50 Milyon Dolara İhtiyacımız var

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, köylerdeki su probleminin göründüğünden daha ciddi olduğunu belirterek, “960 köyün içme suyu meselesini çözmek için 50 milyon dolarlık bir bütçeye ihtiyacımız var” dedi

Su sorununun çözümüne yönelik geniş çaplı bir programı hayata geçireceklerini ifade eden Başkan Yılmaz, su kaynaklı bir sağlık problemi veya salgın hastalıkla ilgili endişe duymamak için köylerimizdeki suları doğru dürüst revize etmek zorunda olduklarını kaydetti. Köyleri ziyaret ederek incelemelerini sürdüren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, karşılaştığı sorunlarla ilgili bilgi verdi. Köylerde yol ve kanalizasyon eksikliğinden daha çok su meselesinin önem taşıdığını belirten Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, su sorununun tahminlerinden daha ciddi boyutta olduğunu dile getirdi.

Kendisini en çok musluklardan akan içme sularının kalitesinin endişelendirdiğini söyleyen Başkan Yılmaz, "Beni yoldan daha fazla su meselesi ilgilendiriyor. Su sorunu aslında ciddi boyutta. Türkiye'nin en fazla yağış alan şehirlerindeniz. Su problemi olmaması lazım diye düşünülebilir. Köylerimizde su sorunu yokmuş gibi görünüyor ama su sorununun hangi kaliteyle çözüldüğü ile ilgili kimsenin doğru dürüst bilgisi yok. Su derdi olmadığını söyleyenler bir tesisattan geçmiş, arıtılmış, klorlanmış su kullandığı için söylemiyor. Dağlardaki kar suyu gözesinden gelen suya iyi deyip içiyor. O gözeye ileride bir kimyasal maddenin karışıp karışmayacağına ilişkin endişe duymuyor. Ama bu suların belli prosesten geçtikten sonra evlere verilmesi lazım. Veya köylü vatandaşımız evinin önüne sondajı vurup su bulduğunda içimi de güzelse alıp kullanıyor. İçinde ne olup olmadığını bilmiyor. Bu sebepte su meselesini yoldan daha fazla önemsiyoruz. Su kaynaklı bir sağlık problemi veya salgın hastalıkla ilgili endişe duymamak için köylerimizdeki suları doğru dürüst revize etmek zorundayız. Buna yönelik bir programı hayata koymak için gayret ediyoruz" diye konuştu.

“50 MİLYON DOLARA İHTİYACIMIZ VAR”

960 köyün içme suyu meselesini çözmek için 50 milyon dolarlık bir bütçeye ihtiyaç duyduklarını açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, " Bu parayı belediye bütçesinden bir yılda çıkaramayacağımız için 10 yıllık zaman dilimine yayacağız. Her yıl 5 milyon doları bu hizmet için ayıracağız. En zordan en kolaya veya en kolaydan en zora doğru yürüteceğimiz bir programa başlayacağız. Gerekirse kredi kullanıp bu zaman dilimini belki daha da kısaltmaya çalışacağız. Böyle bir süreci işleteceğiz" şeklinde konuştu.

 

“YOLLAR BOZULMAYACAK KALİTEDE OLACAK”

Köylerdeki grup yollarını aciliyet derecesine göre planlayarak bir daha bozulmayacak kalitede yapacaklarını anlatan Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Hepsi bu halde değil ama birçok köyümüzde otomobille bile gidilemeyecek yollar var. Bunlara yönelik plan program yaptık. 960 köyde Büyükşehir Belediyesi’ni ilgilendiren 3 bin 500 kilometrelik yol var. Bunun aşağı yukarı 2 bin kilometresini söküp yeniden yapmamız gerekiyor. Bu problemi halletmek için her yıl ilçelerde belirli kısımları ele alıp yapacağız. Önümüze devlet yolu yapar gibi çalışacak bir projeksiyonu koyduk" açıklamasında bulundu.

 

“GÖÇÜ TERSİNE ÇEVİRMEK İÇİN KÖY EKONOMİLERİNİ CANLANDIRACAĞIZ”

Köylerdeki nüfusun günden güne azaldığını, bazı köylerin içinin tamamen boşaldığına da değinen Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, bunun kent ekonomisi için olumsuz etkisi olduğunu vurguladı. Göç sorununa neşter vurmak için çalışma yapacaklarını aktaran Başkan Yılmaz, "Samsun nüfusunun yüzde 72'si ilçeler ve Samsun merkezinde yaşıyor. Köylerimizde her gün nüfus azalması yaşanıyor. Bu günlerde köyleri çok sık geziyoruz. Hayretler içinde kalıyorum. Köylerde in cin top oynuyor. Köyün sokaklarında tavuk bile göremiyorsunuz. Terk edilmiş gibi. İmam atanmışsa ezan okuduğunda 3-5 tane eli bastonlu yaşlı vatandaşı camiye gelirken görüyorsunuz. Bunun dışında kimsecikler yok. Köyler bu halde. Nüfus ise sosyalizasyon eksikliği olduğu için değil, tarım politikaları yüzünden, kısmen eğitimin, sağlığın ve bir takım alt yapı hizmetlerinin şehirde daha çabuk erişilebilir olmasından ve psikolojik nedenlerden dolayı azalıyor. Köylerimizde hayatı tekrar canlandırmak istiyoruz. Bu bir sosyalizasyon projesidir. Yani sadece belediyenin değil devletin de projesidir. Buralardaki rençperliği ve ekonomiyi etkin kılabilirsek göç durabilir. Bunun üzerinde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karadeniz Haberleri