2020 yılına sayılı günler kala…
Avukattan hekime, holdinglerden Kobi’lere tüm özel sektörler; e-belge ve e-defter uygulamalarından nasibini alacaklar. Pek çok meslekler,akıllı telefonlarından bile bulut tabanlı servisleri kullanabilecek düzeye ulaşacaktır.
Devrim niteliğindeki 509 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu ile; e-fatura, e-arşiv fatura, e-smm, e-irsaliye ve diğer e-dönüşüm ürünlerine geçiş şartları belirlendi.
Pekie-dönüşüm kapsamında yer alacak bazı şahıs ve şirketlerden bahsedecek olursak;
e-Fatura uygulamasına dahil olanlar, internet reklamcılığı hizmet aracılığı yapanlar, internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlar01 ocak 2020 tarihinden itibarene-arşiv fatura,
S.M.Mali Müşavirler, avukatlar, hekimler gibi meslekler e-smm makbuzlarını elektronik ortamda 01.06.2020 tarihinden itibaren,
Brüt hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olanlar, EPDK lisanslı şirketler (Bayiler dahil), motorlu taşıtlar (imal, ithal ve bayiler), internet aracılığı ile satış, kiralama işlerine internet siteleri yoluyla aracılık edenler, internet reklamları yayınlayan, internet reklam hizmet aracıları 01 Temmuz 2020 tarihinden itibaren e-Fatura,
Komisyoncu veya tüccar olarak sebze-meyve ticareti yapanlar 01 Ocak 2020tarihinden itibaren e-fatura, e-müstahsil makbuzu, e-irsaliye,
Gübre takip sistemine kayıtlı olanlar 01 Temmuz 2020tarihinden itibaren e-irsaliye,
e-fatura uygulamasına dahil olanlar, e-fatura uygulamasına dahil olmaları ile birlikte e-defter,
En sürpriz durum ise; 01 Ocak 2020 tarihinden itibarenvergi mükellefleri 5.000TL ve üzeri her satışı için, vergi mükellefi olmayanlara 30.000TL ve üzeri her satışı için e-arşiv faturadüzenlemek zorundadırlar.
Yukarıda sayılanların dışında sektör, faaliyet ve ciro tutarına bakılmaksızın analiz/inceleme neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellefler 3 ay süre içerisinde e-arşiv faturaya geçeceklerdir.
Bu bilgiler ışığında diyebiliriz ki; e- dönüşüm sürecine zorunlu veya gönüllü geçişlerle 2020 yılında bu sürece dahil olanların sayısı çok hızlı artarak tabana yayılacak ve bu mükellefler için yeni bir dönem başlayacaktır. Sadece büyük işletmeler değil küçük esnaflar da böylelikle bu sürecin bir parçası olacaktır.
O halde neler yapmalıyız?
e-dönüşüm için; dijital ve yazılım yatırımı tek başına yeterli olmayacağı aşikârdır.
Öncelikle yapılması gereken; tebliği doğru yorumlamak ve mali müşavirleri ile birlikte koordineli olarak doğru çalışma yöntemlerini, analiz ve durum tespitlerini yaparak doğru temellerle yol haritaları oluşturmalıdırlar.
Gelişim sürekli takip edilerek süreci doğru yönetmek,teknik ve vergi tarafını işin ehli kişi ve kurumlardan destek alarakiş yapış modellerini tekrar tasarlayarakyeni fikirler üretilmelidirler.
Şirketlerin e-dönüşüm sürecinde bilgi güvenliği konusunda daha dikkatli olmaları ve veri güvenliği her şeyden önemli olduğu asla ve asla unutulmamalıdır.
Uzun vadede başarıyı yakalayabilmek için, gelişen teknolojiye uyumun yanı sıra yeni teknolojilerle “yeni” bir şeyler yaparak farkındalık oluşturmalıdırlar.
“Herhangi bir yerden veya her yerden başlayabiliriz.Yeter ki orada bir değişim olsun ve bu benimle başlasın.”
M. Ferguson
Sevgi ve sağlıcakla kalın…