MİT TIR'larının durdurulması ile ilgili soruşturma kapsamında Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 4 savcı ve 1 kurmay albay için yakalama kararı çıkarıldı. HSYK Başmüfettişi talebi üzerine dönemin Adana Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, dönemin Adana Başsavcı vekili Ahmet Karaca, Adana TMK savcıları Aziz Takçı, Özcan Şişman, Adana İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay hakkındaki yakalama kararı, suç yerine en yakın ağır ceza olan Tarsus İkinci Ağır Ceza Mahkemesi'nce verildi.
Kararın ardından hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılan Savcı Özcan Şişman, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından evinde gözaltına alınırken Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık da Antalya’daki evinde gözaltına alındı. Savcı Aziz Takcı’nın evinde de geniş güvenlik önlemleri alınırken Savcı Takcı’nın evinin önünde bekleyen gazetecilere ise savcının evde olmadığı bildirildi.
SAVCI ŞİŞMAN EMNİYETE GÖTÜRÜLDÜ
MİT’e ait TIR'ların durdurulması ile ilgili soruşturma kapsamında Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesince hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılan Savcı Özcan Şişman, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından evinde gözaltına alınarak emniyete götürüldü.
Evine gelen Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan Savcı Şişman, sağlık raporu için adli tıp birimine getirildi. Şişman, adli tıp biriminden çıkarken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kararın hukuksuz olduğunu savunan Savcı Şişman, “Ben 1. sınıf savcıyım. Hakimler ve Savcılar kanunun 88. maddesine göre gözaltına alınamam. Suçüstü bir hali yoktur böyle bir suçta. TCK’nın 312. maddesinden suçlandım. Casusluk yaptığım iddia ediliyor. Hangi devlete ne casusluk yaptım izah etmeleri lazım. Ben yıllarca casuslukla ilgili soruşturmalar yaptım. Yıllarca terör soruşturmaları yaptım. Neyle suçlandığımı bilmiyorum. Devletin savcısını bu şekilde derdest etmeleri suçtur. Bu suçu işleyenler cezasını çekeceklerdir. Bu kadar net söylüyorum” diye konuştu.
Savcı Şişman, daha sonda Adana Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.
ESKİ SAVCI, GÖZALTI İÇİN GELEN POLİSLERİ EVİNDE KARŞILADI (Video için tıklayınız...)
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) talebi üzerine Tarsus 2. Ceza Mahkemesi tarafından yakalama kararı çıkartılan 4 savcıdan biri olan eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Antalya’daki evinde gözaltına alındı.
Adana ve Hatay'da MİT'e ait TIR'ların durdurulup aranması ile ilgili operasyonlarda görevli 4 savcı ile bir subay hakkında HSYK'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklama kararı verildi. Yakalama kararı çıkartılan 4 savcıdan biri olan eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı ve Antalya’da yaşayan Süleyman Bağrıyanık’ı akşam saatlerinde ilk olarak hakkındaki karar polisler tarafından kendisine tebliğ edildi. Meltem Mahallesi'ndeki evinde polisleri karşılayan Bağrıyanık’ın tebligatı almasının ardından polisler evden ayrıldı. Olayı duyan Bağrıyanık'ın Finike İlçesi'ndeki annesi Rabia Bağrıyanık ve kardeşleri de Antalya'ya geldi. Bağrıyanık'ın eşi Süreyya Bağrıyanık, eşine destek olurken, eski Başsavcıya destek olmak için Antalya Adliyesinde görevli Hakim ve Savcılar ile, Antalya Barosu'ndan avukat Oğuz Sarıçobanoğlu, Polat Balkan ve İnsan Hakları Kurulu Koordinatörü Lider Tanrıkulu, CHP İl Başkanı Semih Esen Bağrıyanık'ın evine geldi.
Tebligatı teslim alan Bağrıyanık, evinde yakınlarıyla birlikte sabah saatlerinde Tarsus Adliyesine gitmek için hazırlanırken Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Adnan Tabar, Terörle Mücadele Polisleri eşliğinde gözaltına kararını tebliğ etmek üzere eve geldi. Yaklaşık yarım saat Tabar ile görüşen Bağrıyanık daha sonra evden gitmek için hazırlandı. Bir saati geçen hazırlığın ardından Bağrıyanık, kendisine destek için gelenlerle vedalaşarak, polislerin işliğinde alkışlar arasında evden ayrıldı.
Gözaltına alınmasının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Bağrıyanık, “Biz kaçacak insanlar değiliz. Bir sıkıntımız yok. Mahkemede neler olacağını göreceğiz. Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Bugüne kadar hep hukuku uyguladım. Sadece bu olayda değil. Bugüne kadar hep hukuku uyguladım. Sonuçlarını göreceğiz. Her şeyi görüyoruz zaten. Yorumlanacak bir şey kalmadı. Hukuk varsa hukuki yorum yaparsınız. Bugün hukukun dışında kararlar alınıp uygulanıyorsa burada diyecek çok bir şey yok. Ama ben hukukçu olduğum için tabi hukuk çerçevesinde tavrımı sergileyeceğim” diye konuştu.
Öte yandan savcı Bağrıyanık, Bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın yakalandığı dönemde Mudanya Cumhuriyet Savcılığı görevini yürüttüğü öğrenildi. Savcı Bağrıyanık, sabah saatlerinde Tarsus’a götürüleceği belirtildi.
SAVCI EVİNDE BULUNAMADI
2014 yılının Ocak ayında Adana ve Hatay illerinde MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında yakalama kararı verilen Savcı Aziz Takcı’nın evinde geniş güvenlik önlemleri alındı.
Yakalama kararının ardından Zonguldak Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler akşam saatlerinden itibaren Savcı Aziz Takcı’nın evinin önünde güvenlik önlemleri almaya başladı.
Akşam saatlerinden itibaren Savcı Aziz Takcı’nın Kozlu ilçesindeki evinin önünde bekleyen gazetecilere ise savcının evde olmadığı ifade edildi. Emniyet ekipleri Zonguldak Adliyesi'nde görev yapan ancak açığa alınma kararı verilen savcı Aziz Takcı’nın ikamet ettiği apartmanın güvenlik kameralarını inceleyerek çalışmalarını gece boyu sürdürdü.
Takcı’nın ikamet ettiği apartman önünde zaman zaman hareketli anlar yaşandı. Olayı öğrenen Takcı’nın yakınları ise apartmana gelerek savcının evine ziyarette bulundu. Emniyet ekipleri olası bir durumla karşılaşmamak için çilingiri de yanlarında hazır bulundurdu.