ABD'den sonra Türkiye'de! İşte kanserde umut veren yeni madde

Zeytinyağından alınan oleokantalın kanser hücrelerini 30 dakikada yok ettiği bildirildi.

Balıkesir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof Dr. Gülendam Tümen önderliğinde kaşif Faruk Durukan’ın desteğiyle oluşturulan heyet, Edremit yöresindeki zeytin yağları üzerinde bilimsel çalışmalara başladı. Yapılan çalışmaların çok olumlu sonuçlar verdiği açıklanırken, oleokantal maddesinin kanser hastalığı ile birlikte romatizmal hastalıklar ve alzheimer hastalıklarına da faydalı olduğu tespit edildi.

Prof. Dr. Gülendam Tümen, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı açıklamada, “Akdeniz Bölgesi’nin en önemli ürünlerinden olan zeytinyağı üzerinde son 20 yıldır önemli çalışmalar yapılmaya başlandı. Bu çalışmaların büyük bir kısmı zeytin yapraklarına yöneldi. Çünkü zeytin yapraklarında biophenoller dediğimiz oleraupein, tirozol türevlerinin, zeytinyağına göre çok fazla olduğu tespit edildi. Fakat 2005 yılından itibaren zeytinyağında da antienflamatuar aktivitede olan oleokantal adını verdiğimiz bir biosenol bulundu. Bunun ilk yapılan çalışmalarda biyolojik aktivitesi brufen (sentetik ilaç) ayarında antienflamatuar aktiviteye sahip olduğu bulundu” dedi.

Oleokantal maddesinin 30 dakika içinde kanser hücrelerini öldürdüğünün tespit edildiğini açıklayan Gülendam Tümen, “Çalışmalar ilerledikçe, oleokantalın Alzheimer hastalığına da çok iyi geldiği tespit edildi. Beta amiloitlerin birikmesini yavaşlattığı gözlemlendi. Fakat, bu yıl hakemli bir dergide çıkan yayında, oleokantalın 30 dakika içerisinde kanser hücrelerini öldürdüğü üzerinde bir çalışma vardı. Biz de bir zeytin memleketi olan Balıkesir’in Edremit Körfezi yöresinde, ar-ge çalışmalarını beraber yürüttüğümüz Faruk Durukan ile bu yöredeki zeytin yağlarında çalışmalar yaptık. Özellikle bu bölgedeki zeytinyağlarında oleokantal çok miktarda bulunuyor. Ayrıca genelde köylü zeytinyağlarında bu oran çok yüksektir” diye konuştu.

YÜKSEK ASİTLİ YAĞLARDAN, 4 KAT DAHA FAZLA OLEOKANTAL ALINABİLİYOR
Balıkesir Üniversitesi olarak, Edremit Körfezi yöresinde konuyla ilgili ar-ge çalışmaları yürüttüklerini söyleyen Prof. Dr. Gülendam Tümen, “Biz de bu yağlarda oleokantal oranını artırabilir miyiz diye ön denemeler yaptık. Bu denemeler sonucunda, özellikle asit miktarı yüksel yağlarda, özellikle yüksek gıda olarak pek tüketilmeyen ve yan ürünlerde kullanılan yağlarda yapılan işlemler sonunda oleokantal oranının yükseldiği görüldü. Bununla ilgili de Zeytin Araştırma Enstitüsü’nde yaptığımız çalışmalarda, oleokantal oranının bir işlemden geçirildikten sonra 4 kat yüksek orana çıktığı görüldü. Oleokantal oranı yüksel olan yağları bir gıda destekleyicisi, romatizmal, Alzheimer geciktiricisi ve en önemlisi de kanserli hastalar için bir umut olacağını düşündük. Çalışmalarımız halen devam ediyor. Balıkesir Üniversitesi’nde Gıda Mühendisliği bölümüyle beraber bir büyük proje hazırlayıp, Edremit Körfezi’nin bütün ilçelerinde, hatta İzmir bölgesini de katarak, oleokantal oranlarına bakıp, bunları zenginleştirme çalışmalarına devam etmek istiyoruz” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri