7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu İle İlgili Merak Edilenler

S.M.M.M İLKNUR ÇAKIR

7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 17 Kasım 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Son başvuru tarihine günler kala merak edilen sorular ve cevapları;

 

* Yapılandırma kapsamına hangi borçlar girmektedir?

-   Maliye’ye olan vergi borçları,

-   Motorlu taşıt vergileri,

-   Sosyal Güvenlik Kurumunca takip edilen sigorta primleri, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, inşaatlarda eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi,

-  Belediyelerin vergi, emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi alacakları,

-  Ticaret Bakanlığınca takip edilen gümrük vergileri ve para cezaları,

-  KOSGEB tarafından kullandırılan ve uygunsuzluğu tespit edilmiş destek ödemelerinden kaynaklı olan alacaklar,

* Yapılandırma hangi dönem borçları kapsıyor ve ne zamana kadar başvuracaklar?

Yapılandırma 31 Ağustos 2020 tarihinden önceki borçları kapsayacak. Bu fırsattan yararlanmak isteyenlerin 31 Aralık 2020'ye kadar ilgili kuruma başvuruda bulunması gerekiyor.

 

* Başvurular nasıl ve nereye yapılır?

Maliye’ye olan borçlar için; şahsen ya da Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sitesi üzerinden (www.gib.gov.tr) ya da e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden İnteraktif Vergi Dairesine giriş yaparak müracaat yapılabilmektedir.

 

[e-Devlet üzerinden başvuru: www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra arama butonuna “yapılandırma” yazılarak  “Tüm Yapılandırılan Vergi Borçları Sorgulama ve Ödeme”  ekranında uygulamaya gidilir, “yapılandırma işlemleri” menüsünden “7256 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında Tecil İşlemleri” menüsünden “7256 Başvuru Formu” doldurularak başvuru gerçekleştirilir.]

 

BAĞ-KUR prim borçları için e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden veya örneği SGK internet sitesinde bulunan formun doldurulması suretiyle elden ya da posta yoluyla yapılabilecek.

SGK için; e-sigorta kanalıyla internet üzerinden yapılabileceği gibi, şahsen veya posta yoluyla bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine de yapılabilir.

Belediye’ye olan borçlar ise ilgili belediyenin web sitesine açılan yapılandırma menüsünden ya da şahsen başvuru yapılabilir.


* İlk ödeme tarihi ne zaman olacak?

Vergi borçlarıyla il özel idarelerine ve belediyelere olan borçların ilk taksiti 31 Ocak 2021'de, SGK'ya olan borçların ilk taksiti de 28 Şubat 2021'de ödenecek.


* Ödemelerde taksit imkânı var mı?

İkişer aylık periyodlarla; 6, 9, 12, 18 taksit seçeneklerinden birini tercih edebileceklerdir.


* Yapılandırılan borçlar kredi kartıyla ödenebilir mi?

 Evet ödenebilir.


* Peşin ödemenin nasıl bir avantajı var?

Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90, iki taksitte ödemede ise Yİ-ÜFE tutarının yüzde 50’si silinecektir.

 

* Başvuru sonuçları nasıl takip edilecek?

Maliye’ye olan yapılandırma; Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sitesi üzerinden (www.gib.gov.tr) ya da e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden İnteraktif Vergi Dairesinden öğrenilebilir.

 SGK’ya olan yapılandırmaya ilişkin ödeme planlarını e-sigorta vasıtasıyla ulaşabilecekleri, işveren sistemi üzerinden öğrenebilir, iş yeri dosyalarının bağlı bulunduğu ünitelerden de ödeme planlarını temin edilebilirler.

 4/b (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalılar yapılandırma başvuru sonuçlarını; e-devlet üzerinden, adreslerine tebliğ edilen ödeme planlarından, bankalardan ve müracaatları halinde sosyal güvenlik il müdürlükleri/ sosyal güvenlik merkezlerinden öğrenebilirler.


***Yapılandırma nasıl bir avantaj sağlayacak?

Yapılandırma Kanununa göre süresinde ödenen alacaklara, Kanunun yayımlanma tarihinden sonra gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmayacaktır.

Yapılandırmadan önce tatbik edilen hacizler, yapılacak ödemeler nispetinde kaldırılacaktır.

Yapılandırılan borçlardan dolayı icra takibi ve haciz işlemleri yapılmayacaktır.

Yapılandırmada ilk iki taksitin ve yapılandırma dışındaki borçların süresinde ve tam olarak ödenmesi halinde borcu yoktur yazısı alınabilecektir.

Borcunun tamamını ilk taksit süresi içinde, yani vergi borcunu ocak ayında, prim borcunu şubat ayında peşin olarak ödeyen kişilerden anaparanın tamamı ile enflasyon farkının sadece yüzde 10’luk kısmı alınacak. Enflasyon farkının yüzde 90’ı silinecek.

İlk iki taksit süresi içinde borcun tamamının ödenmesi halinde ise anaparanın tamamı, enflasyon farkının ise yarısı alınacak.


* Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları nasıl yapılandırılacak?

Ağustos 2020 ve öncesine ait Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları otomatik olarak yapılandırılacaktır. GSS borçları için vatandaşlarımızın başvuru yapmasına gerek bulunmamaktadır.

 30 Nisan 2021 tarihine kadar anapara borcun tamamının ödenmesi halinde bu borca ilişkin gecikme cezası ve zammı silinecektir.

 Vatandaşlarımız, otomatik olarak yapılandırılan GSS borçlarını e-devlet üzerinden veya bankalar aracılığıyla öğrenebilir ve takip edebilirler.


* Yapılandırmalar hangi hallerde bozulacak?

Yapılandırma taksitlerinden ilk iki taksitin süresinde ödenmemesi,

İlk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte, bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma bozulacaktır.

 

* Yapılandırılan borçlar vergi iadelerine mahsup yapılır mı?
Evet mahsup yapılabilir.

İçinde bulunduğumuz pandemi süreci sebebiyle mümkün olduğunca elektronik ortamdan başvuruların gerçekleştirilmesinin hem kendi sağlığımız için hem de toplumun sağlığı için önemi yadsınamaz.

Sağlıcakla!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.