Ağcagüney’de ÇATAK Projesi

Samsun İl Tarım Müdürlüğünce yürütülen ÇATAK Projesi kapsamında Ağcagüney Beldesinde Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması Programını Tercih Eden Üreticilerin Desteklenmesine yönelik Çiftçi Bilgilendirme Toplantısı yapıldı

 

 

 

 

       Çatak Köyünde gerçekleştirilen toplantıya Çarşamba İlçe Tarım Müdürü Osman Akman, Samsun İl Tarım Müdürlüğünden Proje ve İstatistik Şube Müdürü Gürsel Balcı,  Proje Koordinatörü Ziraat Mühendisi Fadime Turan, Organik Fındık Üreticileri Birlik Başkanı Dursun Güney ve çiftçiler katıldı. Samsun İl Tarım Müdürlüğü ve Çarşamba Tarım İlçe Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından Ağcagüney Düğün Salonunda yapılan bilgilendirme toplantısında, Çarşamba'nın ÇATAK projesi kapsamına 2011 yılından itibaren alındığı belirtilerek, Çalışma yapılan bu illerde çevresel ve doğal kaynaklar açısından tarımsal faaliyetlerin risk oluşturduğu alanların uygulama sahası olarak seçilmekte olduğu belirtildi.

      Samsun İl Tarım Müdürlüğü Proje Şube Müdürü Gürsel Balcı,uygulama sahasında bulunan Ağcagüney Beldesi ile İl, İlçe Tarım Müdürlüğü Teknik Personelinin katıldığı bilgilendirme toplantısında bu projenin güzel imkânlarsağladığını ve bu bölge için iyi bir şans olduğunu söyledi. Samsun'da 1milyon insanın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçeçakmak Barajı havzasının, projenin uygulama alanı olarak belirlendiğini kaydeden Çarşamba Tarım İlçe Müdürü Osman Akman, “Samsun’da yaşayan 1 Milyon insan bu içme suyunu kullandığı için Çakmak Barajın ve çevresinin korunmasının önemi bir kat daha artmaktadır, Baraj çevresinde tarımsal üretim alanlarında kullanılacak kimyasal gübre ve ilaçların artıkları doğal dengeyi bozmasının yanında yağmur, kar ve diğer etkenlerle içme suyuna karışma riskinden dolayı da Samsun'da yaşayan 1 milyon insanın sağlığını da tehdit etmektedir. Baraj havzasında üretim yapılan alanların korunması ve üreticilerin desteklenmesi bu bakımdan daha da Önem kazanmaktadır. Baraj havzasında yürütülecek ÇATAK PROJESİ ile suya karışma riski olan pestisit ve kimyasal gübre kalıntıları ile nitrat kalıntıları gibi birçok kirliliğe ve ileride hastalıklara neden olabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi hedeflenmektedir”

 

        Üreticilerin yerleşik bulunduğu Çakmak Baraj Havzasının tamamının organik havza statüsünde değerlendirilmesi tasarlanmaktadır. Arazilerin tamamına yakın bölümü Organik Fındık yetiştiriciliği anlamında kullanılmaktadır. Çakmak barajı havzasında yem bitkilerinden fiğ ve silajlık mısır ekilişleri de bulunmaktadır. Bu alanlardan elde edilen yem bitkileri hayvancılığın gelişmesinde de Önemli bir yere sahiptir. Bu alanlarda üretilen yem bitkileri önümüzdeki yıllarda organik hayvancılığa geçişte çiftçilerimize fayda sağlayacaktır. Sebze ve meyve üreticileri ise üretim alanlarında daha ziyade kendi tohumlarını (yerel) yetiştirme eğilimindedirler, Fındık çeşitleri karışık olmakla birlikte hakim çeşitler, Tombul fındık ve Çakıldak fındık çeşitleridir. Çakmak barajının suyu bahsedilen 12 köyden (Kabaceviz, Esentepe, Eğridere, Ulupmar, Ağcagüney, Yukarı Ağcagüney .Gökçeçakmak, Koldere Esençay, Güldere, Kabaceviz, Karakaya,) gelen akarsular ile kar ve yağmur sularından oluşmaktadır. Bu barajın suyunun korunması için suyun toplandığı bu köylerden sağlıklı çıkması ve kirlenmeden baraja gelmesinin sağlanması gerekmektedir. Bu da ancak ÇATAK projesinin hayata geçmesiyle mümkün olacaktır. Çakmak barajının bu projeye dâhil edilmesiyle Organik Tarım çalışmaları hız kazanacak. Konvansiyonel üretimden Organik üretime geçiş artacak ve baraj suyunu kirletebilecek kimyasalların da önüne geçilmiş olacaktır. ÇATAK projesinin uygulanması ile temiz toprak, temiz su, temiz çevre, sağlıklı ürün, sağlıklı insan ve sağlıklı toplum oluşması sağlanacaktır” dedi

