Çarşamba İlçesi Karamustafalı Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, mahallelerinin yolunun olmaması nedeniyle hasta olan komşularını el arabalarıyla ve sırtlarında götürüyorlar. Karamustafalı Mahallesi’nde yaşayan Karaciğer Kanseri Mustafa Aktaş(73)’ın tedavisi için sıklıkla Samsun’a gitmesi gereken aile yolun yaklaşık 60 senedir yapılmadığını, senelerdir adeta çile çektiklerini belirttiler.
Foto-Galeri için tıklayınız...
“KİMSE BİZE YARDIMCI OLMUYOR”
Kanser Hastası Mustafa Aktaş’ın eşi Gülbeyaz Aktaş(50), tedavi amacıyla Samsun’a gittikleri için birçok sıkıntı yaşadıklarını belirtti. El arabasıyla ve komşuların sırtlarında eşinin hastaneye güçlükle götürülebildiğini söyleyen Aktaş, “Eşim karaciğer kanseri. Bu sene kış mevsiminde hiç evde kalamadık. Sürekli el arabasıyla, sırtlarda Samsun’a eşimi götürüyoruz. 5 senedir bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Kimseye derdimi anlatamıyorum. Kimse bize yardımcı olmadı.” diyerek yetkililerden 60 senedir yapılmayan yol için çalışmaların bir an önce başlatılmasını istedi.
“BEN ÖLSEM BİLE BU YOL ŞART”
Kanser hastalığı nedeniyle sık sık hastaneye gitmek mecburiyetinde olduğunu belirten Karaciğer Kanseri Mustafa Aktaş(73), “Ben ölsem bile buraya bu yolun yapılması şart. Ben öldükten sonra burada ki çocuklar mağdur kalmasın. Gidip gelmem benim için çok zor oluyor. Yağmurda, çamurda kimi zaman el arabasının üstünde, kimi zamanda komşuların sırtlarında taşınıyorum.” Dedi.
“OĞLUMUN CENAZESİNDE SÖZ VERİLDİ AMA…”
2012 yılında İstanbul Esenyurt'ta meydana gelen çadır yangınında oğlu İsa Topal(22)’ı kaybettiğini belirten Baba Nadir Topal(47), oğlunun cenazesine taziye için gelen İlçe Kaymakamı Caner Yıldız ve Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar tarafından yolun yapılacağına dair söz verildiğini fakat o günden bu yana hiçbir çalışmanın yapılmadığını dile getirdi. Nadir Topal(22), “2015 yılına geldik halen çile yaşıyoruz. Komşumuzu sıklıkla hastaneye götürüyoruz. Arabayla girmeyi denedim fakat mümkün değildi. Mecburen yolun olduğu yere kadar hasta komşumuzu el arabasıyla, sırtımızda taşıyoruz. 5 yıldır bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Okula gönderdiğimiz çocukları da kimi zaman el arabalarıyla, sırtımızda götürüp getiriyoruz. Oğlumun cenazesinde taziyeye geldiklerinde İlçe Kaymakamımız söz vermişlerdi. Ama yol yapılmadı. Cenazemizi bile güçlükle evimizin önüne getirmiştik. Bu zamanda, bu sıkıntılarla mı boğuşmak gerekiyor? Konu hakkında gerekli yerlere başvuruda bulunuyoruz. Maalesef çözüm yolu bulamadık.” Dedi.
“60 SENEDİR SÜREN DAVA VAR”
Mahalle sakinleri kendi imkanlarıyla ulaşımlarını sağladıklarını, mahallede bulunan su kanalı üstüne kendi aralarında demir bir köprü yaptıklarını ifade ettiler.50 hanenin yolunun olmadığını belirten Karamustafalı mahallelileri, “Yolun yapılması gereken yerde 60 senedir süren bir dava var. Devlet davayı çözüme kavuşturmadığı için bu zorlukları yaşıyoruz.3 sene önce cenaze için mahallemize gelen Kaymakamımıza sorunumuzu anlattık. Halen bir çözüm bulamadık. Yol üzerinde bir su kanalı var. Su kanalından geçen çocuklardan birisi suyun içine düşmüştü. Kendimiz çıkarttık. Yetkililerle bu durumu paylaşsak bile bir çare bulamayacaklardı. Daha sonra kendimiz aramızda para topladık demirden bir köprü yaptık. Artık son umudumuz Samsun Büyükşehir Belediyesi. Sıkıntımızı onlara anlatıp, yolun yapılmasını bekleyeceğiz.” Dediler.
“ARSANIN TAPUSU BİZDE”
Öte yandan mahalle de ki yolun kendilerine ait olduğunu belirten mahalle sakini Sedat Başboğa(35), mahallelinin yol yapılmasını istediği arsanın kendilerine ait olduğunu belirterek, “60 yıldır süren bir dava var. Bu arsanın bizde tapusu bulunmakta. Bu tapu dedelerimizin zamanında alınmış bir tapu. Mahkemeye tapumuzu sunduk. Zamanında mahallelinin hayvanlarını otlatması için arsanın sınırları belirlenmemiş. Mahalleli de bu alanı mera olarak görmüş. Sonrada buraya yol yapılmasını istemiş. Mahallelinin başka bir alanda yolu bulunmakta. Orayı yol olarak kullanabilirler. Mahkeme süreci halen sürüyor. Devlette bu yüzden bir şey yapamıyor.” Dedi.
HABER: Yunus Emre TÜRKYILMAZ- Nuri ŞEKER – Nevzat AKKAYA