İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ev sahipliğinde Kent İçi Ulaşım Çalıştayı düzenlendi. Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştaya, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ve akademisyenler katıldı.
Çalıştayda Samsun’daki ulaşım konusuna değinen Başkan Yusuf Ziya Yılmaz “Samsun 17 kilometrelik doğu batı istikametinde çalışan 21 trenle günde 50 bin yolcu taşıyan bir raylı sisteme sahip oldu. Şimdi havaalanı istikametine döndük. 14 kilometre de o tarafta şimdi yeni inşaat halindeyiz. İnşallah toplamda 30 kilometrelik bir hattımız olacak. Muhtemelen de 30-35 trenle beraber günde 75- 80 bin yolcu taşıyan böyle bir hatta şehrimizi döndüreceğiz. Samsun’da kent nüfusunun 610 bin. İlçelerimizle beraber yeni Büyükşehir yasasıyla, Büyükşehir sınırlarının genişlemesiyle bütün ilçeleri kapsar olduk” dedi.
“Samsun’da bir milyon hektarlık 17 ilçeli bir şehir oldu” diyen Başkan Yılmaz, “Toplamda Samsun'umuz da 225 bin yolculuk var. Bu 225 bin yolculuğun yaklaşık 60 binini raylı sistemle yapıyoruz. Maalesef geri kalanın aşağı yukarı yüzde 55’i minibüslerle ve taksi dolmuşlarla yapılıyor. Maalesef yüzde 21’i aşağı yukarı 40 - 45 bin civarı otobüslerle yapılıyor. Buradan şu çıkıyor ortaya. Hala daha dünyanın en modern ulaşım sistemi olan raylı sistem minibüs ve taksi dolmuşlarıyla yarışırken güçlük çekiyor ” diye konuştu.
Başkan Yılmaz “ Bize raylı sistem yaptık diye insanlar daha fazla oy vermediler. Çünkü raylı sistem minibüsçünün, taksicinin diğer tekerlekli araçların pastasından pay aldı. Onların sesi daha çok çıkıyor. Halbuki ulaşımda rahat etmiş olan o 50 bin insan, yani raylı sistemi kullanıp da hayatını konforu yükselmiş olan o 50 bin insan; o ulaşım pastasından payı azalmış olanların sesleri kadar sesleri çıkmadığı için biz raylı sistemi bitirmiş olmanın siyasi PİAR’ını yapamadık “ şeklinde konuştu.