Yapay Zekaların Kullanım Alanları ve Turizme Katkıları Nelerdir?
Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu FİJET – Aturjet Kurumsal İlişkiler Sorumlusu Yeşim Sarıtaş, Yapay Zeka’nın günümüzdeki ve sektörümüzdeki yerini anlatıyor…
‘’Televizyonlarda tanıtımlarını gördüğümüz "Yapay Zekalı Robotlar" 7'den 70'e ilgiyle dikkatimizi çekmektedir. Bir insan gibi düşünen, konuşan, hareketlerine kendi karar verebilen, sosyal hayata uyumlu olan Hong Kong merkezli HansonRobotics şirketi tarafından yaratılan ‘Sophia’ mesela esprileri ve cevapları ile oldukça dikkat çekiyor.
Yapay Zekalar 2019'da yoğun tanıtımlar sonrası algıda oturtulurken, 2020'den itibaren kullanım alanı çoğalan bir teknoloji mucizesi olarak sektörlere girmeye başladı.
Bunlardan bazıları;
Savunma ve Silah Sanayinde savunma için ateş edebilen robotlar..
Oyun sektöründe Alpha Zero, kendi stratejisini yaratıp satrançta herkesi yenebilen Zeki Yapay Zekalı Robot..
Cinsellikte Los Angeles'ta Realbotix firması tarafından geliştirilen Harmony Robotları, erkekler ile duygusal iletişime geçen Kadın Yapay Zekalı Robotlar..
Online Satış Kanalı Amazon mesela kuryelerinin yerine droneları kullanmayı hedefliyor.
Editörler yerine Grammarly tercih ediliyor.
Şirket aramalarında callcenterlar ya da sekreterler yerine artık birçok şirket robotlar ile telefonla arama gerçekleştiriyor.
İşe alım sektöründe ‘Fama’ adında bir sistem yapay zeka kullanarak başvuru yapanların sosyal mecra hesaplarını hızlıca tarıyor ve şirkete olabilecek potansiyel risklerini ölçüyor.
Şaşırdınız değil mi?
Yapay Zeka yurt dışında çalışan insanların yerlerini doldurmaya başladı bile.
Yapay Zekanın kullanıldığı en önemli sektörlerden biri ise "Sağlık Turizmi"
Sağlık Turizmi yapmak çok kolay değildir. Özel ekipler kurup yurtdışına hasta bulmaya göndermek, yurt dışında yetkili sirketler kurarak yabancı hastaneler ile anlaşmalar yapmak ve ulaşılan hastaları tedaviye getirmek sürecin sadece bir kısmı. En önemli kısım ise gelecek hastaların seyahatinden, sağlık durumlarının kontrolüne, konaklamalarından, transferlerine kadar tüm süreçte hastalara eşlik etmek, kişilerin tüm sorumluluğunu almak oldukça riskli ve meşakkatlidir.
Yapay Zeka bu süreçte yükün ve maliyetin önemli bir kısmını aza indirmekte ve daha hızlı sonuçlar vermektedir.
Nasıl mı?
Online sağlık turizmini yani Yapay Zeka kullanımını en başarılı yapan ülkeler Rusya, Amerika, İsrail ve Uzakdoğu.
Şuan ülkemizde de adımları atılmakta ve yakın zamanda Yapay Zeka ile çalışmaya başlayacak Sağlık Merkezi oluşturulmakta. Hatta 2023 hedefleri arasında Sağlık Turizmi planlamalarında bu konuya özellikle önem verilmekte.
Mesela bir hastane düşünün ya da doktorlardan oluşan bir sağlık binası. Her doktorun farklı bir branşı olup o branşlara göre yurt dışından hasta bulmak! İşte tam bu aşamada artık büyük ekipler kurmaya çokta gerek kalmıyor gibi. Yapay Zeka odası oluşturuluyor ve doktorların uzmanlık alanları Yapay Zekaya kodlanıyor. Yapay Zeka o aşamadan sonra yurt dışı ülkelerde elindeki doktorların ilgilendiği hastalıkları araştıran insanlara online ulaşıyor ve hastayı bulunduğu noktaya çekiyor. Hasta ile iletişim kurup seyahatinden, konaklamasına, randevu gününe kadar her şeyi organize edebiliyor.
Kurumlara da yürüyebilen hastaları alandan alıp hastaneye getirmek, konaklama yerine götürmek gibi işler kalıyor.
Yapılacak yatırıma, isteklere göre Yapay Zeka ile her şeyin olması mümkün gözüküyor.
Yeşim Sarıtaş
Strateji İşbirliği Danışmanı