Samsun Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından yürütülen Çatak Projesi hakkında bilgi veren Samsun İl Tarım MüdürlüğüProje KoordinatörüZiraat Mühendisi Fadime Turan, ÇATAK Programı Uygulama Mevzuatı, Programın kategorileri ve kategorilerde yer alan faaliyetlerin gerçekleştirilmesi esnasında kullanılan makine, ekipman ve sulama sistemleri ile ÇATAK Programı- Çiftçi Kayıt Sistemi veri girişleri uygulamaları ÇATAK Programına ilişkin mevcut durumu, yıllar itibariyle gelişmeleri, hedefleri ve önerileri içeren sunum yaptı ve konu ile ilgili lifletler dağıtıldı.

 

Fadime Turan, “İl Müdürlüğümüzce 2011 yılı için  Çarşamba İlçesinde yürütülecek olan ÇATAK Uygulama Alanı Deyincek, Esençay, Esentepe, Gökçeçakmak, Güldere, Kabaceviz, Mevlana (Ağcagüney Beldesi, Yukarı Ağcagüney), Yunusemre (Ağcagüney Beldesi, Aşağı Ağcagüney), köyleridir.Baraj havzasında yürütülecek ÇATAK Projesi ile suya karışma riski olan pestisit ve kimyasal gübre kalıntıları ile nitrat kalıntıları gibi birçok kirliliğe ve ileride hastalıklara neden olabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

 Amacımız bu proje ile içme amaçlı kullanılan baraj havzasında bulunan köylerde mevcut üretimi Organik Tarıma çevirerek, Samsun’un içme suyunun sağlandığı baraj suyunun kimyasal gübre ve ilaç kalıntılarıyla kirlenmesinin önüne geçilerek insan sağlığının korunmasıdır. Samsun’un içme suyunun sağlandığı 1.288.000 kişinin içtiği suyun kaynağının korunarak desteklenmesi gerektiği vurgulanmıştır. Çakmak Barajı Havzasında Organik Tarım Çiftçileri Projeye dahil edilmiştir” dile getirdi.

 

Tarım Bakanlığı yürütülmekte olan ÇATAK Projesinde 2010 yılı itibari ile Samsun’un 19 şanslı İlden biri olduğunu, Proje kapsamında 2011 yılında , 25 ilde çalışma yapıldığını,  ve 2010 yılında İlimizde, 3 İlçede ÇATAK projesi yürütüldüğünü belirten Turan, “HAVZA İlçemizde 2 Köyde 46 çiftçimize 514 dekarlık alanda,1.kategoride proje uygulanmış ve 30.000 TL destekleme ödemesinden yararlandırılmıştır. Vezirköprü İlçesinde , 3 Köyde 39 çiftçimize  512 dekarlık alanda, 1.kategoride proje uygulanmış ve 30.000 TL. destekleme ödemesinden yararlandırılmıştır. Bafra İlçemizde, 9.476,716 dekar çeltik arazisi ve 1523,284 dekar kışlık sebze arazisi olmak üzere toplam 28 köyde 152 çiftçimize ve 11.000 dekar alanda, 2.Kategoride proje uygulanmış ve 1.485.000 TL destekleme ödemesinden yararlandırılmıştır. 2010 yılında ÇATAK Projesi kapsamında, Samsun İlinde 237 çiftçi ile 12.000 dekar alanda çalışılmış ve çiftçilerimize toplam 1.545.885,63 TL destekleme ödemesi yapılmıştır” dedi.

           Toplantıda, ÇATAK projesi Samsun ili için hobi değil zorunlu bir proje olduğu.

ÇATAK projesinde Samsun ilinin gönüllülük esasıyla yer aldığını Gelecek kuşaklara sağlıklı yarınlar bırakmak için bu yol hikayesinde Samsun İl Tarım Müdürlüğü Teknik kadrosunun özveri ile çalıştığını ve çalışacağını söyleyen Turan, “ÇATAK Programı kapsamında Samsun İline 2011 yılı için ilave alan 3500 dekar olarak belirlenmiştir. Samsun ilinin Toplam Uygulama Alanı 1550 ha’ dır. 2011 yılı ÇATAK uygulamasında ilave alanın 1000 dekarı 19 Mayıs İlçesine, 2000 dekarı Çarşamba İlçesine, 500 dekarı ise Havza İlçesinde kullanılması yönünde ÇATAK İl Komisyonunda karar verilerek çalışmalara başlanmıştır.2010 yılı programında yer alan Vezirköprü ilçesi 500 da, Havza İlçesi 500 da, 11000 dekar ile Bafra ilçesinde ÇATAK proje uygulaması yönünde devam edecektir” diyerek sözlerini tamamladı. Emrah AKAR

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karadeniz Haberleri