülkenin havacılık alanında lokomotifi konumuna yükselen Türk Hava Kurumu bir asra yaklaşan tecrübesiyle yoluna emin adımlarla devam ediyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.